Razotkriveno

Nije točno da je u požaru u Mauiju izgorjela sva imovina osim ona plave boje

Satelitske snimke Lahaine pokazuju da je postojao niz zgrada koje su bile plave, a uništene su u razornim požarima.
Foto: Hina/EPA

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljena je poveznica (arhivirano ovdje) na video objavljen na X-u naslovljen “What’s up with the color blue” koji se odnosi na nedavne razorne požare na Mauiju. Uz poveznicu je objavljen i sljedeći opis:

“Na Hawaima u Maui je sva imovina izgorjela osim,OSIM SVEGA ŠTO JE PLAVO! Naravno i drveća nisu izgorjela i kuće slavnih i bogatih! Znači uz pametne telefone,satove,pećnice…imamo i pametne požare…to ispada da su stvari sve pametnije i pametnije,samo je narod sve gluplji i gluplji…”, stoji u objavi.

Screenshot/Facebook

Teoriju da u požarima nisu izgorjele plave zgrade pronašli smo i u još nekoliko statusa na Facebooku hrvatskih korisnika (arhivirano – 1, 2, 3)

Razorni požari koji su devastirali havajski otok Maui već su poslužili kao inspiracija za razne teorije zavjera, o čemu je Faktograf već pisao u više navrata. Najraširenija teorija je da ga je izazvalo energetsko oružje kojim se moglo “regulirati” koja će imovina izgorjeti, a koja će ostati pošteđena. To ni na koji način nije dokazano.

Požar na otoku Maui bio je jedan od najrazornijih požara u recentnijoj povijesti SAD-a. Požar je poharao i uništio dijelove zapadnog Mauija, a posebno je pogodio povijesni grad Lahainu. Kako piše NBC News, šteta od požara mogla bi narasti na 7 milijardi dolara. Još uvijek nije sasvim jasno što je uzrokovalo katastrofalne požare, ali ozbiljnost uništenja na Zapadnom Mauiju djelomično se pripisuje spoju jakih vjetrova uragana Dora na Pacifiku i suše u regiji.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U razornom požaru stradali su i objekti plave boje

Jedna od teorija zavjere koja se pojavila jest i ona da su u razornom požaru netaknute ostale kuće i zgrade plave boje. Međutim, takve su tvrdnje neutemeljene.

Kao što satelitske snimke Lahaine pokazuju, postojao je niz zgrada prije požara koje su bile obojane u plavo, a koje su kasnije uništili razorni šumski požari, što je vidljivo na snimkama uništenja iz zraka, navodi Newsweek u svojoj analizi. Također, kao što pokazuju fotografije snimljene nakon požara, nekretnine i objekti drugih boja također nisu bili ili su manje oštećeni u požaru.

Tako je, primjerice, Los Angeles Times 18. kolovoza izvijestio o crvenoj kući koja je ostala neoštećena u požaru. Vlasnik kuće, Atwater Millikin, rekao je za LA Times da je asfaltni krov zamijenjen debelim metalom, a da je lišće oko njega uklonjeno kao dio renovacije.

“Kad je požar bio u tijeku, postojali su komadi drveta — 6, 12 inča dugi — koji su gorjeli i gotovo lebdjeli kroz zrak uz vjetar i sve ostalo. Udarali bi ljudima u krovove, a ako je bio asfaltni krov, zapalio bi se. A inače bi pali s krova i onda zapalili lišće oko kuće”, rekao je Millikin.

U videu s X-a (bivši Twitter) koji korisnica dijeli vidljiva je i fotografija plavog automobila koji je ostao netaknut. Međutim, snimka s ulica Lahaine nakon razornog požara pokazuje da postoje i automobili drugih boja koji nisu bili oštećeni požarom.

Posjede bogatih i slavnih požar nije “magično zaobišao”

Što se pak tiče kuća slavnih i poznatih koje nisu izgorjele, jedna od najčešće spominjanih slavnih osoba u tom kontekstu je i ona Oprah Winfrey. Treba napomenuti da njena kuća nije smještena na dijelu otoka koji je bio pogođen požarima. Njezin dom nalazi se u ruralnom području u blizini šumskog rezervata Kula na jugozapadu otoka – sat vremena vožnje od Lahaine u regiji koja je bila pošteđena velikog šumskog požara.

Što se tiče ostalih kuća slavnih osoba na tom otoku, posjed Jeffa Bezosa nalazi se u zaljevu La Perouse Bay na jugozapadu Mauija, oko 18,6 kilometra od mjesta gdje je bio najbliži požar na Pulehu-Kiheiju. Iako česta meta teoretičara zavjere, Bill Gates nije u vlasništvu niti jedne nekretnine na Mauiju, a rezidenija Jima Carreyja nalazi se u južnom Mauiju, području koje nije bilo zahvaćeno požarom. Detaljnije o teoriji u kojima je požar “magično zaobišao” kuće bogatih i slavnih pisali smo ovdje.

Zaključno, nije točno da je u Mauiju izgorjela sva imovina, osim onog što je plavo. Sa satelitskih snimki Lahaine prije požara vidljivo je da su nakon požara stradale i zgrade i kuće obojene u plavo. Isto tako, treba reći da kuće bogatih i slavnih nisu izgorjele zbog činjenice da nisu smještene u području pogođenom požarima već su prilično udaljene, pa tako i ona Oprah Winfrey, koja se najčešće spominjala.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo status privatne korisnice netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.