Razotkriveno

Ne, Cristiano Ronaldo nije žrtvama potresa stavio na raspolaganje svoj hotel u Marakešu

Uprava hotela u vlasništvu Cristiana Ronalda kazala je kako "nije točno reći da pružamo smještaj izbjeglicama i žrtvama".
Foto: Hina/ EPA/RODRIGO ANTUNES

Nakon razornog potresa magnitude 6.8 stupnjeva po Richteru koji je potresao Maroko i u kojem je život izgubilo više od 2000 ljudi, u hrvatskom medijskom prostoru pojavile su se dezinformacije da je poznati nogometaš Cristiano Ronaldo pokazao “veliko srce” tako što je “otvorio vrata svog hotela u Marakešu za žrtve razornog potresa”.

Hotel “Pestana C7 Marrakech” nalazi se na periferiji Marakeša i ima četiri zvjezdice, a naši portali navode kako će Marokanci ondje boraviti “dok im se ne osigura drugi smještaj“. “Također, osigurat će im se besplatni obroci u restoranu hotela. Pestana CR7 Marrakech ima četiri zvjezdice i uključuje vanjski bazen, fitness centar, restoran i terasu“, piše tako Nacional.

“Cristiano Ronaldo pokazao veliko srce za žrtve razornog potresa u Maroku”, naslov je članka objavljenog na portalu Gol.hr (arhiviran ovdje), a slične vijesti objavili su i Index (Cristiano Ronaldo nudi sobe u svom hotelu žrtvama potresa u Maroku), Nacional  (Ronaldo otvorio vrata svog hotela preživjelima iz potresa, reprezentativci Maroka doniraju krv) i portal Narod.hr  (Ronaldo je često meta napada, ali jednim potezom je sad oduševio), ali i strani mediji (Le Figaro).

Navedene članke su na svojim Facebook stranicama objavili portal Index (arhivirano ovdje) i Gol.hr (arhivirano ovdje).

Izvor dezinformacije je pogrešno tumačenje članka španjolskog portala Marca

Kao izvor za svoje članke hrvatski portali navode ugledni španjolski sportski portal Marca koji je uistinu 9. rujna objavio članak (arhiviran ovdje) u kojem navode kako je Ronaldo dao svoj hotel na korištenje. Marca pritom prenosi izjavu Španjolke Irene Seixas koja je za kanal 24 kazala kako su morali doći u novi dio Marakeša gdje se nalazi puno luksuznih hotela.

“Uspjeli smo da nam hotel Cristiana Ronalda, koji je u predgrađu, da sobu. Čekamo. Spavali smo cijelu noć na ulici i u sedam ujutro su nam rekli da da, možemo doći. U predvorju smo i puno ljudi različitih nacionalnosti čekaju da vide mogu li dobiti sobu, ali mi smo spavali na ulici”, kazala je Seixas.

Međutim, iz njene izjave koju je preuzela Marca ne može se zaključiti je li Seixas dobila sobu na korištenje kao izraz humanitarne geste ili su istu morali platiti.

Uprava hotela: “Nije točno reći da pružamo smještaj izbjeglicama i žrtvama”

Međutim, ove navode su drugi mediji opovrgnuli kao glasine. Morocco World News (arhivirano ovdje) tako piše da je uprava hotela kazala kako “nije točno reći da pružamo smještaj izbjeglicama i žrtvama”.

Voditelj poslovanja hotela, dalje navodi Moroco World News, kazao je kako je šokiran navodima, posebno onima koji su se pojavili na španjolskom portalu Marca. Iz Ronaldovog su hotela jasno naznačili da nisu “utočište za izbjeglice”.

Francuski Liberation također piše da je zabuna vjerojatno proizašla iz pogrešnog tumačenje izjave španjolske turistkinje Seixas. “Turistkinja priča kako je spavala na ulici i kako je uspjela dobiti sobu besplatno u hotelu Cristiana Ronalda. Činjenica da je ona pronašla utočište u luksuznom hotelu ne znači da je isti otvorio svoja vrata žrtvama, kao što je jasno da je shvaćeno”, piše Liberation.

Dalje citiraju CheckNews koji je kontaktirao hotel “Pestana CR7” i iz kojeg su potvrdili da se hotel ni na koji način nije transformirao u recepcijski centar za žrtve. “Radi se o lažnim informacijama. Svi gosti koje imamo u ovom trenutku normalno su rezervirali svoje sobe”, kazali su iz hotela.

Zaključno, hrvatski, ali i strani mediji, preuzeli su vijest koju je objavio poznati sportski portal Marca koji je tvrdio kako je slavni nogometaš Cristiano Ronaldo svoj hotel u Marakešu otvorio žrtvama razornog potresa koji je pogodio Maroko. Međutim, radi se vrlo vjerojatno o pogrešnom tumačenju izjave jedne turistkinje iz Španjolske, dok je uprava samog hotela zanijekala da se isti pretvorio u utočište za izbjeglice i žrtve potresa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.