Razotkriveno

Društvenim mrežama dijeli se lažni intervju s hrvatskim znanstvenikom Ivanom Đikićem

Ivan Đikić odgovorio je Faktografu da nije dao navedeni intervju i da se njegovo ime koristi za promociju netestiranih preparata.
Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

U postu na Facebooku kojega je podijelila Facebook stranica Katiiopa (arhivirano ovdje) objavljena je fotografija hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića s popratnim tekstom “Ivan Đikić: ‘Tlak je iznad 145/80 zbog začepljenih vena!’ Moj savjet: piti 4 žličice 5%…”.

U postu se nudi poveznica (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje) na intervju kojega je navodno dao hrvatski znanstvenik Ivan Đikić. No, kao što nam je potvrdio znanstvenik, radi se o lažnom intervju.

Snimku zaslona posta koji je prikupio 165 reakcija, 166 komentara te je podijeljen deset puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Facebook stranicu Katiiopa oznakom ‘sviđa mi se’ označilo je 4,9 tisuća ljudi, a stranica ima 5,5 tisuća pratitelja. Stranica je kreirana 11. veljače 2019. godine.

U intervjuu koji je objavljen 13. rujna navodi se kako je Ivan Đikić “poznati hrvatski kardiolog”, no, radi se o znanstveniku koji je molekularni biolog. Potom se daje opis kolesterola i navodi kako, “u 94% slučajeva kada osoba umre mlađa od 80 godina, uzrok smrti gotovo 100% je kolesterol”.

“Umjesto 120 godina (za koje su dani organi ljudskog tijela), neki čak ne žive ni do 70 godina! Naročito oni koji pate od hipertenzije u dobi od 40 do 50 godina. Usput, ovo je jedan od najočitijih simptoma vaskularnog začepljenja”, navodi se u članku.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što piše u spornom članku?

Članak potom “citira” Ivana Đikića koji navodno kaže kako “kolesterol nije tako loš” te kako “postoje i druge tvari koje se nakupljaju u krvnim žila”.

“Ako je kolesterol sličan masti, tada trombozna masa podsjeća na sir. Krvni ugrušci nastaju na unutarnjim stijenkama krvnih žila. Krvni ugrušci su opasniji od kolesterola. Krvni ugrušak u bilo kojem trenutku može se odvojiti od zidova krvnih žila i ući u srce ili mozak, što će dovesti do srčanog udara ili moždanog udara. Obje bolesti su smrtonosne i s vrlo velikom vjerojatnošću se završavaju smrću ili invalidnošću”, navodi se dalje. Ivan Đikić navodno dalje tvrdi da “čišćenje krvnih žila može produžiti život starijih osoba i stabilizirati krvni tlak”.

U članku se zapravo reklamira preparat Cardione za kojega se tvrdi da ga je “razvio institut u Zagrebu za srce i krvne žile 2015. godine” i da “sadrži oko 40 aktivnih sastojaka – biljnih ekstrakata korisnih za krvne žile, vitamine, mikro i makro elemente”.

Prosječni tijek liječenja navedenim preparatom traje od dva do četiri tjedna. Cardione zahvaljujući “aktivnim molekulama kisika otapa naslage kolesterola, ugruške krvi i naslage kalcija. Osim toga, zahvaljujući ekstraktu Dvorežnjasti ginko, preparat povećava vaskularni ton i daje plovilima potrebnu elastičnost”. Uz sve to, obnavlja unutarnje organe i zglobove, spaljuje višak masnoće, vraća vid i pamćenje, kao i potenciju muškarcima.

Budući da se preparat Cordione može kupiti samo u ograničenim količinama, na navedenoj stranici potrebno je pritisnuti gumb “Zavrti”. Kada smo kliknuli na “gumb”, na stranici je navedeno kako je preparat rezerviran za nas. Navedena je cijena od 299 kuna te smo imali deset minuta da unesemo svoj broj mobitela.

Izvor: Sceenshot

Đikić je potvrdio za Faktograf da se radi o lažnom intervju

Međutim, ovdje se radi o lažnom intervjuu s hrvatskim znanstvenikom Ivanom Đikićem. Faktograf.hr ga je kontaktirao i on nam je potvrdio da nije dao navedeni intervju i da je već nekoliko puta pisao Facebooku da “uklone te lažne najave i korištenje” njegova “imena u promociji netestiranih preparata”.

Ovo nije prvi slučaj ovakvog lažnog intervjua u kojem se koriste imena i fotografije poznatih hrvatskih liječnika, znanstvenika ili političara s ciljem krađe podataka ili prodaje netestiranih ili lažnih preparata. Uz sve to, Cardionea nema u internetskim bazama lijekova i medicinskih proizvoda Agencije za lijekove i medicinske proizvode, što znači da u Hrvatskoj nije registriran kao lijek ili medicinski proizvod. Cardione se ne može pronaći niti u registru dodataka prehrani.

Na stranici “Cardione official” možemo pronaći cijene preparata, ali ne i njegov sastav. Za narudžbu je i ovdje potrebno upisati svoje ime i broj mobitela, što je u najmanju ruku sumnjivo.

HALMED: Ne kupujte lijekove iz ilegalnog lanca opskrba

Kako smo već pisali, HALMED navodi da su “na crnom tržištu Hrvatske (ilegalni uvoz, neovlaštena prodajna mjesta, oglasnici, elektronička pošta i sl.) zabilježeni lijekovi neodgovarajuće kakvoće i krivotvorine. Kupnja lijekova na crnom tržištu može biti jako opasna za pacijente jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata” te upozorio građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi”.

Iznijeli su i podatak da se prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. “Stoga HALMED apelira na hrvatske građane da ne kupuju i ne koriste lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe jer takvi proizvodi nisu provjereni niti sigurni za primjenu. Građani uvijek moraju biti svjesni da time izlažu svoje zdravlje velikom riziku”, poručili su iz Agencije.

Podaci SZO-a pokazuju da se u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života (lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, lijekovi za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i sl.), dok u zemljama u razvoju ima najviše krivotvorina među lijekovima za liječenje po život opasnih bolesti (antibiotici, onkološki lijekovi, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirotici, antimalarici i sl.).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.