Razotkriveno

Snimka “misterioznih kovčega” ne dokazuje da je Trump pokraden u Georgiji 2020.

"Kuferi puni glasova" iz Atlante temeljito su ispitivani i raskrinkavani u prošle tri godine, no izbori su nagodinu, a Trump je pod istragom.
Foto: Hina/ EPA/FULTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Svijet je prošlog tjedna svjedočio povijesnom presedanu. Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je vlastitu policijsku fotografiju nakon uhićenja pod optužbom da je vršio nelegalni pritisak kako bi se izmijenio ishod izbora. On je, naime, prvi bivši američki predsjednik kojega je policija slikala kao kriminalca.

Kada je objavio tu sliku na Twitteru, u jednom je danu prikupio rekordna četiri milijuna dolara donacija za kampanju, a onda još dodatna tri milijuna. Kampanja se bacila na tiskanje majica s tom fotografijom, a završila je i na naslovnici službene stranice donaldjtrump.com.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nekoliko dana kasnije, društvenim mrežama u Hrvatskoj ponovo se širi teorija da je Trump ipak pokraden na izborima 2020. godine u Georgiji. Izborna prevara izvedena je uz pomoć misterioznih “kovčega” s prošvercanim glasovima na biračkom mjestu u Atlanti u saveznoj državi Georgiji, tvrdi korisnik Facebooka:

“Američki izbori su čista prevara i drska bezobrazna krađa – gomila je dokaza da je Trump bezočno pokraden! Dole je samo jedan od gomile primjera – Trump je u Georgiji vodio za 160000 glasova, a onda su su odjednom pojavile četiri torbe sa falsificiranim glasovima za Bidena!

I kada je Trump to išao dokazati, Bidenovi državni tužitelji ga sad optužuju da se miješao u izbore i prijete dugogodišnjom robijom!

I tko nam garantira, ako se ne napravi drastična reforma idiotskog izbornog mehanizma, u kojemu si mogao glasovati bez osobne iskaznice, da se neće sljedeće godine ponoviti potpuno ista prevara?!?”, stoji u statusu osobe pod pseudonimom John Smith objavljenom 30. kolovoza.

Fotografija objavljena uz tekst korisnika koji citiramo spominje i da je Trump vodio dok nije “puknula cijev” i dok nisu “izvučena” četiri kovčega puna glasova.

Priču o kovčezima lansirao je Trumpov izborni stožer

Priča o kovčezima s glasovima stara je već tri godine i lansirao ju je Trumpov izborni stožer, koji se domogao snimki nadzornih kamera na spornom biračkom mjestu. Pustili su u javnost veoma skraćenu verziju, koja kola i dan danas društvenim mrežama [ 1, 2 ]. Taj videozapis iz Georgije Trumpov je suradnik Rudy Giuliani prikazao kao dokaz da se kovčege napunjene glasačkim listićima izvuklo ispod crnoga stola, tek nakon što je promatračima izbora rečeno da napuste prostoriju. Teza je da su ondje skriveni i da su sadržavali glasove koji su ilegalno pribrojani.

Međutim, nije trebalo dugo nakon obznane prvih optužbi za izbornu krađu da se pregleda i integralna snimka nastala 3. studenog 2020., satima prije i satima nakon ovog kratkog isječka snimljenog u State Farm Areni. Kovčezi, zapravo kontejneri s glasovima, su cijelo vrijeme bili tamo, a ispod stola su smješteni malo prije odlaska dijela zaposlenih. O tome su izvještavali i mediji:

Sâm Giuliani je završio na sudu zbog posljedica svojih optužbi protiv radnica na obradi listića  – Ruby Freeman i njene kćerke Wandreae “Shaye” Moss, koja je bila nadzornica registracije birača. U tom, pak, slučaju nije osporavao tvrdnju da se služio lažnim tezama protiv Freeman i Moss [1, 2].

Istraga utvrdila da se nije dogodilo ništa čudno

Provedena je i istraga u okrugu Fulton. Snimku koju je Giuliani plasirao u medije analizirana je i zaključeno je da se nije dogodilo ništa čudno; također, promatračima nije rečeno da napuste prostoriju. Moss je, naime, kazala jednom dijelu zaposlenih na brojanju listića da može ići kući, jer je završio posao. Isto je trebalo biti i s ostalima, zbog čega su pojedine otvorene kutije zapečaćene i pospremljene ispod stola. U tom trenutku i mediji i republikanski promatrači su još uvijek u prostoriji.

No, kada su promatrači i mediji otišli iz Arene, stigao je poziv da bi se glasove u kutijama koje su otvorene ipak trebalo prebrojati. Upravo su se one nalazile ispod crnoga stola, zapečaćene kako bi radnici ujutro znali gdje da nastave s prebrojavanjem i skeniranjem. U tom trenutku, kutije se vade i kreće se s prebrojavanjem. No, one su zapravo cijelo vrijeme bile ondje, što je pokazala i integralna snimka.

