Razotkriveno

Kći Klausa Scwaba nije izjavila da su mjere protiv Covida-19 bile uvod u ‘klimatske blokade’

Glasnogovornica WEF-a potvrdila je da Nicole Schwab nije izjavila ništa vezano uz klimatski lockdown.

Kći Klausa Schwaba poručila da je COVID 19 bio samo uvod u pravila koja slijede zbog “klimatskih promjena”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 30. srpnja na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je podijeljen na dvije Facebook stranice, a prikupio je 43 dijeljenja, 81 komentar i 142 ostale reakcije.

Kći osnivača Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klausa Schwaba rekla je da su tiranska ograničenja tijekom pandemije Covida poslužila kao preteča nadolazećih “klimatskih blokada”. Prema Nicole Schwab, Covid je bio “strašna prilika” da se testira kako će se javnost pridržavati autoritarnih mjera koje bi se mogle upotrijebiti za uvođenje WEF-ovog “Velikog resetiranja”. WEF-ovo promicanje narativa o “klimatskoj krizi” nastoji “stvoriti promjenu koja nije inkrementalna… kako bi se priroda postavila u srce gospodarstva”, prema Schwabovoj kćeri. Nicole Schwab dala je komentare u novootkrivenom videu snimljenom tijekom panel rasprave WEF 2020., navodi se na početku teksta.

Iako ne navode izvor, portal Epoha je članak u potpunosti preuzeo s portala The People’s Voice (arhivirano ovdje) koji se ranije nazivao NewsPunch i koji je poznat po širenju dezinformacija o kojima je i Faktograf pisao u više navrata. Stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, ne postoje nikakvi dokazi da je Nicole Schwab izjavila tako nešto, a o tome je pisalo više fact checking portala na engleskom jeziku – PolitiFact, Reuters, LogicallyFacts, USA Today, Snopes, FullFact.

Google pretraga relevantnih i kredibilnih medijskih izvora ne pokazuje da je Nicole Schwab izjavila bilo što “o trajnim i nadolazećim klimatskim blokadama”, kao što to tvrdi Epoha.

Glasnogovornica WEF-a za Reuters je potvrdila da Schwab nikad nije izrekla tako nešto.

Schwab nije govorila o klimatskim blokadama

Članak koji je Epoha preuzela od portala The People’s Voice uključuje izjave s panela Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz 2020. godine, ali za razliku od naslova i uvodnog dijela teksta, nigdje se u ostatku teksta ne može pronaći konkretan citat o klimatskim blokadama koji se pripisuje Nicole Schwab.

Na dužoj snimci govora Nicole Schwab iz 2020. također se ne može pronaći izjava o “trajnim klimatskim blokadama” (eng. permanent climate lockdown).

Schwab je kazala sljedeće: “Ova (Covid-19) kriza nam je pokazala da se, prije svega, stvari mogu promijeniti vrlo brzo kada razmišljamo o tome i kada osjetimo neposrednu hitnost za naše živote. I drugo, jasno je da sustav — Mislim, spomenuli ste to ranije — ono što smo imali prije nije održivo.”

Rekla je da je pandemija pružila priliku za “veliko resetiranje” i stvaranje značajne promjene koja bi “prirodu postavila u srž gospodarstva”, prenosi PolitiFact.

Veliki reset potaknuo mnoge teorije zavjere

“Veliki reset” je skup prijedloga Svjetskog ekonomskog foruma iz lipnja 2020. godine koje je čelnik WEF-a Klaus Schwab kasnije pretvorio u knjigu, a uključuje provedbu inicijativa za suzbijanje nezaposlenosti, poticanje promjena fiskalne politike i osiguranje financiranja održivih infrastrukturnih projekata.

Inicijativa je potaknula brojne teorije zavjera koje smatraju da su elite koje namjeravaju uspostaviti totalitarni globalni režim koristile koronavirus za depopulaciju Zemlje i reorganizaciju društva. Faktograf je o njima pisao u više navrata.

Zaključno, kći čelnika Svjetskog ekonomskog foruma Nicole Schwab tijekom panela 2020. nije kazala da su ograničenja tijekom pandemije koronavirusa bile “preteča nadolazećih klimatskih blokada” (eng. climate lockdowns), niti je najavila da su ta ograničenja bila uvod u ono što slijedi zbog klimatskih promjena. Takvu izjavu nije moguće pronaći pretragom kredibilnih izvora, a glasnogovornica WEF-a je potvrdila da Schwab takvo nešto nikad nije izjavila.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.