Razotkriveno

Ne, ovo nije fotografija oluje koja je pogodila regiju. Oblak je snimljen 2014. u SAD-u

Fotografiju superćelijskog oblaka u američkoj saveznoj državi Kanzas snimio je u svibnju 2014. godine autor Lane Perman.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu Moj Beograd 19. srpnja, kada je harala oluja koja je u Hrvatskoj pričinila veliku materijalnu štetu i uzela četiri ljudska života, a pogodila je i druge zemlje regije, objavljena je fotografija oblaka iznad srpskog grada Valjeva (arhivirano ovdje).

Iako bi zbog trenutka objave korisnici mogli pomisliti da je fotografija snimljena tijekom ovotjedne oluje, to nije točno. Oblak na fotografiji snimljen je 2014. godine u SAD-u, dok je ista fotomontaža objavljena i na Facebook profilu korisnika iz Valjeva 2020. godine (arhivirano ovdje).

Pojedini korisnici društvenih mreža već su primijetili (arhivirano ovdje) kako bi se moglo raditi o “foto manipulaciji” te upozoravaju da se u statusima negdje navodi da je snimljena u Lazarevcu, dok u drugim statusima piše da je riječ o Beogradu ili Valjevu.

Bez obzira na grad koji je prikazan na fotografiji, a najvjerojatnije se radi o Valjevu, što ćemo objasniti u nastavku teksta, prikazani oblak sigurno nije snimljen jučer u Srbiji.

Fotografija oblaka snimljena je u Kanzasu 2014. godine

Fotografiju istog oblaka pronašli smo na Flickr profilu korisnika i vjerojatnog autora Lane Permana (arhivirano ovdje). Uz fotografiju piše da je snimljena 10. svibnja, a objavljena 10 dana kasnije – 20. svibnja 2014. U opisu fotografije navodi se da prikazuje superćelijsku oluju koja se približava mjestu Severy u američkoj saveznoj državi Kanzas. “Ova oluja proizvela je kratkotrajni tornado oko 20 minuta kasnije”, piše dalje u opisu Lane Pearman.

Istu fotografiju, s oblakom iz statusa, je u svom tekstu objavio i portal The Atlantic u prosincu 2014. godina (arhivirano ovdje), a kao autor fotografije potpisan je: “Lane Pearman/Flickr”. Isti potpis s istom fotografijom objavljen je i na stranicama Royal Meteorological Societyja (arhivirano ovdje), kao i u članku portala ZME Science u travnju ove godine (arhivirano ovdje).

Na fotografiji se nalazi Valjevo

Na činjenicu da je grad ispod oblaka na fotografiji iz statusa na profilu Moj Beograd upravo Valjevo sugerira objava korisnika Facebooku Marka Vasiljevića iz travnja 2020. godine (arhivirano ovdje). U toj objavi stoji da je fotografirana u Valjevu, a na Vasiljevićevom profilu također se navodi da je to grad u kojem živi.

Također, na fotografiji je jasno vidljiva crkva za koju smo utvrdili da se radi o Sabornoj crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu. Potom smo pronašli i fotografiju iz 2015. godine snimljenu iz Spomen parka Vidrak u Valjevu, a koja prikazuje gotovo identičan prizor s fotografije iz objave, odnosno na obje fotografije se vide iste građevine.

Zaključno, na profilu Moj Beograd objavljena je fotografija velikog oblaka iznad Valjeva. Radi se o fotomontaži, odnosno oblak je snimljen 2014. godine u SAD-u, a ne tijekom ovotjedne oluje, a istu fotomontažu je još 2020. godine objavio stanovnik Valjeva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.