Istragu ovog slučaja je vodio FBI, uz pomoć tajnika države Georgije te Biroa za istraživanje države Georgije (GBI), a rezultati razgovora s izbornom komisijom te ponovnog prebrojavanja glasova dostupni su u obliku izvještaja objavljenog proljetos na ovom linku. Integralna snimka prepričana je na sljedeći način:

Pregled video snimki nadzornih kamera u State Farm Areni i ostalih relevantnih dokaza

Istragom je istražitelj Braun pregledao neuređene video snimke nadzora State Farm Arene i identificirao sljedeće:

  • U 22:29 sati, primjećuje se kako Freeman stavlja glasačku kutiju ispod stola uz prisutnost medija.

  • U 22:34 sata, veći dio radnika na obradi listića okruga Fulton odlazi kući (jer su gotovi, op. a.) za taj dan.

  • U 22:46 sati, dok su radnici na obradi listića okruga Fulton i dalje u prostoriji, mediji i promatrači napuštaju prostoriju.

  • U 22:49 sati, upravitelj izbora Ralph Jones stiže u State Farm Arenu.

  • U 22:52 sata, preostali zaposlenici na obradi listića okruga Fulton počinju pakirati stvari.

  • U 22:58 sati, Ralph Jones prima telefonski poziv na svom mobilnom telefonu.

  • U 23:03 sata, radnici na obradi listića okruga Fulton počinju raspakiravati kutije, izvlače glasačke kutije ispod stolova i prenose glasačke listiće skenerima za skeniranje.

Ponovno brojanje glasova

Kako se doznalo od samih republikanskih promatrača, oni su sami odlučili otići kada su primijetili da dio zaposlenika napušta Arenu i odlazi kući te kada je Moss kazala da završavaju s poslom. Promatrači, kao i mediji imaju pravo ostati zadnji u prostoriji, ako to žele.

Federalni tužitelj u vrijeme izbora, BJay Pak, potvrdio je ovaj razvoj događaja, kao i njegov nasljednik. A organizirano je i ponovljeno, ručno prebrojavanje glasova.

Početna tabulacija, državna revizija koja je uključivala ručno prebrojavanje svakog glasačkog listića i ponovno strojno prebrojavanje otkrivaju da nema dokaza koji bi sugerirali da su lažni glasački listići bili skenirani i brojani u konačno tabuliranim rezultatima za Opće izbore u studenom 2020. u okrugu Fulton.

Objava na Instagramu

Jedan od povoda ovoj istrazi bila je i objava na Instagramu koja se pojavila s korisničkog računa na ime Ruby Freeman. Korisnici društvenih medija počeli su dijeliti “priznanje” s Instagram računa @RubyFreeman_Georgia, koji je stvoren istog dana kada je ta poruka objavljena (Snopes). Kada je sadržaj postao viralan, isti se profil počeo rugati s onima koji su nasjeli na tu prijevaru.

Freeman nije htjela u istrazi govoriti o tome slučaju, no u izvještaju se navodi kako je FBI stupio u kontakt s osobom koja stoji iza tog profila. “Kreator računa je priznao da je stvorio lažni račun i potvrdio je da je sadržaj koji je objavljen na računu bio lažan”, naveli su, bez otkrivanja imena te osobe.

Puknuta cijev

Što se tiče puknute cijevi, taj incident dogodio se oko 6 ujutro, daleko prije zatvaranja birališta. Incident s vodovodom je samo na dva sata odgodio obradu glasačkih listića koji su stigli putem pošte u State Farm Areni. Pritom nijedan glasački listić nije oštećen, kao ni oprema.

Incident je prvobitno prijavljen kao puknuta cijev, ali dužnosnici su kasnije izjavili da je curenje vode bilo uzrokovano pokvarenim WC-om.

“Kuferi puni glasova” iz Atlante temeljito su ispitivani i raskrinkavani u prošle tri godine [1, 2, 3, 4, 5, 6], no kako se izbori za američkog predsjednika održavaju iduće godine, ponovo se vraćaju na društvene mreže. Razlog zasigurno leži i u činjenici da je Trump sada optužen upravo zbog događaja u Georgiji 2020.

Optužba protiv Trumpa

Bivšeg predsjednika Trumpa tereti se, među ostalim, zato što je u telefonskom razgovoru vršio pritisak na najvišeg izbornog dužnosnika Georgije Brada Raffenspergera da “pronađe 11.780 glasova” tijekom prebrojavanja glasova. Snimka poziva je dostupna ovdje.

Na teret mu se stavlja ukupno 13 optužbi, među kojima su udruživanje u zločinačku organizaciju, poticanje javnog službenika na kršenje zakletve, zavjera za krivotvorenje i davanje lažnih izjava. Trump negira svaku od njih.

Među 18 navodnih suučesnika, koji su također nedavno privedeni u Zatvor okruga Fulton, su i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani i bivši glavni šef Bijele kuće Mark Meadows.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.