Razotkriveno

U Gazi je suspendirana nastava, a u napadima je, prema palestinskim izvorima, poginulo 2000 učenika

Ministarstvo obrazovanja Palestine 7. listopada obustavilo je održavanje nastave do daljnjega, ali nije proglasilo kraj školske godine.
Foto: Hina/ EPA/NEIL HALL

Na Facebook profilu privatnog korisnika 30. listopada objavljen je status (arhivirano ovdje) o tome da je školska godina u Gazi završila jer su “sva djeca ubijena”.

“Samo jedna vijest koja bi nam svi trebala krv u zilama zalediti. Ministarstvo obrazovanja u Gazi je zvanicno objavilo zavrsetak 2023/2024. skolske godine, jer su SVA djeca UBIJENA!, navodi se u statusu.

Screenshot/Facebook

Palestinska izvještajna agencija WAFA 31. listopada objavila je priopćenje palestinskog Ministarstva obrazovanja u kojem poziva Izrael na trenutni moratorij na napade u pojasu Gaze.

“Izraelske vojne operacije svojim su barbarskim napadima oštetile, ubile i osakatile palestinske učenike, obrazovno osoblje, škole, pa čak i sveučilišta. Prema preliminarnim podacima, u teškom bombardiranju ubijeno je 2000 učenika, 3500 djece i 100 učitelja. Osim što je uništeno i oštećeno više od 200 škola. Očekuje se da će te brojke rasti kako se agresija nastavlja”, stajalo je u priopćenju Ministarstva od 31. listopada.  “Posljedično, više od 600 tisuća učenika ne može i neće moći ići u školu i dobiti svoje osnovno pravo na obrazovanje. I ne samo to, već će ti učenici patiti od dugotrajne tjeskobe i stresa, što će dugotrajno utjecati na njihovo emocionalno stanje”, dodali su u priopćenju.

Palestinsko ministarstvo visokog obrazovanja, pak, 2. studenog objavilo je da je “broj ubijenih osoba iz područja visokog obrazovanja od početka izraelskog napada na pojas Gaze 7. listopada dosegao 439, uključujući 427 studenata i 12 zaposlenika i akademika, od kojih je 85% bilo u Pojasu Gaze”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

UNESCO: Do 27. listopada oštećeno je 40 posto škola

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) 27. listopada izdala je priopćenje u kojem poziva na obustavu napada na škole i visoko obrazovne institucije u pojasu Gaze. Upozorili su da je zbog sukoba više od 625 tisuća učenika i oko 22,500 profesora danas u ekstremno ranjivoj situaciji.

“Od 7. listopada, više od 200 škola je oštećeno, oko 40 posto svih škola u pojasu Gaze. Oko 40 posto njih je teško oštećeno”, navodi UNESCO u priopćenju s kraja listopada.

“UNESCO je ozbiljno zabrinut zbog utjecaja neprijateljstava u Pojasu Gaze na učenike i obrazovne stručnjake. Organizacija poziva na zaštitu obrazovnih ustanova, koje često služe kao skloništa za stanovništvo, te podsjeća da njihovo ciljanje ili korištenje u vojne svrhe predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Nije točna informacija da su “sva djeca” ubijena

Vijest o završetku školske godine zbog toga što su ubijena “sva djeca” u palestinskoj enklavi Gazi, u kojoj živi oko 2,3 milijuna ljudi, nije, međutim, točna.

Glasnogovornik palestinske Vlade za palestinski fact-checking portal Sidqyem 30. listopada kazao je da su informacije o kraju školske godine neistinite.

Međutim, treba spomenuti da je palestinsko Ministarstvo obrazovanja 7. listopada, nakon eskalacije novog izraelsko-palestinskog sukoba, zaista obustavilo održavanje nastave u pojasu Gaze do daljnjega.

Također, usprkos ogromnim brojkama stradale djece koje uistinu lede krv u žilama, nije točna informacija da su sva djeca u Pojasu Gaze ubijena.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.