Razotkriveno

Global Retirement Index istražuje uvjete umirovljenika u 44 države svijeta među kojima nije Hrvatska

Više hrvatskih portala je netočno napisalo da se Hrvatska nije uvrstila među 40 najboljih država svijeta za umirovljenike.
Ilustracija: Pixabay

Na više hrvatskih portala objavljena je vijest o popisu zemalja koje su najbolje za život umirovljenika prema Global Retirement Indexu, istraživanju koje provodi Natixis Investment Managers, kompanija za globalno upravljanje financijama.

Vijest je objavilo više hrvatskih portala – Poslovni dnevnik, 24sata, Dnevnik.hr, Večernji list, Danas.hr, Riportal, Slobodna Dalmacija, Priznajem.hr, Moj Posao, tportal, mirovina.hr te N1, a kao inspiracija za objave poslužila im je infografika koju je objavila hrvatska agencija za fotografije i snimke Pixsell.

Pixsell je svoju grafiku naslovio “Najbolje države svijeta za umirovljenike” i vjerojatno tim naslovom portale koji su je objavili naveo na krivi trag.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako su portali interpretirali istraživanje?

Tako je Poslovni.hr u naslovu teksta napisao “Ovo su najbolje države za život umirovljenika, Hrvatske niti nema na popisu”, dok u tekstu navode da se “naša zemlja nije se našla na toj prestižnoj listi”, 24 sata u naslovu navode “Rang lista najboljih država za život umirovljenika – Hrvatska nije ni blizu, čak nije na popisu”, Dnevnik.hr u naslovu stoji “Objavljen popis zemalja najboljih za umirovljenike, nećete se šokirati kad vidite kako stoji Hrvatska” dok u uvodu navode da je “Global Retirement Index objavio rang-listu država koje su najbolje za umirovljenike” i da se “na prvom mjestu nalazi Norveška, a na popisu nema Hrvatske”.

Večernji list je tekst naslovio “Ove države najbolje su za umirovljenike: Hrvatska nije na popisu, ali njeni susjedi jesu”. RTL-ov portal Danas.hr odlučio se za sljedeći naslov – “Objavljen popis najboljih zemalja za život umirovljenika. Susjedi Slovenci na 21. mjestu, Hrvatske nema ni u prvih 40”, a tekst započinju time da “Hrvatske nema na popisu 40 najboljih država za život umirovljenika što znači da naši umirovljenici žive lošije nego li oni u Rusiji ili Kini”.

Riportal je tekst u potpunosti preuzeo od portala Danas.hr, s istim naslovom. Slobodna Dalmacija je tekst naslovila “Evo 40 zemalja u kojima umirovljenici žive najbolje: među njima je i Slovenija, čak ispred Japana, a Hrvatska…” i u uvodu piše da je “Global Retirement Index sastavio popis država koje pružaju optimalne uvjete za život umirovljenika”. Priznajem.hr je tekst preuzeo od tportala, a naslovio ga je “Ovo su najbolje države za život umirovljenika, Hrvatske niti nema na popisu”.

Portal Moj Posao tekst je objavio pod naslovom “U ovim zemljama umirovljenici najbolje žive”, a u uvodu ističu da se “Hrvatska nije našla na popisu. “Ove zemlje su najbolje za umirovljenike, pogledajte kako stoji Hrvatska”, naslov je tportala, dok u nastavku navode da je “prema Global Retirement Indexu za proteklu godinu, najbolja zemlja za umirovljenike je Norveška, a slijede je Švicarska i Island”.

Specijalizirani portal za umirovljenike Mirovina.hr također je objavio tekst i to pod naslovom “Najbolje zemlje za umirovljenike: Na listi nema Hrvatske, ali ima naših susjeda”, a u uvodu pak objašnjavaju da su “prema mjerenju globalnim umirovljeničkim indeksom, Slovenci su zauzeli zlatnu sredinu, smjestivši se na 21. mjesto, dok je Mađarska također na popisu kao 32., samo jedno mjesto iza Italije”. N1 je tekst preuzeo od 24sata s naslovom “Objavljena lista najboljih država za umirovljenike, Hrvatske nema na vidiku”, a oni navode da “ispada da umirovljenici najugodnije žive u Norveškoj koja je zauzela prvo mjesto”.

Istraživanje objavljeno u studenom 2022. godine

Istraživanje je originalno objavljeno u studenom 2022, znači prije više od devet mjeseci. Kao što se i navodi u člancima, Global Retirement Index, analizira uvjete života umirovljenika, primanja, zdravstvenu skrb, a zatim prema zaključcima rangira države.

Tako se u top 10 zemalja na prvom mjestu našla Norveška, a slijede ju Švicarska, Island, Irska, Australija, Novi Zeland, Luksemburg, Nizozemska, Danska i Češka. Nama susjedna Slovenija se prema istraživanju rangirala na 21. mjesto, ispred primjerice Japana, Francuske, Italije i drugih ekonomski razvijenijih zemalja.

Rang-lista se sastoji samo od zemalja koje su uključene u istraživanje

U člancima se netočno navodi da je to popis 40 najboljih država na svijetu za umirovljenike te se, opet netočno, sugerira da Hrvatska ne spada u 40 najboljih država za umirovljenike.

Istraživanje Global Retirement Index, naime, istražuje kakvi su uvjeti za život umirovljenika u 44 zemlje svijeta, a ne u svim zemljama svijeta. Stoga je prvenstveno pogrešno reći da se radi o “najboljim državama na svijetu za umirovljenike”. Riječ je o istraživanju uvjeta za život umirovljenika u 44 zemlje pa je od tih 44 zemalja i složena rang-lista.

Da se zaista radi o istraživanju provedenom na 44 zemlje, istaknuto je u samom uvodu istraživanja na stranici 17: “Indeks uključuje (države, nap.au.) naprednih gospodarstava (advanced economies) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina). Istraživači su izračunali srednji rezultat u svakoj proučavanoj kategoriji i kombinirali su bodovne kategorije za konačni ukupni poredak 44 proučavane nacije”. Na stranici 77 istraživanja moguće je pronaći cjelovitu rang-listu svih zemalja uključenih u ovo istraživanje.

Ostale zemlje nisu bile uključene u istraživanje, pa tako ni Hrvatska. Stoga je netočno tvrditi da se Hrvatska ne nalazi među 40 najboljih država na svijetu za umirovljenike prvenstveno jer se ne radi o listi 40 najboljih država već o 44 država koje su bile uključene u istraživanje, a potom i zato što Hrvatska nije bila jedna od zemalja koje su bile predmetom istraživanja. Primjerice, UN u ovom trenutku na svojim internetskim stranicama navodi da ima 193 države članice, što znači da je u ovo istraživanje uključeno oko 22 posto država svijeta. Imaju li hrvatski umirovljenici bolje ili lošije uvjete od promatranih država u istraživanju, ali i svih ostalih država koje nisu bile uključene, na temelju Global Retirement Index se ne može zaključiti jer ih se nije niti istraživalo.

U nastavku donosimo i grafiku iz istraživanja koja prikazuje koje države svijeta su uključene u istraživanje , a koje nisu (obojene sivo):

Screenshot: 2022 NATIXIS GLOBAL RETIREMENT INDEX

S obzirom na to da je objavljena rang-lista sadrži samo poredak 44 država uključenih u istraživanje pogrešno je tvrditi da se radi o “najboljim zemljama svijeta za umirovljenike”. Također, s obzirom da Hrvatska nije bila niti uključena u istraživanje Global Retirement Index, a portali navode da nije među “40 najboljih zemalja za umirovljenike”, ocjenjujemo objave djelomično netočnima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.