Razotkriveno

Ovo nije “čudesna fotografija” koju je Vatikan dugo skrivao

Portal Medjugorje-news.com objavio je sliku za koju neutemeljeno tvrdi da je nastala u trenutku pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II.

“Vatikan odobrio otkrivanje ove čudesne fotografije”, naslov je članka objavljenog na portalu Medjugorje-news.com 24. srpnja 2023. (arhivirano ovdje).

U članku se tvrdi da je Vatikan nedavno odlučio objaviti fotografiju nastalu u trenutku pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II u svibnju 1981. godine.

“Kako objašnjava Joaquin Navarro Valls, bivši glasnogovornik Svete Stolice, mnogo godina smo proveli proučavajući razvoj ove nevjerojatne slike na kojoj je Papa Ivan Pavao i, svakako, kvalitetu filma korištenog u to vrijeme, jer kada je prvi put razvijena slika bila je sasvim neobična. Slika je bila kao mješavina slike crtane od strane nekog umjetnika i fotografije uslikane od strane nekog fotografa. Jedno je sigurno… Ovu sliku nitko do kraja nije uspio razumijeti.

Na kraju nakon što je slika bila podvrgnuta tisućama provjera od strane najstručnijih fotografa svijeta, odlučeno je da na slici ne postoji nikakva dodatna manipulacija jer ipak je ovo slika koju je fotogradiralo osiguranje koje po protokolu uslikane slike nosi na izradu pod strogom tajnošću”, stoji u članku u kojem se tvrdi da fotografija prikazuje kako je papu Ivana Pavla II u trenutku pokušaja atentata prigrlila Gospa i time ga spasila od smrti.

Fotografija, međutim, nije autentična. Radi se o dezinformaciji koja internetom kruži već godinama, a dugo je cirkulirala kao email “forvarduša”, također uz tvrdnju da se radi o dugo skrivanoj fotografiji nastaloj u trenutku pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II.

Da to nije točno, još 2015. godine je za fact-checking portal TruthOrFiction.com potvrdio upravo Joaquín Navarro-Valls, španjolski novinar koji je bio glasnogovornik Svete Stolice od 1984. do 2006. godine, a kojeg i portal Medjugorje-news.com navodi kao izvor informacije o navodnoj tajnoj fotografiji.

“TruthOrFiction.com kontaktirao je profesora Joaquína Navarro-Vallsa, koji je citiran […] kao osoba koja je potvrdila autentičnost slike. Rekao je da fotografiju […] ni na koji način nije objavio Vatikan niti ju je snimio – kao što se implicira na nekim drugim web stranicama – bilo tko od ljudi iz osiguranja bliskih Ivanu Pavlu II na dan kada je papa upucan”, stoji u članku koji je portal TruthOrFiction.com objavio u ožujku 2015. godine.

TruthOrFiction.com jedan je od najstarijih svjetskih fact-checking portala. Osnovan je 1999. godine, s ciljem razotkrivanja činjenično neutemeljenih glasina koje kruže internetskim prostorom. Osnovao ga je Rich Buhler, američki novinar i evangelistički kršćanin, najpoznatiji po kršćanskoj radijskoj emisiji “Talk from the Heart”.

Zaključno, tvrdnja portala Medjugorje-news.com da je Vatikan odlučio objaviti fotografiju koja je dugo čuvana u tajnosti nije točna. Iako nije poznato gdje je, kada i kako predmetna slika nastala, poznato je da se ne radi o fotografiji uslikanoj u trenutku pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II. Tvrdnja portala Medjugorje-news.com stoga nije točna.

ISPRAVAK (28.07.2023.): U izvornoj verziji ovog članka na jednom mjestu je pogrešno stajalo da je papa Ivan Pavao II u pokušaju atentata ubijen, umjesto upucan. Greška je naknadno ispravljena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.