Razotkriveno

Video iz Dubaija prikazuje skok padobranaca s pričvršćenim bakljama

Suprotno navodima iz brojnih statusa na društvenim mrežama snimka ne prikazuje ni NLO-e, a niti meteore ili asteroide.
Foto: Twitter/Dubai Media Office

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je video iz Dubaija (arhivirano ovdje) u kojem se na nebu iznad nebodera vidi nekoliko snopova svjetlosti nalik meteorima koji se spuštaju uz sljedeći opis:

“UFO… Postoji li naprednija civilizacija od homosapiensa? Tko nas je stvorio i odakle dolazimo? Odgovori uvijek dolaze u obliku vatre sa neba.”

Screenshot/Facebook

 

Međutim, ne radi se ni o meteorima ili asteroidima, a niti vanzemaljcima ili NLO-u, već o padobrancima koji izvode vratolomije s bakljama koje su pričvrstili na sebe.

Kako je u prosincu 2022. pisao Reuters, video je nastao 11. prosinca 2022. godine, a originalno je objavljen na verificiranom Instagram profilu medijske kompanije pod nazivom “Lovin Dubai” i može se pogledati ovdje, dok u opisu stoji: “Ovo je drugi put u tjedan dana da je Dubai počašćen ovom spektakularnom nebeskom predstavom.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Video je potaknuo toliko dezinformacija da je čak i Lovin Dubai napisao članak u kojem objašnjava da se ne radi o vanzemaljcima niti asteroidima. U članku se navodi da je Dubai Astronomy Group potvrdio da se ne radi o fenomenu zvanom kiša meteora, već o grupi padobranaca koja je na sebi imala pričvršćene baklje.

Valja spomenuti i da to nije jedini takav video iz Dubaija. Portal Lovin Dubai objavio je dva videa na Instagramu i jedan na YouTubeu, a Skydive Dubai i verificirani Twitter profil Dubai Media Office izvještavali su o sličnim pothvatima padobranaca 2019. i 2020. godine.

Zaključno, video nastao u Dubaiju ne prikazuje neidentificirane leteće objekte, vanzemaljce niti kišu meteora. Radi se o snimci skoka padobranaca koji su imali pričvršćene baklje kako bi se postigao efekt koji podsjeća na kišu meteora.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da je netočan navod iz statusa da snimka pokazuje UFO ili NLO.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.