Razotkriveno

Nema dokaza da je bazga “biljka koja može zamijeniti sve lijekove”

Iako su provedene brojne studije o dobrobitima bazge, većina ih je provedena samo u laboratoriju. Tvrdnje o navodnoj ljekovitosti bazge nisu dokazane.
Ilustracija: Josef Stepanek on Unsplash

“POČNITE JE KORISTITI: Ovo je Božja biljka koja može da zamjeni sve lijekove”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Zdravlje i Priroda.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je na Facebooku objavljen 26. srpnja i podijeljen na više Facebook stranica, a prikupio je 389 dijeljenja, 112 komentara i 2381 ostalu reakciju.

Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji. Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika.
Neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta.Ona je tisućljećima u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.Bazga je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini. U posljednjih dvadeset godina znanstvena zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva. Najviše istraživanja bavilo se utjecajem bazge na liječenje simptoma gripe, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt bazge usporediv s lijekovima kao što je Tamiflu kod liječenja gripe, navodi se na početku teksta.

U nastavku teksta spominje se da je bazga ljekovita i kod respiratornih bolesti, bolesti bubrega, kao i prevenciji karcinoma.

Što je pokazala studija koju je proveo Cleveland Clinic?

Usprkos tome što su pojedine studije pokazale obećavajuće rezultate što se tiče ljekovitosti bazge, Cleveland Clinic u svom tekstu iz listopada 2021. piše da novije studije pokazuju suprotno.

Dvije studije pokazale su da dodaci s ekstraktom bazge skraćuju trajanje gripe za četiri dana u usporedbi s placebom. S ovim naizgled ohrabrujućim rezultatima i sjajnim recenzijama ljudi iz svih društvenih slojeva, prodaja dodataka prehrani od bazge više se nego udvostručila između siječnja i ožujka 2018. na više od 100 milijuna dolara samo u SAD-u.

Iako je bazga postala poznati lijek u borbi protiv prehlade i gripe, novi dokazi upućuju na to da bazga nije bila učinkovita u smanjenju ozbiljnosti ili trajanja simptoma gripe.

Studija koju je vodio Michael Macknin, profesor emeritus pedijatrije na Cleveland Clinic Lerner College of Medicine, najveća je do sada koja je provedena kako bi se procijenilo kako se bazga koristi u liječenju pacijenata s gripom B.

Gripa A i B dvije su glavne vrste koje uzrokuju sezonske epidemije gripe. Gripa A može biti vrlo štetna i uzrokovati pandemije. Gripa B nije tako česta i daleko je manja vjerojatnost da će izazvati pandemije. Dok gripu A mogu prenijeti ptice i druge životinje, gripa B uglavnom se prenosi kod ljudi.

U studiji je ispitano 87 pacijenata u dobi od 5 i više godina koji su bili pozitivni na gripu između siječnja 2018. i travnja 2019. Samo 33% pacijenata u studiji primilo je cjepiva protiv gripe.

Pacijenti su imali dva ili više od sljedećih simptoma: bolove u tijelu, zimicu, kašalj, umor, glavobolje, začepljenost nosa ili grlobolju. Promatrani su u ambulanti hitne pomoći gdje su nasumično raspoređeni da primaju ekstrakt bazge ili placebo tijekom 5 dana. Imali su mogućnost uzimati i antivirusni lijek oseltamivir (Tamiflu).

Pacijenti u dobi od 5 do 12 godina primali su placebo ili 15 ml (5,7 g) ekstrakta bazge oralno dva puta dnevno tijekom pet dana. Pacijenti stariji od 12 godina dobivali su 15 ml ekstrakta bazge četiri puta dnevno tijekom pet dana.

Rezultati istraživanja nisu pokazali razliku u težini ili trajanju simptoma gripe između skupine koja je uzimala bazgu i placebo skupine. Za one u skupini bazge koji nisu uzimali oseltamivir, bila su potrebna dva dodatna dana da se simptomi povuku u usporedbi s placebo skupinom. To je u suprotnosti s prethodnim studijama koje su otkrile da bazga skraćuje simptome gripe za četiri dana, što pokazuje potrebu za daljnjim istraživanjem.

Nema dovoljno potvrđenih informacija o učinkovitosti bazge

Iako pojedinci koriste proizvode od bazge kako bi ublažili učinke raka, depresije i HIV-a/AIDS-a, za takvo djelovanje bazge zapravo nema dokaza. Američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje na svojim je stranicama objavio je da “nema dovoljno informacija koje bi pokazale je li bazga korisna u neke druge zdravstvene svrhe, osim za olakšavanje respiratornih tegoba.”

Liječnici stoga i dalje preporučuju cijepljenje protiv gripe kao najbolji način zaštite od te bolesti.

Portal Healthline u svojoj analizi piše da iako se bazga povezuje s mnogim obećavajućim dobrobitima za zdravlje, ali većina istraživanja provedena je samo u laboratorijskim uvjetima pa nalazi nisu  opsežno testirani na ljudima. Stoga se bazga ne može preporučiti za neku posebnu zdravstvenu korist.

Postoje studije koje sugeriraju da bi bazga mogla imati protuupalno djelovanje, ali uz ogradu da su ipak potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Zaključno, ne postoje dokazi koji bi poduprli tvrdnju da bazga “može zamijeniti sve lijekove”. Naime, iako su provedene brojne studije o dobrobitima bazge, većina ih je provedena samo u laboratoriju i nije u većoj mjeri testirana na ljudima. Također, opsežno istraživanje koje je Cleveland Clinic provelo 2018. i 2019. godine pokazalo je da bazga nije imala učinak ni na smanjenje trajanja simptoma gripe, iako su ranije studije tvrdile suprotno.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavi na portalu Zdravlje i Priroda nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.