Razotkriveno

Brojevi na voću u trgovinama ne otkrivaju radi li se o GMO proizvodima

Društvenim mrežama šire se nepotpune i netočne informacije o PLU kodu, odnosno naljepnicama na voću u trgovinama.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima dijele fotografije na kojima se mogu vidjeti jabuke s naljepnicom na kojoj se nalazi naziv sorte i broj 4173, takozvani PLU kod (Price Looked Up code) (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje).

Fotografiju prati opis u kojem se navodi: “Ove naljepnice na voću (većinom uvezeno) znate li što znače? Vrlo važne informacije, nadam se da ćete imati koristi od toga. Ako postoje 4 znamenke, a prva brojka je 3 ili 4, znači da je ovo voće poprskano pesticidima, mora se dobro oprati prije konzumiranja. Ako je broj znamenki 5, a prva znamenka 9, to znači da je ovo voće ili povrće organsko (i smatra se najboljom vrstom). Ako je broj znamenki 5, a prva brojka 8, to znači da je voće ili povrće genetski modificirano, i to je najopasnija stvar. Tvoje zdravlje je neprocjenjivo. Čuvajte se!“.

No, navedeni opis sadrži nepotpune i netočne informacije.

Čemu služe PLU kodovi i od kada se koriste?

Za početak valja reći da se takozvani PLU kodovi u supermarketima koriste od 1990. godine, a svrha im je olakšati, ubrzati i osigurati precizniju kontrolu naplate i inventara. PLU šifre koriste se za identifikaciju rinfuznih proizvoda i povezanih predmeta poput orašastih plodova i bilja.

Primjerice, one blagajniku supermarketa omogućuju da vidi je li jabuka konvencionalno ili organski uzgajana, što utječe na cijenu proizvoda. PLU kodove za voćne proizvode, valja dodati, dodjeljuje globalna organizacija IFPS, što je kratica za International Federation of Produce Standards.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Konvencionalno uzgojeni proizvodi

U pojašnjenju značenja PLU kodova na stranici ove organizacije navodi se da serije brojeva između tri tisuće i 4.999 označavaju konvencionalno uzgojene proizvode. Oni mogu, ali i ne moraju sadržavati pesticide. Tvrdnja iz opisa fotografije, gdje se kaže: “postoje 4 znamenke, a prva brojka je 3 ili 4, znači da je ovo voće poprskano pesticidima, mora se dobro oprati prije konzumiranja”, nije u cijelosti točna.

Pod konvencionalnim uzgojem, naime, podrazumijeva se uzgoj pri kojem je korišteno sjeme izmijenjeno i oplemenjeno različitim tradicionalnim metodama, isključujući biotehnologiju. Takvo sjeme nije certificirano kao organsko. Neke konvencionalne metode oplemenjivanja koriste se tisućama godina, često kako bi se razvile biljke s bržim rastom, većim prinosima, otpornošću na štetnike i bolesti, većim sjemenkama ili slađim voćem. Konvencionalne metode uzgoja ne uključuju nužno i tretiranje pesticidima.

O tome je za faktčeking portal Lead Stories, koji je pisao upravo na temu PLU kodova, govorio Ed Treacy, potpredsjednik organizacije Fresh Produce Association, čiji je polje djelovanja opskrba i održivost.

Kod za GMO proizvode nije se koristio u maloprodaji

Također, on je upozorio da nije točna niti ova tvrdnja iz opisa fotografije koja je viralno dijeljena na više jezika: “Ako je broj znamenki 5, a prva brojka 8, to znači da je voće ili povrće genetski modificirano, i to je najopasnija stvar“.

U opisu značenja PLU kodova navodi se: “petocifrene šifre koriste se za organski uzgojene proizvode i to na način da se prefiks 9 doda brojevima između 3000 i 4999.” Primjerice: od 93000 do 94999. Također, navodi se da će organski proizvodi uskoro biti označeni i brojevima između 84000-84999. Ukoliko se, dakle, na PLU kodu nađe broj 84000, to će značiti da je proizvod ugojen organski, a ne da je genetski modificiran, kako se to navodi u opisu predmetne fotografije.

Do zabune dolazi jer su prefiksom 8 ranije uistinu bili označavani GMO proizvodi (od 83000 do 84999), ali iz organizacije International Federation of Produce Standards navode da se to nikad nije primjenjivalo u maloprodaji.

“Iako je prefiks ‘8’ (83000-84999) nekada bio rezerviran za GMO proizvode, prefiks nikada nije bio korišten na maloprodaji. Uklanjanje ovog određenog označavanja prefiksa omogućit će dodatnih tisuću PLU šifara koje će se koristiti u budućim godinama. Serija 83000 bit će rezervirana za konvencionalno uzgojene proizvode, dok će serija 84000 označavati odgovarajuće organske proizvode”, navodi se na stranicama organizacije koja dodjeljuje PLU kodove. Da PLU kodovi koje možete naći na proizvodima u maloprodaji ne ukazuju na genetski modificiranu hranu pisao je i faktčeking portal europeannrwsroom.com.

GMO hrana u Hrvatskoj mora biti jasno označena

Prehrambeni proizvodi koji se stavljaju u promet u Hrvatskoj podliježu europskoj regulativi o hrani, prema kojoj “svi odobreni prehrambeni proizvodi ili hrana za životinje koji su nastali od GMO-a ili ih sadrže moraju biti sljedivi i jasno označeni kao takvi, kako bi potrošači mogli donijeti informiranu odluku”.  Ukoliko je u pitanju GMO proizvod, dakle, informacija o tome mora biti navedena u deklaraciji. Ukoliko informacija nije naznačena, a proizvod sadrži GMO, prema članku 12. Zakona o hrani taj se proizvod smatra zdravstveno neispravnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.