Razotkriveno

Projekt “Ljudsko meso” je konceptualna umjetnost, a ne poziv na ljudožderstvo

Autori na internetskoj stranici jasno pišu da se radi o konceptualnom umjetničkom projektu koji se neće realizirati u stvarnom životu.
Ilustracija: Pixabay

Šokantno, kanibalizam na pomolu“, upozoravaju na svojim profilima i Facebook grupama pojedini korisnici društvenih mreža (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5, 6) predstavljajući svojoj “publici” “Human Meat Project”, sadržaj s jedne od adresa u bespućima interneta.  Tekst koji se na ovu temu najčešće dijeli objavio je portal Epoha (arhivirano ovdje) za kojeg je Faktograf često utvrdio da širi neutemeljenje i netočne informacije.

“Voljela bih da je u pitanju neka satira, ali… Riječ je o ‘Human Meat Project’ (Projekt Ljudsko Meso). Voditelji ovog “projekta” su naravno stručnjaci i znanstvenici koji su procijenili da jedno prosječno ljudsko biće od 165cm/55kg može nahraniti do 40 ljudi. Također, hvale se kako je to meso oslobođeno okrutnosti, brutalnosti i klanja. Na vama je samo da donirate, a oni će vam ispitati kvalitetu da bi procijenili je li vam meso spremno za objed”, piše jedna od korisnica Facebooka dijeleći detalje o projektu “Human Meat”.

Doista, na adresi humanmeatproject.com, između ostalog, stoje i podaci o “nutritivnim vrijednostima ljudskog mesa” pa i navedeni podatak da jedno tijelo odrasle osobe teške 65 kilograma može nahraniti do 40 ljudi. Na stranici ljude pozivaju da doniraju svoja tijela, objašnjavajući da svjetska populacija rapidno raste, što dovodi do veće potražnje za hranom, naročito za mesom. Vjerujemo da doniranje tijela ili organa može doprinijeti stvaranju alternativnih opcija kad je u pitanju konzumiranje mesa, navode, između ostalog, kreatori stranice, na kojoj se prikupljaju i podaci o “donatorima” svoga tijela.

Konceptualni umjetnički projekt

U sličnom tonu – ozbiljno i s fokusom na ljudsko meso kao prehrambenu namirnicu – raspisan je gotovo cijeli sadržaj stranice humanmeatproject.com.

Tek je u odjelu o odredbama i uvjetima za korištenje stranice, koji se nalazi u donjem desnom dnu stranice, jasno navedeno o čemu se zapravo radi: “Ovo je čisto konceptualni umjetnički projekt i neće se realizirati u stvarnom životu.” Autori stranice navode “Human Meat Project pruža isključivo konceptualnu umjetnost” te ističu da “to što postoji ovakav sadržaj na web stranici ili u papirnatoj formi ne znači da će se išta od toga realizirati u stvarnom životu, niti se namjeravaju namjerno/izravno kršiti odredbe UN-a i bilo koji zakon ili ustav koji vrijedi diljem svijeta”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Naš projekt, pojašnjavaju autori, upozorava “na prava korisnika svake digitalne aplikacije ili platforme koja je podložna uvjetima i sporazumima o digitalnim uslugama”. U pitanju, dakle, nije kanibalizam u najavi, nego projekt nepoznatog autora ili više autora koji se predstavljaju kao konceptualni umjetnici.

Budući da je sadržaj izazvao veliki broj zaprepaštenih reakcija na društvenim mrežama na engleskom govornom području (arhivirano ovdje i ovdje) reagiralo je nekoliko portala specijaliziranih za provjeru činjenica i utvrdilo da autori bizarnog projekta navode kako je u pitanju zapravo konceptualna umjetnost (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Autor: Radi se o umjetničkom djelu stvorenom “u apsurdizmu”

Nakon što je na ovu temu tekst objavila agencija Associated Press, njihovoj redakciji mailom se obratio autor “Human Meat” projekta, koji je želio ostati anoniman. Naglasio je da je iznenađen reakcijama na društvenim mrežama te potvrdio da se radi samo o umjetničkom djelu stvorenom “u apsurdizmu”, s namjerom da bude “što realističnije”.

“Umjetnički projekt ima svrhu stvaranja potpunog šoka i poticanja publike da istraži web stranicu kako bi saznala odgovor i sama oblikovala mišljenje”, navedeno je u mailu upućenom redakciji AP-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.