Razotkriveno

Joe Biden nije rekao da je rođen u Izraelu

Transkript obraćanja, koji se može pronaći na službenim stranicama Bijele kuće, jasno pokazuje da Biden nije govorio o svom rođenju.
Foto: Hina/EPA/MIRIAM ALSTER / POOL

Na Facebook profilu privatne korisnice 18. listopada objavljen je isječak govora američkog predsjednika Joe Bidena (arhivirano ovdje) koji je održao 18. listopada u Tel Avivu povodom razbuktavanja najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba. Uz video je objavljen sljedeći opis:

“Biden je izjavio,da je rođen u Izraelu😂…umeđuvremenu rođen je,u Pennsylvaniji..

Pazite sad☝️

Prema Wikipedia,rođen je 1942☝️
Izrael je nastao,1948☝️

To znaci,da je Biden rođen,u Palestini⁉️😂😂😂😂”

Screenshot/Facebook

Suprotno onome što se tvrdi, Biden u svom govoru nije rekao da je rođen u Izraelu. Da zaista nije tako potvrđuje transkript govora iz Tel Aviva na službenim internetskim stranicama Bijele kuće, kao i video Bidenova obraćanja objavljen na službenom YouTube kanalu State Departmenta (od 4:48) koji ima i titlove na engleskom jeziku.

Biden je u tom isječku rekao sljedeće, prevedeno na hrvatski: “Država Izrael je rođena da bude sigurno mjesto za židovski narod svijeta. Zato je rođena. Odavno sam rekao: Da Izrael ne postoji, morali bismo ga izmisliti. I dok danas možda tako ne izgleda, Izrael ponovno mora biti sigurno mjesto za židovski narod”.

U originalu na engleskom jeziku izrekao je ovo: “The State of Israel was born to be a safe place for the Jewish people of the world. That’s why it was born. I have long said: If Israel didn’t exist, we would have to invent it. And while it may not feel that way today, Israel must again be a safe place for the Jewish people.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Do zabune je vjerojatno dovela Bidenova druga rečenica. Preslušavanjem snimke se može steći dojam da je Biden rekao “That’s where I was born” (hrv. Tamo gdje sam ja rođen), ali američki predsjednik je kazao “That’s why it was born” (hrv. Zato je rođena/nastala). Pod “it” se misli na Izrael.

Da američki predsjednik uistinu nije rođen u Izraelu, potvrđuje i njegova službena biografija objavljena na internetskim stranicama Bijele kuće: “Joseph Robinette Biden, mlađi rođen je u Scrantonu, Pennsylvania, kao prvi od četvero djece Catherine Eugenije Finnegan Biden i Josepha Robinettea Bidena, starijeg.” U biografiji na stranicama američkog Kongresa piše i datum njegova rođenja – 20. studenog 1942. godine.

Zaključno, američki predsjednik Joe Biden u svom obraćanju 18. listopada nije rekao da je rođen u Izraelu. To potvrđuje transkript objavljen na službenim stranicama Bijele kuće, kao i video objavljen na stranicama State Departmenta. Također, Bidenov životopis potvrđuje da je rođen u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.