Razotkriveno

Pojavila se fotomontaža “uhićenja” Alemke Markotić. Original je snimljen 2019. u Moskvi

Originalna fotografija snimljena je 2019. godine u Moskvi na prosvjedu koji je organizirala članica ruske stranke "Jabuka" Elena Rusakova.
Foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Uhićen najutjecajniji profesor i glavni liječnik u zemlji! Alemka Markotić pokušava pokazati istinu koja se skriva od umirovljenika…“, navodi se u postu na Facebooku (arhiviran ovdje).

Snimku zaslona statusa koji je prikupio skoro 200 reakcija, 80 komentara te je podijeljen 38 puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

U statusu je podijeljena i poveznica koja ne vodi ni na kakvu stranicu. Stranicu Lumpy-copper-cheetah oznakom ‘sviđa mi se’ označilo je 1.222 ljudi, a na stranici ima tek nekoliko objava. Stranica je kreirana 17. rujna 2021. godine.

Nema niti jednog kredibilnog izvora na internetu koji bi potvrdio informaciju da je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić uhićena.

Također, radi se o fotomontaži Alemke Markotić. Originalna fotografija preuzeta je s članka (arhiviran ovdje) objavljen na ruskom portalu 2019. godine. Članak naslovljen “OMON nije dočekao dostojnog protivnika” sadrži fotografiju ženske osobe koju uhićuju pripadnici ruske specijalne policije OMON (rus. Oтряд мобильный особого назначения).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako piše mk.ru, radilo se o prosvjedu kojega je organizirala Elena Rusakova, članica ruske političke liberalne stranke “Jabuka” (rus. Яблокo) koja se kandidirala za moskovsku Dumu. Međutim, budući da Jabuka nije parlamentarna stranka, Rusakova je morala prikupljati dodatne potpise koji nisu prošli provjeru izborne komisije. Dakle, originalna fotografija stara je četiri godine te je nastala u Moskvi, dok je na nju samo “namontirana” glava Alemke Markotić.

Zaključno, stranica na Facebooku donosi montažu fotografije Alemke Markotić te lažno navodi kako je ona uhićena jer “pokušava pokazati istinu koja se skriva od umirovljenika”. Originalna fotografija koja je iskorištena za fotomontažu je iz 2019. godine te je snimljena u Moskvi, a na internetu nema kredibilnog izvora koji bi potvrdio da je Alemka Markotić uhićena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.