Razotkriveno

Srpski Informer objavio lažiranu snimku CNN-ovog izvještaja s granice Izraela i Gaze

Na snimci koju je objavio Informer dodan je "glas iz režije" koji CNN-ovu ekipu navodi kako bi ratna scena izgledala dramatičnije.

“Evo kako TV kuće snimaju “ratišta” i manipuliraju s vama. Zato, koristite svoj TV za druge svrhe a nikako za vijesti i info. Fuuuuj”, navodi se u statusu na Facebooku (arhivirano ovdje) hrvatskog korisnika u kojem je podijeljen video koji navodno prikazuje kako je televizijska kuća CNN lažirala izvještaj o raketnom napadu na granici Izraela i Gaze.

Snimku zaslona posta na Facebooku koji je prikupio više od 200 reakcija, 46 komentara te je podijeljen gotovo 600 puta donosimo niže.

Viralni, ali neautentični, video koji navodno prikazuje režiranje bježanja od sukoba ekipe američke televizijske kuće CNN dijeljen je na društvenim mrežama Facebooku i X-u (ranije poznatom kao Twitter). O lažiranom videu pisali su i brojni mainstream mediji (Business Insider, New York Times), kao i fact-checkerski portali (AP News, Reuters Fact Check, Raskrikavanje.rs, Fact Crescendo, Snopes).

Lažiranu snimku objavio i srpski Informer

Izmijenjeni video s lažiranim zvukom navodnih djelatnika CNN-a iz režije koji navode ekipu na terenu kako bi scena izgledala dramatičnije (bez ikakve ograde) objavio je i srpski Informer u sklopu emisije koja se u cijelosti može pogledati na njihovom YouTube kanalu. Naziv emisije bio je “TEMA DANA – Amerikanci finansirali Hamas, znali da se sprema rat!”

Voditeljica emisije ovako najavljuje prikaz izmijenjenog videa: “Pogledajmo samo video snimku CNN-a s terena. Samo da vidimo koji je to stupanj manipulacije s informacijama. Mislim da će vam biti mnogo jasnije kad ovo pogledate”, kazala je voditeljica dok nakon priloga kaže da to izgleda “kao trećerazredni film” i ponavlja dio kojega u autentičnoj snimci CNN-a nema da “treba pojačati zvuk jer se dovoljno ne čuju bombe”.

Ta snimka Informera očito je bila i izvor za objavu na profilu hrvatskog korisnika jer se u videu u statusu jasno vidi oznaka “Informer TV”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što je 9. listopada objavio CNN?

CNN je 9. listopada objavio video dopisnice Clarisse Ward i njenih kolega kako se skrivaju i bježe tražeći zaklon, budući da su blizu izraelsko-palestinske granice ispaljene rakete.

Međutim, društvenim mrežama i internetom viralno se proširila verzija videa s dodatno montiranim zvukom koja je sugerirala da dopisnica i njeni kolege dobivaju upute iz režije, tj. da je video izrežiran. Na videu CNN-ova dopisnica Ward djeluje uznemireno i diše duboko, dok muškarac razgovara na telefon povremeno gledajući oko sebe. U video isječku koji je podijeljen na Facebooku čuje se i muški glas koji novinarima govori da se sklone s puta, da legnu pored puta, da kamerman priđe bliže, da probaju izgledati uplašeno.

Kako je pisalo Raskrikavanje.rs, manipulativni video je prvobitno objavljen na X profilu The Quartering, uz tvrdnju da je CNN uhvaćen kako lažira napad u Izraelu.

Originalni video, koji je objavio CNN (arhiviran ovdje), ne sadrži audio s “uputama”. Snimku zaslona donosimo niže.

Izvor: Screenshot CNN-ov X

Na mrežama je podijeljen i duži video istog trenutka koji uključuje snimku dima u zraku. Američki politički novinar Brian Krassenstein podijelio je dužu verziju videa na X-u, uz pohvalu CNN-ovom timu.

CNN je 9. listopada i na svoj YouTube kanal postavio i duži video koji traje gotovo devet minuta sa sljedećim opisom: “Glavna CNN-ova međunarodna dopisnica Clarissa Ward i njen tim bili su prisiljeni potražiti sklonište od raketa blizu granice Izraela i Gaze”. Ward u videu (koji također ne sadrži nikakve upute iz režije) objašnjava zašto je bilo potrebno potražiti zaklon, da tim čuje rakete i da brojni avioni prelijeću iznad područja na kojem su se nalazili.

CNN potvrdio da je video s uputama lažan

I iz CNN-a su potvrdili da je video s audio “uputama” lažan. “Audio zapis u videu koji je postavljen i dijeli se na platformi X je fabriciran, netočan i neodgovorno iskrivljuje stvarnost trenutka koji je uživo prenošen na CNN-u”, kazala je glasnogovornica CNN-a Emily Kuhn, prenosi New York Times.

I u objavama na platformi X (primjer arhiviran ovdje) sada stoji oznaka da se radi o izmijenjenom videu. Snimku zaslona primjera donosimo niže.

Izvor: Screenshot X

Zaključno, video koji je postao viralan na društvenim mrežama, a koji je objavio i srpski Informer, izmijenjen je tako da izgleda kao da dopisnica CNN-a i njen tim dobivaju upute iz režije da bi scena izgledala dramatičnije i autentičnije ratnom sukobu. Originalni video bez “uputa” podijeljen je na CNN-ovim platformama, a i ta je televizijska kuća demantirala da je novinarski tim dobivao bilo kakve upute iz režije kako da se ponašaju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.