Razotkriveno

Izvor objave o “Hrvatu koji je polupao ploče s hijeroglifima” satirična je stranica

Satirična stranica "Naša patka" 2013. godine je objavila satirični uradak koji se godinama bez konteksta dijeli društvenim mrežama.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža posljednjih tjedana putem svojih profila šire lažnu vijest iz 2013. godine s naslovom: “Hrvat polupao ploče s hijeroglifima misleći da su na ćirilici” (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5).

Ista vijest na Facebooku je dijeljena je i ranije; na korisničkim profilima mogu se naći objave istog sadržaja iz 2018. godine (arhivirano ovdje). Da se “vijest” na društvenim mrežama shvaća ozbiljno najbolje govore opisi korisnika i korisnica koji su je objavili, odnosno komentari ispod njihovih objava: “Baš mu prezime i sve kaže. Nezna razliku izmedju ćirilice i kiroglifa. Ma školovan čovek“, “Ustaška posla, patologija, kompleksi“, “A šta zna krvat samo lupat i klat“.

Na internetu se ova “lažna vijest”, točnije u pitanju je satira, prvi put pojavila koncem 2013. godine, u vrijeme takozvanih “protesta protiv ćirilice”, koje je u Vukovaru upriličila organizacija nazvana “Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara”, protiveći se odluci da srpski jezik i ćirilica u tom gradu imaju ravnopravan status s hrvatskim jezikom i pismom. Prilikom protesta razbijane su ploče s ćiriličnim pismom.

Satiru o Hrvatu, hijeroglifima i ćirilici 2013. godine objavila je satirična stranica “Naša patka” (arhivirano ovdje). Ovaj portal ugašen je 2021. godine, o čemu je objavljena vijest na adresi Balkanekspressrb.rs (arhivirano ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Stranica “Naša patka” deklarirala se kao humoristička, a objavljivala je pod egidom “Ni M od istine”. Vijest o Hrvatu koji je razbio neprocjenjivo vrijedne ploče s hijeroglifima jer je mislio da je riječ o ćirilici svojevremeno je objavljivena i na drugim srbijanskim portalima, s jasnom naznakom da je riječ o satiričkom, odnosno humorističkom sadržaju (arhivirano ovdje i ovdje).

Ocjenjujemo da nedostaje kontekst statusima u kojima se ne navodi da se radi o satiričkoj objavi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.