Razotkriveno

Jemenski Huti nisu pozvali na punu mobilizaciju za obranu Palestine

Jemenski fact-checkeri potvrdili su Faktografu da je riječ o dezinformaciji, a video je sa ranije vojne parade.
EPA/YAHYA ARHAB

Snimka koja prikazuje kolonu nosača raketa i projektila, a pored nje tisuće vojnika, širi se društvenim mrežama.

“Jemen – Pokret Ansarullah pozvao je na punu mobilizaciju za obranu Palestine. Imaju balističke rakete dometa 2000 km i potrebnu opremu za zatvaranje prolaza Bab Al-Mandeb”, stoji u statusu objavljenom 19. listopada 2023. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

U viralnom dvominutnom video-isječku može se čuti muški glas koji izgovara rečenice na arapskom jeziku te se povremeno pojavljuju i natpisi na arapskom. Video je podijelilo nekoliko korisnika Facebooka uz opise na hrvatskom (1, 2), ali se dijelio i na drugim platformama (X, TikTok, Bitchute) na engleskom jeziku. Jedan od tih koji je 19. listopada podijeljen na X-u ima preko 123 tisuće pregleda.

Neki korisnici društvenih mreža svoje su postove o navodnom jemenskom, odnosno hutskom, pozivu na mobilizaciju dodatno “začinili” zazivanjem trećeg svjetskog rata.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tvrdnja je nastala u jeku izraelsko-palestinskog oružanog sukoba koji je započeo ranije ovog mjeseca, 7. listopada, kada je Hamas, militantna islamistička skupina koja kontrolira palestinski Pojas Gaze, pokrenuo višestruki napad na Izrael. Uslijedile su serije izraelskih raketnih napada na pojas Gaze. Od samog početka sukoba spekuliralo se hoće li se u sukob uvući druge bliskoistočne zemlje ili svjetske velesile.

Snimka nastala prije napada Hamasa

Sidq Yemen, nezavisna platforma za provjeru činjenica u Jemenu, potvrdila je Faktografu da Huti (poznati i pod imenom Ansarullah), koji kontroliraju gotovo čitav teritorij sjevernog Jemena, u trenutku kad su se te tvrdnje pojavile, “nisu pozvali na vojnu mobilizaciju za obranu Palestine”.

Također, snimak koji se dijelio uz postove u kojima se to tvrdilo nastao je ranije, prije najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, u drugoj polovici rujna. Radi se o velikoj vojnoj paradi koja se održala 21. rujna 2023. godine kada su u glavnom gradu Sani jemenski Huti prikazali balističke projektile i naoružane bespilotne letjelice. Huti su je organizirali kako bi proslavili devetu godišnjicu preuzimanja vlasti u Sani. Snimka parade, koja traje preko 2,5 sata, dostupna je na YouTubeu.

Screenshot/YouTube

I sam video-isječak koji kruži društvenim mrežama sadrži elemente koji otkrivaju njegov originalan datum postanka. U isječku se pojavljuje logo, zeleni krug u kojemu na arapskom piše “21. rujna”, a ispod kruga stoji natpis “Deveta obljetnica revolucije 21. rujna”.

Kolege iz Sidq Yemena su nam pojasnile da glas koji se čuje u tom videu pripada Yahyi Sarei, glasnogovorniku hutskih oružanih snaga. Prema njima, Sarea je opisivao nove rakete prikazane u videu. Također, u tom video-isječku nije spomenuo ni Palestinu niti Izrael, nego Saudijsku Arabiju.

Misbar, arapska platforma za provjeru činjenica, prije godinu dana pisala je o sličnom slučaju. Korisnici društvenih mreža u kolovozu 2022. godine širili su vijesti da Huti okupljaju svoje snage za napad na Izrael. Tvrdnje su bile popraćene video-isječkom koji navodno prikazuje zapovjednika Huta kako govori na arapskom dok mobilizira svoje snage i najavljuje napad na Izrael. Misbar je istražio viralnu tvrdnju i utvrdio da je obmanjujuća. Video je izrezan kako bi podupro lažnu vijest. A ta je vijest također nastala nakon izraelskog napada na Pojas Gaze, onog koji se dogodio 7. kolovoza 2022. godine, prilikom kojeg je poginulo najmanje 44 ljudi.

