Live blog

Rat na Bliskom istoku

Faktograf će tijekom najnovije eskalacije na Bliskom istoku voditi live blog kako bi našim čitateljima i čitateljicama sve relevantne informacije bile dostupne na jednom mjestu, po kronološkom redoslijedu objave.
Faktograf.hr/Hina/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Sukob koji traje preko sedamdeset godina krvavo je eskalirao nakon 7. listopada 2023. kada je Hamas, militantna islamistička skupina koja kontrolira palestinski Pojas Gaze, pokrenuo višestruki napad na Izrael. U napadu Hamasa ubijeno je preko 1300 ljudi, a više od 200 osoba uzeli su kao taoce. Izraelu nije dugo trebalo da odgovori. Premijer Benjamin Netanyahu 9. listopada najavio je da će izraelska vojska napasti Hamas “kao nikad prije”, a ministar obrane Yoav Gallant naredio je “potpunu opsadu” Gaze te izjavio da će zaustaviti opskrbu električnom energijom, hranom, vodom i gorivom toj palestinskoj enklavi. Uslijedile su serije raketnih napada na pojas Gaze, uključujući stambene zgrade i zdravstvene ustanove.

Izrael nije bombardirao pravoslavnu crkvu u Gazi

Prije desetak dana društvenim mrežama širila se vijest kako je Izrael bombardirao pravoslavnu crkvu u Gazi, koja u tom trenutku nije bila točna. Međutim,19. listopada crkva je bombardirana, a objavljene su i snimke ruševine. Palestinske vlasti za napad krive izraelski zračni napad, no ta informacija nije neovisno potvrđena.

Više informacija »