Razotkriveno

Yuval Noah Harari nije rekao da ‘opasni teoretičari zavjere moraju biti eliminirani’

Njegova glasnogovornica potvrdila je da on to nikada nije izjavio.
screenshot YouTube

“Najviši dužnosnik WEF-a Yuval Noah Harari poručio je da ‘opasni teoretičari zavjere moraju biti eliminirani”, naslov je članka (arhivirano ovdje), objavljenog na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je podijeljen na više Facebook stranica, a prikupio je 158 dijeljenja, 29 komentara i 56 ostalih reakcija.

Visoki dužnosnik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pozvao je da se takozvanim ‘teoretičarima zavjere’ zabrani pristup internetu zbog njihovog ‘opasnog’ uvjerenja da globalna kabala elita kontrolira svijet. Yuval Noah Harari, koji je desna ruka Klausa Schwaba, osudio je teoriju da tajanstvena elita milijardera i globalista kontrolira svijet kao “antisemitsku” i “opasnu”. Tijekom pojavljivanja u podcastu Lex Fridman, Harari je istaknuo da je svijet “previše složen” da bi ga moćni ljudi kontrolirali, navodi se u tekstu.

Iako ne navode izvor za svoje tvrdnje, Epoha je tekst u potpunosti preuzela od portala The People’s Voice (ranije News Punch) koji je poznat po širenju teorija zavjere koje je i Faktograf razotkrio u više navrata. Stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Yuval Noah Harari nije “najviši dužnosnik” Svjetskog ekonomskog foruma kao što to piše u članku. Štoviše, njegova glasnogovornica Naama Wartenburg Reutersu je potvrdila da Harari nikad nije susreo čelnika WEF-a Klausa Schwaba te da nikad nije bio zaposlenik WEF-a, član uprave ili savjetnik.

“Nigdje u pojavljivanju Yuvala Noaha Hararija u podcastu Lexa Fridmana ili u bilo kojem drugom intervjuu, razgovoru, članku ili knjizi prof. Harari nije izjavio da bi bilo kome trebao biti zabranjen pristup internetu”, istaknula je Wartenburg.

Glasnogovornica WEF-a također je kazala da Harari nije ni na koji način povezan s tom organizacijom. Harari jest gostovao na događanjima koje je organizirao Svjetski ekonomski forum, što dokazuje i snimka gostovanja. Međutim, pretragom službenih stranica WEF-a nije moguće pronaći Hararija u Odboru povjerenika, upravnom odboru ili izvršnom odboru.

Zaključno, Yuval Noah Harari nije najviši dužnosnik WEF-a niti je u podcastu kazao da “opasni teoretičari zavjere moraju biti eliminirani”. Informacije je potvrdila Hararijeva glasnogovornica rekavši da Harari nikad nije upoznao Klausa Schwaba niti je na bilo koji način bio povezan s tom organizacijom.

S obzirom na sve navedeno, članak na portalu Epoha ocjenjujemo netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.