Razotkriveno

Prevaranti putem lažne stranice servisa e-Građani prodaju nepostojeću kriptovalutu

Iz Hanfe su za Faktograf potvrdili da je riječ o jednom u nizu pokušaja kako bi se građane privuklo da ulože i izgube svoj novac.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebooku se pojavila stranica pod nazivom Logotip e-Građani e-Građani koja se oglašava i na kojoj gumb za kontakt vodi na stranicu goodnfinesolutions.com (arhivirano ovdje) putem koje se građane navodi na kupovinu navodne digitalne internetske valute Stellar.

U jednoj od objava na stranici postoji vizual (arhivirano ovdje) na kojem piše “Što vam donosi novi portal e-Građani“, a klik na gumb opet vas odvodi na prethodno spomenutu stranicu pod lažnom krinkom prijave na tečaj.

Screenshot/Facebook

Kad se otvori link, stoji sljedeći naslov: “Mladi genije smislio je algoritam koji svakom omogućava dobiti 10510 euro od valute Stellar. Iskoristilo je već 2700 Hrvata“.

Potom se navodi ime navodnog Dalibora Jokića koji je navodno “autor metode koju je koristilo 2700 Hrvata”, a putem koje se navodno može zaraditi već svota novca. U nastavku su navodna svjedočanstva ljudi koji su isprobali tu metodu, koji potvrđuju da se uistinu može lako zaraditi.

Screenshot

Kako bi povećali vjerodostojnost ove prevare, u nastavku se navode čak i navodni financijski stručnjaci koji pojašnjavaju prednosti ove digitalne kriptovalute kojoj, kako tvrde, stalno raste vrijednost.

Hanfa: Radi se o pig butcheringu

Za provjeru vjerodostojnosti ove stranice obratili smo se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) iz koje su nam poručili da se radi o primjeru očite prijevare te da je riječ o jednom u nizu pokušaja kako bi se građane privuklo da ulože i izgube svoj novac.

“Riječ je o tzv. romantičkoj prijevari, tzv. pig butchering. Najveći broj romantičnih prijevara odvija se putem društvenih mreža i mreža za upoznavanje. Na društvenim mrežama brojnih prevarantskih stranica mogu se pronaći opisi i fotografije luksuznog života, lažne izjave slavnih osoba te isključivo pozitivni komentari”, poručili su iz Hanfe za Faktograf.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pig butchering dugoročna je prevara koja kombinira investicijske sheme, romantične prevare i prevare s kriptovalutama. Prevara potječe iz jugoistočne Azije, a naziv dolazi od kineske fraze “Shāz Hū Pán”, što znači klanje svinja. Krug prevaranata s kriptovalutama traži žrtve na stranicama za upoznavanje i društvenim mrežama, objašnjava Techtarget.

Analogija dolazi od stjecanja povjerenja u žrtvu – tovljenje svinje – zatim krađa kriptovalute ili novca – klanje. Ova se prevara može dogoditi kao ljubavna prevara preko aplikacija za upoznavanje. Prevara također može započeti kao SMS s pogrešnog broja ili izravna poruka na društvenim mrežama. Prevarant se žrtvi može predstavljati kao davno izgubljeni kontakt.

Kao što je i karakteristično za sve prevare, pred sam kraj stranice od korisnika se traži registracija, točnije upisivanje osobnih podataka kako bi naručili Stellar paket za 63 eura. Istovremeno, cijelo vrijeme se pojavljuju skočni prozori u kojima se navodi koliko je osoba trenutno na stranici i tko je sve navodno obavio narudžbu paketa digitalne internetske valute.

Screenshot

Kako bi povećali vjerodostojnost prevare, autori stranice u podnožju teksta navode čak i bibliografiju koju su koristili pri pisanju teksta.

Kako prepoznati prevaru?

Kao što je to slučaj s bilo kojom drugom prevarom, prvi znakovi koji upućuju na prevaru su obećanja velikih i brzih povrata uloženog novca. Izbjegavajte sve transakcije koje zahtijevaju plaćanje unaprijed u kriptovaluti. Također, izbjegavajte uzimati investicijske savjete od osobe koju ste upoznali online i nikad se s njom niste susreli.

Techtarget navodi i još neke znakove koji upućuju na pig butchering:

  • poruke s pogrešnog broja – prevaranti mogu započeti prevaru slanjem poruka na društvenim mrežama, aplikacijama za upoznavanje ili WhatsAppu ili čak slanjem tekstualnih poruka pokušavajući doći do nekog drugog. Iako se čini da je riječ o slučajno poslanoj poruci, ti kontakti nisu pogreške
  • ponude zajamčenih povrata na kriptovalute – u slučaju investiranja, nikad ne postoji zajamčeni povrat novca
  • prevaranti nude ekstravagantne poklone poput ekskluzivnih putovanja
  • prevaranti od žrtve traže da skinu aplikaciju za kriptovalute

Brojni su slučajevi kriptoprevara, a Hanfa upozorava da se uvijek prije odluke o ulaganjima provjere njihove registre investicijskih društava te da ako ulažu u kriptovalute ne ulaze u poslovni odnos s društvima koja se bave virtualnim valutama, a nisu se prijavila Hanfi.

Kako bi građani lakše prepoznali financijske prevare, Hanfa putem svojih internetskih stranica posebno posvećenim potrošačima daje više informacija o tome kako prepoznati financijsku prijevaru. Na njihovim stranicama također se može pronaći i edukativni letak i brošura koji upozoravaju na razne oblike prevare te znakove koji mogu upućivati na investicijsku prevaru.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.