Razotkriveno

Matadori nisu ubili bika s viralne fotografije “Judin poljubac”

Facebookom se širi potpuno netočan opis fotografije iz 2011. godine na kojoj mladić ljubi bika u njušku.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža masovno dijele fotografiju koja prikazuje mladića koji ljubi bika u njušku (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5)

Ono što je fotografiju učinilo viralnim sadržajem na društvenim mrežama zavodljiv je opis, koji glasi:

“Momak sa lijeve strane gajio je ovog bika od njegovog rođenja. Godinama je brinuo o njemu, a zatim ga prodao matadorskoj areni. Bik je tog dana imao svoju prvu koridu. Matadori su ga u početku plašili da bi ‘zabavili’ publiku, a onda su počeli da ga bodu mačevima. Bježao je po areni, međutim, preplašen i iscrpljen, pun povreda, ugledao je u publici poznato lice, svog vlasnika, čovjeka koji ga odgajio. Potrčao je ka njemu prestravljen i pun nade u zaštitu i počeo da ga ljubi. Muškarac je uzvratio poljubac, i otišao korak unazad. To je sve što je čovjek učinio. Matadori su prišli i sa leđa ubili ovo divno stvorenje, koje je i dalje gledalo sa nadom u čovjeka koji ga je izdao. Fotografija je nazvana “Judin poljubac”. Uvijek te izda onaj kome najviše vjeruješ, onaj najbliži”.

Fotografija je snimljena 2011. godine

Ova priča, međutim, u potpunosti je izmišljena. O tome kako je i gdje fotografija nastala pisao je u veljači 2020. godine portal AFP Factual na španjolskom jeziku. Fotografija je, utvrđeno je tom prilikom, nastala 2011. godine, u gradiću Estella, koji se nalazi na sjeveru Španjolske, u pokrajini Navarra. Točan datum i mjesto snimanjima novinarima AFP Factual otkrio je fotograf Eduardo Del Campo, koji je bio na licu mjesta i snimio isti prizor, ali iz ponešto drugačijeg ugla.

“Fotografija je snimljena 9. kolovoza 2011. godine u Esteli, prilikom natjecanja u izbjegavanju bikova, koje je organizirala tvrtka RuedoArte”, rekao je novinarima španjolski fotograf.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pri ovim natjecanjima, valja naglasiti, bikove ne ubijaju, kao što to rade na koridama. Vještina “recotadora” koji ulaze u arenu sastoji se u izbjegavanju naleta snažnih životinja, pri čemu bikovi ostaju neozlijeđeni. AFP Factual našao je i organizatora natjecanja na kojem je fotografija snimljena, poduzetnika i stočara čije ime je Ignacio Caubilla.

Fotografija koju će korisnici društvenih mreža kasnije nazvati “Judin poljubac” objavljena je u jednoj od galerija na stranici njegove tvrtke. Caubilla se ne sjeća tko je autor fotografije, ali pouzdano zna da je bik uzgojen na njegovom imanju.

“Pogrešan opis na fotografiji vidio sam još 2011.”

Na koncu su novinari pronašli i mladića s fotografije. Zove se Óscar Holgado i jedan je od “recortadora” koji su sudjelovali u natjecanju. “Ta fotografija mi je obilježila karijeru”, rekao je, dodajući da je poljubac bio samo “gesta”. “Bik je prišao i podignuo glavu, da me onjuši ili da naprosto vidi što tamo iza ograde ima, a onda sam ga poljubio. Nije to bio prvi put da sam to napravio”, rekao je novinarima AFP Factuala mladić koji se našao na fotografiji, istaknuvši da je fotografiju s pogrešnim opisom, koji nema veze sa samim događajem, vidio već 2011. godine, odmah nakon što je snimljena.

Fotografija koju korisnici društvenih mreža nazivaju “Judin poljubac”, dakle, već duže od desetljeća kruži s pogrešnim i netočnim opisom. Osim AFP Factuala o njoj su, na tragu informacija ovog portala, pisali i drugi portali za provjeru činjenica. Na našem govornom području tekst je na ovu temu prije tri godine objavio portal Raskrinkavanje.ba.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.