Razotkriveno

Kokosovo ulje ne liječi karijes i ne može zamijeniti čišćenje zuba, niti odlazak zubaru

Ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne daje ništa bolje rezultate od korištenja konvencionalne tekućine za ispiranje.
Ilustracija: Pixabay

Vijest da kokosovo ulje čisti i sprječava karijes ponovo je vrlo viralna na društvenim mrežama. To samo po sebi ne bi bilo sporno da istovremeno ne širi strah od korištenja sredstava za higijenu usne šupljine.

… [Č]esto [smo] skloni da vjerujemo reklamama i kupujemo razne hemijske proizvode koji mogu biti itekako štetni za naše zdravlje. Tako npr. mnogi koriste olovku za izbjeljivanje zuba, vodice za ispiranje koje su pune štetnih materija.
Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Ono nema kalorije, ima antibaterijsko i antikanceriogeno djelovanje i zato se prepručuje za liječenje mnogih bolesti. Osim toga, prirodan je i zdrav način da izbijelite zube. Pomoći će vam da s eriješite i spriječite nastanak karijesa. Potrebno je samo da uzmete 2 kašike ovog ulja, držite u ustima dok ne dosegne sva mjesta i zube. Mućkajte par minuta, ispljunite i i isperite. Primjetit ćete značajno poboljšanje nakon nekoliko primjena.

Ispiranje uljima, ne samo kokosovim, tradicionalna je metoda zaštite usne šupljine porijeklom iz Indije. Potkrijepljena je i istraživanjima novijeg datuma [12, 3] koja za tretman (kokosovim) uljem navode da pomažu protiv gingivitisa, plaka i  razvoj streptokoknih bakterija koje uzrokuju propadanje zubiju [BBCHealthlineWeb MD], o čemu smo pisali ranije.

No ovdje treba naglasiti da čak ni oduševljeni pobornici holističke medicine ne navode da postupak mućkanja jedne žličice ulja u ustima traje samo par minuta. Ispod pet minuta nema efekta. Zato se preporučuje da najprije traje pet do deset, a kasnije do dvadeset minuta, sve dok ulje ne postane poput mlijeka – rjeđe i bijelo. Isti ti zubari koji promoviraju kokosovo ulje, ne smatraju ga spasonosnim u smislu da može zamijeniti čišćenje zubi i odlazak zubaru.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

ADA i HKDM

Pritom Američka stomatološka udruga (ADA) smatra da čak nema dovoljno dokaza da mućkanje ulja u ustima uistinu pomaže zdravlju desni i zuba.

“Trenutno ne postoje pouzdane znanstvene studije koje bi pokazale da korištenje ulja smanjuje karijes, izbjeljuje zube ili poboljšava oralno zdravlje i dobrobit. Na temelju nedostatka znanstvenih dokaza, Američka stomatološka udruga ne preporučuje tretman uljem kao praksu dentalne higijene. ADA i dalje preporučuje da za održavanje dobrog zdravlja zuba perete zube dva puta dnevno po dvije minute pastom za zube s fluorom i čistite koncem između zuba jednom dnevno i ne koristite duhan”, navode na svojim stranicama.

Zato smo se obratili Hrvatskoj komori dentalne medicine da provjerimo što oni preporučuju pacijentima. Ivona Ptiček iz HKDM-a u odgovoru na naš upit, upućuje nas na tvrdnje neurologa s američkog sveučilišta Yale Steven Novella u članku za “Science Based Medicine“, koje su objavljene u ranijem Faktografovom članku.

Ništa bolje od tekućine za ispiranje

“On naglašava kako dostupni podaci pokazuju da se ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne može mjeriti s modernim tehnikama održavanja dentalne higijene i dalje navodi: ‘Iako je ispiranje uljem bolje od ničega ako ste zapeli bez suvremene dentalne njege, nema znanstvenog utemeljenja bilo u vjerodostojnosti ili empirijskim dokazima za bilo kakve tvrdnje o općim zdravstvenim benefitima’, i dodaje kako su eventualni zdravstveni benefiti samo posljedica mehaničkog čina ispiranja usne šupljine, a ne eventualnih ljekovitih svojstava samog kokosovog ulja. Korištenje kokosovog ulja nipošto se ne bi smjelo tretirati kao zamjena za odlazak doktoru dentalne medicine, a Novella naglašava i da ispiranje usne šupljine kokosovim uljem ne daje ništa bolje rezultate od korištenja konvencionalne tekućine za ispiranje”, navodi Ptiček u odgovoru.

Zaključuje da “nema nikakvih dokaza temeljem kojih bi se moglo zaključiti da kokosovo ulje liječi karijes ili da tretiranje zuba ovim uljem može poslužiti kao zamjena za odlazak doktoru dentalne medicine” te da HKDM u potpunosti zastupa taj stav.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.