Razotkriveno

Dezinformacije o polarnoj svjetlosti u Hrvatskoj – komet Lemmon i HAARP

Znanstvenici objašnjavaju da je auroru borealis viđenu u Hrvatskoj prošlog vikenda izazvala geomagnetska oluja.
Ilustracija: Unsplash.com/Jonatan Pie

Aurora borealis koju se moglo vidjeti i iz Hrvatske na društvenim je mrežama potaknula brojne napise kako se radi o kometu ili pak djelovanju HAARP-a.

Tako se u jednom statusu na Facebooku (arhivirano ovdje) navodi sljedeće:

“TO ŠTO VIDITE CRVENO SVIJETLO SAD PO MRAKU NA SJEVEROZAPADU JE KOMETA LEMMON KOJA JE SAMO 0,2 AU udaljena što je IZUZETNO BLIZU, PUSTITE NJIHOVE PRIČE O MILIONSKIM UDALJENOSTIMA”.

Snimku zaslona navedenog statusa, koji je do objave teksta, prikupio 433 reakcije te je podijeljen 104 puta, donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Autor posta, dakle, tvrdi da aurora borealis ili polarna svjetlost koju su u nedjelju vidjeli brojni građani Hrvatske, nije zapravo aurora borealis, već komet Lemmon koji je trenutačno u zviježđu Herkul.

Uz ovakve tvrdnje, društvenom mrežom Facebook širile su se i tvrdnje da je polarna svjetlost koja se mogla vidjeti rezultat djelovanja HAARP-a (poveznice arhivirane ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Inače, aurora borealis nije se mogla vidjeti samo iz Hrvatske. Kako prenosi Euronews, zbog velike geomagnetske oluje aurora borealis bila je vidljiva od Italije do Grčke i Slovenije. Recimo, viđanja aurore borealis zabilježena su i ranije, kako se navodi u članku objavljenom 1956. godine, a kojega se može pronaći na web-stranici poznate izdavačke kuće Spinger. U svojim su pisanjima zapažanja i viđenja aurore borealis u Grčkoj zapisali čak i Aristotel i drugi antički pisci.

Geomagnetska oluja zbog koje se i u Europi mogla vidjeti polarna svjetlost je izrazita neperiodička promjena Zemljina magnetskoga polja uzrokovana pojačanjem Sunčeva vjetra, tj. djelovanjem većeg broja bržih električki nabijenih čestica Sunčeva vjetra na magnetsko polje Zemlje (Enciklopedija.hr).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što je aurora borealis ili polarna svjetlost?

Kako piše Enciklopedija.hr, polarna svjetlost ili aurora borealis je svjetlosna pojava u visokim slojevima atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i difuznih svijetlih ploha. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe. Osim na Zemlji, opažena je i na Jupiteru i Saturnu.

Ona u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze (300 do 1200 km/s), električki nabijene čestice (npr. ioni, elektroni) Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 km. Posebno je sjajna u doba velike Sunčeve aktivnosti (pojava mnogih Sunčevih pjega i baklji).

Kada se promatra iz područja bližega Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi, navodi se na stranici Enciklopedija.hr.

Pojava koja nije zabilježena 20 godina

Astronom Ante Radonić je za N1 Hrvatska objasnio kako je došlo do fenomena polarne svjetlosti koje se moglo vidjeti na nebu i iznad Hrvatske.

“Radi se o utjecaju tzv. sunčevog vjetra na atome i molekule u zemljinoj atmosferi. Kako je pojava bila 100 kilometara sjevernije, mi smo vidjeli samo gornji dio, a upravo je tu utjecaj atoma kisika i taj podražaj je stvorio crvenkastu boju”, rekao je Radonić.

Ovakva pojava, kazao je, nije zabilježena 20 godina.

“Sunce stalno djeluje na zemljinu atmosferu i prije dva dana je bio snažan izbačaj gdje je Sunce izbacilo dio svoje atmosfere i to je stvorilo jednu magnetsku oluju koja je bila u interakciji sa Zemljinim magnetskim poljem. To se često događa u sjevernijim krajevima, jer te čestice najlakše ulaze u polarna područja”, objasnio je u ponedjeljak, 6. studenog, za N1 Hrvatska. Štete po Zemlju nema, kazao je astronom.

Erupcije na Suncu

Index.hr, pak, prenosi izjavu stručnjaka za Sunce Bojana Vršnaka iz opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta u Zagrebu koji je kazao da za stvaranje aurora nisu uvijek neophodne posebno jake erupcije.

“Kada se na Suncu dogodi erupcija, na dnevnoj strani Zemlje dolazi do sraza između Sunčevog magnetskog polja koje stiže sa Sunčevim vjetrom i Zemljinog. Što je brži i jači izbačaj koronalne mase, to je veća šansa da će nastati aurore koje će se vidjeti na većim udaljenostima od polova. No cijela stvar ovisi i o tome kakav je smjer magnetskog polja u vjetru koji je stigao sa Sunca. Ako je suprotan Zemljinom, onda će efekt biti jači. Kada dođe izbačaj s jakim južnim polaritetom, onda će već na dnevnoj strani Zemlje doći do prilično jake magnetske interakcije, do tzv. magnetske rekonekcije, odnosno prespajanja magnetskih silnica”, kazao je Vršnak.

