Razotkriveno

Snimka ne prikazuje “obične ljude” koji nose pomoć iz Egipta u Pojas Gaze

Snimka je izvorno objavljena prije početka najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba s opisom da se radi o granici Egipta i Libije.
Foto: Hina/ EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Kažu mediji mali ljudi, neki bi rekli obični ljudi mi bi rekli čovječni, nose pomoć iz Egipta u Gazu…?!“, stoji u opisu videa kojega je u postu na Facebooku (arhivirano ovdje) podijelila stranica Hop Portal.

Snimku zaslona posta koji je prikupio 138 reakcija i 13 komentara te je podijeljen 22 puta donosimo niže, dok je snimka iz statusa arhivirana ovdje.

Izvor: Screenshot Facebook

Međutim, ne radi se o videu koji prikazuje “obične ljude” koji nose pomoć ljudima u Palestini. Video je nastao prije najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba koji je započeo 7. listopada, a najvjerojatnije je snimljen na granici Egipta i Libije, a ne Pojasa Gaze. Ovim videom bavili su se portali za utvrđivanje točnosti činjenica Misbar i Boomlive.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Oba portala ističu kako je viralni video koji prikazuje ljude s bijelim ruksacima kako hodaju po pustinjskom krajoliku nastao prije napada Hamasa na Izrael 7. listopada te je na mrežu TikTok postavljen ranije, 31. kolovoza.

Viralni video isječak dijeli se i Facebookom i platformom X (ranije poznata kao Twitter). Na X-u (arhivirano ovdje) su čitatelji dodali kontekst videu te ispod isječka tako stoji kako se radi o starijem videu te kako isti ne prikazuje granicu između Egipta i Pojasa Gaze. Između Egipta i Gaze podignuti su zidovi i granica ne izgleda tako (Wikipedia).

Izvor: Screenshot X

Kako piše Boomlive, korisnici X-a ispod brojnih videa koji se dijele na toj platformi izražavaju skepsu da se radi o granici između Egipta i Gaze, a neki su komentirali da se radi o krijumčarima na granici Egipta i Libije.

Video na TikToku, koji je podijeljen krajem kolovoza, bio je naslovljen “Al Sallum Western Borders Egypt”. Sallum je lučko selo u Egiptu (Wikipedia), osam kilometara udaljeno od zapadne granice s Libijom.

Izvor: Screenshot Boomlive

Koristeći pretragu preko ključnih riječi, Misbar je pronašao isti video koji je 7. rujna podijeljen na platformi X uz natpis da je snimljen na egipatsko-libijskoj granici. Također, na YouTubeu se može pronaći kratki video koji prikazuje ljude koji hodaju sa sličnim ruksacima uz natpis “Krijumčarenje na granici Egipta i Libije, Salloum”.

Zaključno, iako nije točno utvrđeno gdje i kada je video nastao, sigurno je da je na društvenim mrežama dijeljen prije početka najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba 7. listopada. Sudeći prema opisima iste snimke, najvjerojatnije je nastala na granici između Egipta i Libije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.