Razotkriveno

Tvrtka koju financira Bill Gates ne planira posjeći 70 milijuna hektara šuma

Američka administracija planira prorijediti 70 milijuna hektara šuma. No, to ne znači da će posjeći sva stabla na tom području.
Ilustracija: Pixabay

Bill Gates planira posjeći milijune hektara šuma za ‘borbu protiv klimatskih promjena’“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 1. rujna na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je prikupio 17 dijeljenja, 13 komentara i 6 ostalih reakcija.

Nije točno da će Kodama Systems iskrčiti 70 milijuna hektara šuma

“Bill Gates i dalje pokušava ‘spasiti planet’… Kao takav, filantrop milijarder financira plan za sječu i zakopavanje milijuna hektara drveća kako bi se “smanjilo globalno zagrijavanje”. Koristeći 6,6 milijuna dolara početnih sredstava od Gatesove Breakthrough Energy i drugih, Kodama Systems želi iskrčiti 70 milijuna hektara zapadnih šuma tijekom sljedećeg desetljeća, prema izvješćima, navodi se uvodno u tekstu.

Međutim, nije točno da izvješća pokazuju da Kodama Systems, tvrtka koju financira Bill Gates, “financira plan za sječu i zakopavanje 70 milijuna hektara šuma”. Kodama Systems zapravo razvija projekt koji se bavi bačenom biomasom koja nastaje prorjeđivanjem šuma za Američku šumarsku službu (eng. US Forest Service). Prorjeđivanje šuma taktika je za sprečavanje šumskih požara i dio je dugoročnih ekoloških planova američke vlade. Kako je Faktograf  pisao u više navrata, Bill Gates je često protagonist brojnih teorija zavjera koje u njegovom filantropskom djelovanju uporno traže dokaze o prikrivenim planovima.

Članak se zapravo referira na financiranje koje je tvrtki Kodama Systems 2022. odobrio klimatski i tehnološki fond koji je osnovao milijarder, filantrop i osnivač Microsofta Bill Gates pod nazivom Breakthrough Energy Ventures i još jedna tvrtka.

“Navedene tvrdnje su lažne. Kodama je razvila sustave upravljanja šumama dizajnirane za povećanje produktivnosti šuma, sprječavanje katastrofalnih šumskih požara i povećanje ugljika zakopavanjem mrtvih stabala kako bi trajno pohranili ugljik koji su stabla uhvatila tijekom svog životnog vijeka”, poručio je za Associated Press Alex Reid, glasnogovornik Billa Gatesa.

Isto je potvrdio i glasnogovornik Kodama Systemsa James Sedlak, dodavši da 70 milijuna hektara navedenih u objavama pogrešno predstavlja brojku navedenu u Forbesovom članku o tvrtki.  Naime, u članku iz srpnja navodi se da Američka šumarska služba ima za cilj “prorijediti” oko 70 milijuna hektara gusto zbijenih šuma na američkom zapadu kako bi ublažila rizik od ozbiljnih šumskih požara.

“Kao što je napisano, to ne znači sječu svih stabala u tim hektarima i kasnije je pogrešno protumačeno, što je vjerojatno dovelo do ove priče”, istaknuo je Sedlak.

Plan američke vlade za prorjeđivanje šuma

“Nakon što je posjekao (uglavnom kalifornijsko) drveće, Kodama ih planira zakopati, navodno kako bi spriječio “ispuštanje” ugljika natrag u zrak.

Koordinatori projekta odabiru žetvu kompenzacije ugljika zakopavanjem biomase u suhe ‘zemljane trezore’ bez kisika umjesto da je koriste za konvencionalne načine, kao što je drvo za stanovanje, navodi se dalje u tekstu.

Da desetogodišnji plan za prorjeđivanje šuma uistinu postoji, potvrdio je za Reuters glasnogovornik Američke šumarske službe Scott Owen. Američka šumarska služba, koja je dio američkog ministarstva poljoprivrede, u suradnji s ministarstvom unutarnjih poslova imaju desetogodišnji i petogodišnji plan s ciljevima obrade šuma usmjerenih na smanjenje rizika od požara na ukupno 70 milijuna hektara zemlje.

Owen ističe da su ove strategije, koje uključuju prorjeđivanje, usmjerene na “prenapučene” ili vrlo guste šume kako bi se smanjila opasnost od požara za divlje životinje i zajednice i učinilo sigurnijim vođenje propisanih požara.

“Tvrdnja da se prorjeđivanjem uklanjaju sva stabla ne može biti dalje od istine”, dodao je glasnogovornik Američke šumarske službe, ukazujući na fotografije prije i poslije obrade šuma obavljene u južnoj Kaliforniji.

U proljeće 2023. Američka šumarska služba objavila je da dodjeljuje Kodama Systemsu 250.000 dolara za projekt, koji je još uvijek u pilot fazi, a koji će stvoriti financijsku i pravnu strukturu koja će omogućiti “transport biomase iz projekata prorjeđivanja šuma do projektiranih trezora od zemljanog drva gdje se biomasa nalazi zakopana u sušnim sredinama, izdvajajući ugljik stoljećima.”

Tvrtka je ove trezore predstavila kao jeftiniju alternativu s povoljnim udjelom ugljika za gomilanje ili spaljivanje ostataka procesa stanjivanja koji nisu prikladni za prodaju.

Više informacija o prorjeđivanju šuma moguće je pronaći na internetskoj stranici Državnog sveučilišta Oregon i u znanstvenom članku akademika sa Sveučilišta u Melbourneu.

Zaključno, nije točno da Bill Gates planira posjeći milijune hektara šuma za borbu protiv klimatskih promjena. Naime, Kodama Systems, tvrtka koju Gates financira, zapravo razvija projekt koji se bavi bačenom biomasom koja nastaje prorjeđivanjem šuma za Američku šumarsku službu. Prorjeđivanje šuma taktika je za sprečavanje šumskih požara i dio je dugoročnih planova američke administracije.

Također, tvrdnja da će se posjeći 70 milijuna hektara šuma pogrešno je protumačena. Naime, u članku koji je objavio Forbes, jasno je da postoji cilj prorjeđivanja oko 70 milijuna hektara gusto zbijenih šuma na američkom zapadu što ne znači sječu svih stabala na tom području.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.