“U tom procesu čestice koje ulijeću u atmosferu se jako ubrzavaju. One potom stvaraju geomagnetsku oluju, odnosno storm. Ne kažem uzalud storm jer to nije jedini efekt koji se zbiva. Storm se događa s prednje strane. Međutim, Sunčev vjetar s noćne strane Zemlje, okrenute od Sunca, u repu Zemljine magnetosfere, izduženom Sunčevim vjetrom nalik na komet, stvara tzv. substorm, odnosno podoluju. Ta podoluja može biti vrlo jaka, čak i jača od oluje na dnevnoj strani. Tu se magnetne silnice ponovno zatvaraju u Zemljin dipol. To također pokreće stvaranje visokoenergetskih čestica u magnetosferi, a rezultat mogu biti jake aurore”, prenosi Index.hr tumačenje Vršnaka, dobitnika prestižne nagrade Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate.

Što je HAARP?

O HAARP-u ili Visoko frekventnom aktivnom istraživačkom programu polarne svjetlosti (High Frequency Active Auroral Research Program), sustavu antena za istraživanje ionosfere, Faktograf.hr je pisao u više navrata.

Teorije zavjere o HAARP-u su i drugi novinari i fact-checkeri u više navrata razotkrivali kao netočne i neutemeljene (Snopes, The Washington Post, AP).

Radi se o vojno-civilnom programu koji se provodi na američkoj Aljasci i pri kojem se rabe visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova Zemljine atmosfere. Sastoji se od niza visokofrekventnih radio antena smještenih u mjestu Gakona. HAARP je pokrenula američka vojska početkom devedesetih, a danas istraživačkim alatima u sklopu tog programa upravlja Sveučilište Aljaske.

Program je to koji je česta meta teoretičara zavjera koji tvrde da je riječ o projektu kojim se manipulira vremenom. Iako je više takvih programa koji se provode u svijetu, HAARP na Aljasci je najveći, stoga ne čudi da je i najviše spominjan.

HAARP stvara sjaj zraka

Kako piše Index.hr, HAARP je trenutno ponovno aktivan nakon što je 2015. godine prenesen iz vojne uprave na Sveučilište Aljaske u Fairbanksu. Prema znanstveno-popularnoj stranici Phys.org, u HAARP-u se ovih dana doista provodi širok spektar znanstvenih istraživanja, a ona mogu stvoriti sjaj nalik na auroru.

Anchorage Daily News je upravo početkom studenog pisao kako bi HAARP mogao iznad Aljaske uzrokovati umjetnu auroru. HAARP, dakle, može uzrokovati sjaj koji naliči na polarnu svjetlost, ali je onaj u Aljasci predaleko. I Institut za geofiziku na Aljasci u svom priopćenju za medije piše kako će sjaj od HAARP postrojenja biti vidljiv do 300 milja (483 km) od postrojenja.

Izvor: Screenshot Google Maps; Udaljenost između Instituta za geofiziku na Aljasci i Zagreba iznosi više od 7600 kilometara.

“HAARP stvara sjaj zraka pobuđujući elektrone u Zemljinoj ionosferi, slično kao što sunčeva energija stvara prirodnu auroru, uključivanjem i isključivanjem impulsa visokofrekventnih radioprijenosa”, piše Phys.org.

Međutim, stranica jasno navodi tko bi sve mogao vidjeti crvena ili zelenkasta svjetla koja će stvoriti njegove antene. “Stanovnici i posjetitelji Aljaske možda će moći vidjeti umjetni sjaj zraka na nebu koji je stvorio Program za istraživanje aktivne polarne svjetlosti visoke frekvencije tijekom četverodnevne istraživačke kampanje koja počinje u subotu”, prenosi Index.hr stranicu Phys.org.

U Europi postoji sličan projekt koji provodi međunarodna znanstvena udruga EISCAT, a njihovi radari su smješteni u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj u svrhu istraživanja različitih fenomena vezanih uz ionosferu, a među njima je i polarna svjetlost. No, na svojim internetskim stranicama ta organizacija nije najavila da će proteklog vikenda provoditi ikakve aktivnosti.

Zaključno, nema nikakve znanstvene osnove ili dokaza da je polarnu svjetlost, vidljivu tijekom vikenda iz Hrvatske, izazvao HAARP ili da je to bio komet Lemmon. Znanstvenici su objasnili da je do pojave polarne svjetlosti u Hrvatskoj došlo zbog geomagnetske oluje. Iako je točno da su za prošli vikend najavljene aktivnosti HAARP-a, za koje je navedeno da mogu izazvati auroru, zbog velike udaljenost od Aljaske rezultati tih aktivnosti nisu mogle biti vidljive u Hrvatskoj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.