Razotkriveno

Nije točno da dnevne parkirne karte u Zagrebu nije moguće kupiti

Dnevnu parkirnu kartu nije moguće platiti kroz sustav m-parkinga, ali postoji više drugih kanala prodaje.
Zg parking

“Zagrepčani ne znaju parkirati ili je problem nešto drugo? Evo gdje su dobili najviše kazni ove godine”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 1. listopada na portalu N1info.

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je objavljen na dvije Facebook stranice, a prikupio je 15 dijeljenja, 2 komentara i 10 ostalih reakcija.

Screenshot/Facebook

Dnevna parkirna karta u Zagrebu može se kupiti kroz više kanala prodaje

Autor teksta u uvodu navodi da je “Grad Zagreb poznat po problemima s prometom, kao i parkingom, što zbog neadekvatne infrastrukture, što zbog neadekvatnih i logičnih pravila, što rezultira brojnim kaznama”.

Naime, dnevne karte u Zagrebu ne postoje, umjesto njih vozač mora čekati da mu se ispiše kazna, koja vrijedi kao dnevna karta. Čime se dolazi do još jedne nelogičnosti. Primjerice, u prvoj zoni moguće je platiti maksimalno dva sata parkinga, u drugoj zoni tri sata. Tko ostaje duže, platit će kaznu ili dnevnu kartu, kako se kome više sviđa naziv. Naravno, moguće je i riskirati pa čekati 15 minuta od isteka posljednjeg plaćenog sata parkiranja jer se tad “resetira brojač” i moguće je ponovno platiti dva ili tri sata, ovisno o zoni…

Čak ne bi trebalo ni spuštati cijene dnevne karte, bilo bi dovoljno uvesti mogućnost naplatiti je pa da ljudi koji nisu sigurni ostaju li negdje dva, tri ili sedam sati unaprijed kupe dnevnu kartu i uštede koji euro…, navodi se u tekstu.

Informacija da dnevne karte u Zagrebu ne postoje i da vozač umjesto toga mora čekati da mu se ispiše kazna koja vrijedi kao dnevna karta nije točna. Dnevnu parkirališnu kartu svaki korisnik može kupiti putem više kanala prodaje, a za potvrdu te informacije obratili smo se direktno Zagrebačkom holdingu – podružnici Zagrebparking.

Iz Zagrebparkinga su nas uputili na poveznicu na njihovoj stranici na kojoj su navedeni kanali prodaje parkirališnih karata i koju je vrstu karata moguće kupiti putem kojeg kanala. Treba spomenuti da je cijena dnevne parkirališne karte koju korisnik kupuje samostalno jednaka onoj koju djelatnici Zagrebparkinga izdaju ako utvrde da vozilo nema valjanu parkirnu kartu što se kolokvijalno naziva kaznom.

Tako se dnevna karta može kupiti i putem mobilne aplikacije ZGPark. Iako se u opisu eksplicitno ne navodi mogućnost kupnje dnevne parkirne karte, mogućnost kupnje dnevne parkirne karte vidi se u samoj aplikaciji kojoj smo za potrebe članka i pristupili.

Screenshot/ZGPark

Dnevnu parkirnu kartu moguće je kupiti i kroz ePK Portal, portal za online kupnju elektroničkih parkirališnih karata, a dnevnu parkirnu kartu moguće je kupiti i na novijem tipu parkirališnih automata (njih ukupno 99), a interaktivnu kartu s lokacijama moguće je pronaći na poveznici.

Screenshot/Zagrebparking

Dnevnu parkirnu kartu nije moguće platiti kroz sustav m-parking. Međutim, dnevne parkirališne karte moguće je kupiti i kroz aplikacije KeksPay, Aircash i Bmove, kao i na kioscima Tiska i iNovina na području Grada Zagreba.

Screenshot/ Aplikacije KeksPay i Aircash

Zaključno, informacija da dnevnu parking kartu u Zagrebu, točnije u sustavu Zagrebparkinga, nije moguće kupiti ne stoji. Dnevnu parkirališnu kartu građani mogu kupiti kroz više kanala prodaje, a moguće je čak i kroz parkirališne automate novijeg tipa kojih je u Zagrebu postavljeno 99.

S obzirom na sve navedeno, članak objavljen na portalu N1info ocjenjujemo djelomično netočnim.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.