Razotkriveno

Iran demantirao da je Cristiano Ronaldo u odsutnosti osuđen na 99 udaraca bičem

Mnogi hrvatski, regionalni i svjetski mediji prenijeli su netočnu informaciju o epilogu susreta slavnog nogometaša i iranske umjetnice.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIC/ ms

Ronaldo osuđen na 99 udaraca bičem“, naslov je članka objavljenog na engleskom jeziku (arhivirano ovdje) 9. listopada na portalu Slovenia Posts English. Istu vijest o presudi portugalskom nogometašu objavili su i mnogi drugi hrvatski, regionalni, ali i svjetski mediji nakon čega ju je Iran, preko veleposlanstva u Madridu – demantirao.

Screenshot

Portal Net.hr vijest je objavio pod naslovom “Cristiano Ronaldo ispunio želju osobi s invaliditetom, a Iranci donijeli šokantnu odluku: Kaznili ga bičevanjem”. 24sata su također prvo objavile tu vijest pod naslovom “VIDEO Cristiano Ronaldo osuđen na 99 udaraca bičem?!, što je vidljivo u Google pretrazi, no na istom linku su objavili demanti pa tako naslov sada glasi: “Iransko veleposlanstvo: Laž je da je Cristiano Ronaldo osuđen na 99 udarca bičem”. Informaciju je prenio i portal Glasa Slavonije pod naslovom “Ronaldo kažnjen s 99 udaraca bičem”.

Portal Dnevnik.ba prvo je objavio tu informaciju naslovljenu sa “Iranski mediji: Ronaldo će zbog grljenja slikarice biti kažnjen s 99 udaraca bičem ako se vrati u Iran”, međutim objavili su i demanti s naslovom “Iran demantirao vijesti o navodnoj kazni od 99 udaraca bičem: “Ronaldov iskren i human sastanak sa slikaricom je pohvaljen”. Slobodna Dalmacija objavila je vijest s nešto umjerenijim naslovom “Prijeti li Cristianu Ronaldu kazna bičevanjem? Zbog ovih fotografija mogao bi se suočiti sa čak 99 udaraca”. Slično je objavio i Index s naslovom “Cristiano Ronaldo bi se zbog ove fotografije mogao suočiti s kaznom bičevanjem”, ali oni su zasebno objavili i demanti naslovljen “Iranske vlasti demantirale da su osudile Ronalda na 99 udaraca bičem”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Netočnu informaciju prenio je i srpski portal Blic s naslovom “Uradio je ono što se ne sme: Kristijano Ronaldo kažnjen sa 99 udaraca bičem!”, a upravo nam je taj članak poslao naš čitatelj kako bismo provjerili točnost navoda. Kurir je također objavio vijest s naslovom “RONALDO OSUĐEN NA 99 UDARACA BIČEM ZBOG PRELJUBE! Portugalac prekršio iranski zakon! Počinio NEOPROSTIV GREH – SVE JE SNIMLJENO”. Informaciju je prenio i lokalni portal Muralist s naslovom “VIDEO Ronaldo zagrlio hendikepiranu slikaricu te je kažnjen s 99 udaraca bičem”.

Sport.ba također je objavio netočnu informaciju i to s naslovom “Cristiano Ronaldo kažnjen sa 99 udaraca bičem, pogledajte šta je uradio”, a vijest je i objavio Alo s naslovom “OSUĐEN KRISTIJANO RONALDO Portugalcu preti 99 udaraca bičem zbog preljube”. Međutim, Alo je ipak objavio i demanti pod naslovom “DEMANTI IZ IRANA Ronaldo ipak neće biti kažnjen?”.

Što se zapravo dogodilo?

Poznati portugalski nogometaš sa svojim je klubom Al-Nassr u rujnu boravio je u Iranu u sklopu azijske Lige prvaka. Tijekom boravka u Iranu, Ronaldo je slikarici Fatemeh Hamami poklonio potpisan dres, zagrlio ju i poljubio u obraz u znak zahvalnosti što mu je poklonila dva svoja rada koja je naslikala stopalima. Fotografiju susreta objavila je i sama slikarica na svom profilu na Instagramu.

Screenshot/Instagram

Nakon nekog vremena, pozivajući se na iranske medije, mnogi portali su napisali vijesti u kojima su tvrdili da je Ronaldo zbog toga što je iransku slikaricu poljubio i zagrlio u odsutnosti osuđen na 99 udaraca bičem. Međutim, u prvotnim člancima nisu se navodili  konkretni izvori za tu tvrdnju.

Iransko veleposlanstvo u Madridu: Riječ je o lažnoj informaciji

S obzirom na to da vijest nije bilo moguće pronaći na iranskim agencijama, za provjeru njezine točnosti obratili smo se veleposlanstvu Irana u Republici Hrvatskoj, no do zaključenja ovog teksta od njih nismo dobili odgovor.

Međutim, da se radi o dezinformaciji potvrdilo je veleposlanstvo Irana u Madridu, o čemu je pisao poznati španjolski medij specijaliziran za sportske vijesti Marca.

Iransko veleposlanstvo u Madridu oglasilo se putem društvenih mreža, poručivši da je uznemirujuće što uopće moraju demantirati tvrdnje za koje nema dokaza.

“Snažno poričemo izricanje bilo kakve kazne protiv bilo kojeg međunarodnog sportaša u Iranu. Zabrinjava činjenica da bi objavljivanje takvih neutemeljenih vijesti moglo baciti sjenu na zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv potlačenog palestinskog naroda”, poručili su iz iranskog veleposlanstva.

“Treba napomenuti da je Cristiano Ronaldo otputovao u Iran 18. i 19. rujna kako bi igrao na službenoj nogometnoj utakmici te da su ga građani i vlasti vrlo dobro prihvatili. Građani i sportski dužnosnici su također hvalili i divili se njegovom iskrenom i ljudskom susretu s Fatemeh Hamami”, zaključili su.

Marca u svom tekstu kao izvore za ovu netočnu tvrdnju navodi iranske portale poput ‘Rouydad24’ i ‘Sharq Emroz’.

Zaključno, nije točno da je poznati nogometaš Cristiano Ronaldo osuđen na 99 udaraca bičem u odustnosti zbog zagrljaja i poljupca s poznatom iranskom slikaricom Fatemeh Hamami. Informaciju su proširili pojedini regionalni mediji, pozivajući se na iranske medije. Međutim, veleposlanstvo Irana u Madridu oglasilo se na društvenim mrežama i demantiralo takve tvrdnje. U objavi su istaknuli da “snažno poriču izricanje bilo kakve kazne protiv bilo kojeg međunarodnog sportaša u Iranu”.

S obzirom na sve navedeno, netočnima ocjenjujemo portale koji su objavili vijest o kazni, a nisu naknadno prenijeli i demantij iranskog veleposlanstva u Madridu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.