Kako se Jemen “uključio” u trenutni sukob?

Građani Jemena pridružili su se tisućama ljudi u muslimanskim zemljama, i izvan njih, prosvjedujući na ulicama u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze. Kako je izvijestio Associated Press (AP), prosvjedi su se održali 20. listopada u Egiptu, Libanonu, Iraku, Turskoj, Maroku i mnogim drugim zemljama. “Tisuće Jemenaca demonstriralo je diljem podijeljene, ratom razorene zemlje u znak podrške Palestincima. Veliki prosvjedi održani su u glavnom gradu Sani, kojom vladaju Huti pobunjenici koje podržava Iran, ali i na jugu gdje kontrolu ima secesionistička skupina pod nazivom Južno prijelazno vijeće”, izvijestio je AP.

Huti, također piše AP, redovito organiziraju propalestinske marševe tijekom sukoba između Izraela i Palestinaca. Tako su 19. listopada na svojim internetskim stranicama Huti pozvali na prosvjed u Sani: “Organizacijski odbor pozvao je na velike masovne prosvjede u glavnom gradu Sani, u maršu kako bi se mobilizirali u znak podrške palestinskom narodu i borcima u Gazi sutra poslijepodne, u petak”. Poziv je objavljen na dan kad su se na društvenim mrežama proširile gore spomenute lažne vijesti i stari video s vojne parade. Nije isključeno da su neki korisnici društvenih mreža poziv na takvu “mobilizaciju”,  u smislu poziva na masovne prosvjede, namjerno ili nenamjerno, povezali s vojnom mobilizacijom.

Međutim, tvrdnje o uplitanju tog pokreta u izraelsko-palestinski sukob nisu nastale u vakuumu. Kako je 10. listopada izvijestila turska agencija Anadolija, jemenski Huti zaprijetili su da će se pridružiti napadu Hamasa na Izrael ako se Sjedinjene Američke Države izravno umiješaju u sukob. “Mi smo u potpunoj koordinaciji s našom braćom u osovini otpora”, rekao je vođa pokreta Abdul-Malik al-Houthi u izjavi koju Anadolija prenosi s televizije Al-Masirah.

Svjetski mediji su 19. i 20. listopada izvještavali o tome kako je ratni brod američke mornarice presreo rakete i bespilotne letjelice koje su lansirane iz Jemena. Patrick Ryder, brigadni general i glasnogovornik Pentagona, rekao je da su oborene tri krstareće rakete i nekoliko dronova koje su ispalili jemenski Huti. “Ne možemo sa sigurnošću reći što su te rakete i bespilotne letjelice ciljale, ali lansirane su prema sjeveru duž Crvenog mora, potencijalno prema ciljevima u Izraelu”, rekao je u priopćenju. Huti, međutim nisu preuzeli odgovornost za napad.

Inače, Jemen je već godinama poprište krvavog rata. Oružani sukob u Jemenu vodi se između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i pobunjenih Huta koje podržava Iran. Huti su zauzeli glavni grad i veći dio sjevernog Jemena 2014. godine kada su zbacili međunarodno priznatu vladu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati intervenirali su u ratu 2015. kako bi pokušali vratiti vladu, ali sukob se odužio do danas. Prema međunarodnoj nevladinoj organizaciji Human Rights Watch, sve zaraćene strane počinile su bezbrojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava koja su rezultirala stradavanjem civila, a usprkos šestomjesečnom primirju 2022. godine, ta kršenja su se nastavila.

Iako se diskutira o tome koliko je vodstvo Huta ozbiljno u izrečenim prijetnjama o uključivanju u izraelsko-palestinski sukob, posebice dok paralelno sudjeluju u drugom ratu, ono zasad nije pozvalo na vojnu mobilizaciju za obranu Palestine. Tvrdnje koje su se proširile na društvenim mrežama nisu utemeljene, dodatno i zbog toga što su potkrijepljene snimkom koji s tim sukobom nema veze.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.