Razotkriveno

Nova viralna lažna nagradna igra na stranici sličnoj službenoj stranici Zoološkog vrta

Stranica na kojoj je još jednom objavljena lažna nagradna igra vezana za zagrebački Zoološki vrt vjerna je kopija službene stranice te institucije.
Foto: HINA/ Zoološki vrt Grada Zagreba/ ua

Na lažnoj Facebook stranici zagrebačkog Zoološkog vrta “Zoološki vrt Grada Zagreba”, koja izgleda gotovo identično kao i službeno Facebook stranica Zoološkog vrta, ponovno se pojavio lažni nagradni natječaj (arhivirano ovdje) koji nema nikakve veze sa zagrebačkim zoološkim vrtom.

??????Č???
Osvoji 4 ulaznice za ?????š?? ??? ????? ???????!
?????š?? ??? ????? ??????? slavi svoj rođendan! ?
Stoga vam nudimo poklon! ?
Na proslavi našeg rođendana izvlačit ćemo 4 ulaznice među 10 sudionika! ?
Svaki poklon bon uključuje:
4 ulaznice za ?????š?? ??? ????? ??????? s individualnim vodstvima i hranjenjem životinja. ?
❗PAŽNJA: UVJETI SUDJELOVANJA SU PRIKAZANI NA SLICI❗
(Ulaznice vrijede 30 dana.).
Pobjednici će biti kontaktirani osobno putem Messengera kada natječaj završi.?
Sretno! ?, navodi se u objavi.

Screenshot/Facebook

Objava je prikupila 89 dijeljenja, više od 2800 komentara i više od 1500 ostalih reakcija.

Na vizualu je navedeno da je za sudjelovanje u natječaju potrebno u komentaru napisati “Sretan rođendan”. O sličnim lažnim nagradnim natječajima u kojima se koristio naziv i vizuali zagrebačkog zoološkog vrta Faktograf je pisao u travnju i kolovozu. No, ta činjenica nije spriječila autore da još jednom ponove objavu.

Zoološki vrt: Radi se o lažnoj stranici

Da je zaista riječ o lažnom nagradnom natječaju, potvrdili su nam i iz Zoološkog vrta Grada Zagreba. “Zoološki vrt Grada Zagreba nije organizirao natječaj na društvenim mrežama. Ukoliko ikad bude objavljen najtječaj, isti će biti objavljen i na našoj službenoj internetskoj stranici: zoo.hr.

Napominju da se radi se o lažnoj stranici koja zloupotrebljava ime, logotip, druga obilježja i sadržaj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

“Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba ima samo jedan službeni profil na Facebooku i to je ovaj. Navedenu lažnu stranicu, prijavili smo Meti još u kolovozu te obavijestili pratitelje o istom. Također, zamolili smo ih neka ne nasjedaju na lažne nagradne igre i ostale zlonamjerno kreirane sadržaje na društvenim mrežama”, poručili su za Faktograf.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Vrlo vjerna kopija službene stranice Zoološkog vrta

Ono što razlikuje ovaj natječaj u odnosu na većinu drugih lažnih nagradnih natječaja o kojima smo pisali u više navrata jest činjenica da ova lažna stranica na Facebooku gotovo u potpunosti podsjeća na službenu Facebook stranicu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Naime, autor lažne stranice potrudio se objaviti identičnu profilnu i naslovnu fotografiju kao što ima službena stranica, a na stranici je, prije same objave nagradnog natječaja, objavljeno i nekoliko objava o životinjama s vrlo detaljnim opisom. Kreatori ove stranice otišli su čak i korak dalje i stavili lažni nagradni natječaj na oglašavanje pa tako djeluje još i vjerodostojnije.

Treba spomenuti i da je opis stranice vrlo detaljno popunjen, uključujući detalje o radnom vremenu, adresi i slični podaci. Jedino što upućuje na činjenicu da se radi o lažnoj stranici jest broj pratitelja stranice – službena stranica ima oko 50 tisuća pratitelja, dok lažna ima 323 pratitelja. Razlika je također i u URL-u stranica: službena stranica u URL-u ima “zoozagreb”, a lažna stranica “zooloskivrtgradazagreb”.

Lažni nagradni natječaji često se pojavljuju na društvenim mrežama

Lažni nagradni natječaji kojima se želi povećati doseg stranica, prodati skupe mobilne usluge ili namamiti korisnike na pretplatnički ugovor u Hrvatskoj su postali učestala praksa, o čemu je Faktograf pisao u više navrata.

Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.