Razotkriveno

Nije točno da je Plenković izbacio Jadranku Kosor iz HDZ-a

Među korisnicima Facebooka se dijeli objava u kojoj netočno stoji da je Plenković izbacio Jadranku Kosor iz HDZ-a.
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ds

Među korisnicima Facebooka više od 60 puta podijeljena je objava u kojoj se neutemeljeno tvrdi da je Andrej Plenković izbacio iz HDZ-a osobu koja ga je učlanila u stranku.

“Kada je Jadranka Kosor bila predsjednica HDZ-a u članstvo je primila Andreja Plenkovića, a kada je on postao predsjednik HDZ-a izbacio je Jadranku Kosor iz stranke i nikad više nije postao za nju. Tipično ponašanje osobe koja nema dobar kućni odgoj, koja je bez karaktera. Osobe koja će gaziti po mrtvima kako bi egoistično postigao svoje ciljeve”, stoji u objavi korisnika Facebooka koju je dosad podijelilo 63 ljudi, a skupila je i 10 komentara te 45 reakcija. Osim na privatnim profilima, objava se dijeli i putem različitih Facebook grupa.

Točno je da je Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka od 2009. do 2011. godine, izbačena iz HDZ-a. Međutim, to se dogodilo 2013. godine, tj. tri godine prije nego što je Andrej Plenković postao predsjednik HDZ-a.

Kosor je izbačena u mandatu Tomislava Karamarka, koji je bio predsjednik HDZ-a od 2013. do 2016. godine. Točno je i da je Jadranku Kosor iz stranke izbacio čovjek kojega je sama učlanila u HDZ. Tomislavu Karamarku, tadašnjem nestranačkom ministru unutarnjih poslova, Kosor je javno uručila člansku iskaznicu neposredno uoči parlamentarnih izbora 2011. godine.

Točno je, međutim, da je Jadranka Kosor u javnim nastupima davala do znanja kako Plenkoviću zamjera odnos prema njoj otkad je postao predsjednik Vlade i HDZ-a.

“A eto, vraća se na moje ministre. Spominje vladu 2010.-2011. a ne može izgovoriti ime osobe koja je vladu vodila”, napisala je Kosor na Twitteru kad je objavljeno da Branko Bačić ulazi u Vladu RH kao ministar graditeljstva.

U medijima se, naime, 2016. spekuliralo o mogućem povratku Jadranke Kosor u HDZ pod Plenkovićevim vodstvom (1, 2). Kosor je i tada tvrdila da joj Plenković onemogućava povratak u stranku, usprkos činjenici da ga je ona učlanila u stranku 2011. godine, baš kao i Karamarka.

Zaključno, točno je da je Andrej Plenković u HDZ ušao u vrijeme kad je predsjednica te stranke bila Jadranka Kosor. Međutim, nije točno da je Plenković izbacio Kosor iz stranke, već je to učinjeno u predsjedničkom mandatu Tomislava Karamarka.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.