Razotkriveno

Ministarstvo zdravstva ne subvencionira prodaju lijeka “Nautubone”

Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su da nemaju saznanja o akciji "Hrvatska bez artritisa" i da nisu sudjelovali u njezinu pokroviteljstvu.
Ilustracija: Pixabay

Na stranici HR Vijesti koja se nalazi na domeni vijestizdravlje.com objavljen je članak (arhivirano ovdje) sa sljedećim naslovom: “Senzacionalno! Profesor Mikhail Varshavsky pronašao je način kako u dva tjedna jednom zauvijek izliječiti bolove u zglobovima i leđima!“.

“Mikhail Varshavsky, jedan od najpoznatijih znanstvenika i liječnika u Hrvatskoj, pronašao je način kako se jednom zauvijek riješiti bolova u zglobovima i leđima bez operacije! Može se napraviti kod kuće i to za samo 14 dana!

Na ovogodišnjem medicinskom kongresu u Njemačkoj dogodila se zanimljiva stvar. Svi sudionici su stojećim pljeskom pozdravili hrvatskog znanstvenika dr. Mikhaila Varshavsky samo 10 minuta nakon početka njegovog govora. Predložio je jedinstvenu formulu za liječenje artritisa i artroze koja djeluje čak i kod kuće”, navodi se na početku članka.

Screenshot

Više elemenata upućuje na to da se radi o lažnom oglašavanju

U nastavku teksta je intervju s navodnim doktorom Varshavskyjem, koji obiluje gramatičkim i pravopisnim pogreškama.

Navodni liječnik na kraju intervjua promovira lijek “Nautubone” koji, kako se navodi, potpuno obnavlja i jača zglobove, ublažava bolove i uspostavlja cirkulaciju. Dalje se navodi da je lijek na 50 posto popusta zahvaljujući potpori Ministarstva zdravstva u informativnoj akciji “Hrvatska bez artritisa”, a na sumnju da se radi o prevari navodi i činjenica da u idućim rečenicama piše: “Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravstva moći ćemo osigurati 1000 pakiranja Micoforta uz 50% popusta”. Dakle, na početku teksta ističu da se lijek zove Nautubone, a potom piše Microfort.

Screenshot

Na kraju stranice je obrazac za narudžbu lijeka u kojem korisnici moraju upisati svoje ime i prezime i broj telefona, što je pogodno za krađu osobnih podataka građana.

Liječnik porijeklom iz Rusije radi u New Yorku

Mikhail Varshavsky nije jedan od najpoznatijih znanstvenika i liječnika u Hrvatskoj. Pretragom interneta utvrdili smo da je Mikhail Varshavsky, na internetu poznatiji kao Doctor Mike, liječnik porijeklom iz Rusije koji radi u jednoj od njujorških klinika. Varshavsky inače vodi YouTube kanal na kojem objavljuje zabavne videozapise s medicinskom tematikom i razotkriva lažne medicinske tvrdnje.

Također, takozvani lijek Nautubone nije registriran za korištenje u Hrvatskoj, potvrdili su to iz Ministarstva zdravstva u odgovoru na upit Faktografa. Iz Ministarstva su potvrdili i da nemaju saznanja o akciji “Hrvatska bez artritisa” te da nisu ni na koji način sudjelovali u njezinu pokroviteljstvu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Napominju da se lažno oglašavanje lijekova prijavljuje nadležnim institucijama – Državnom odvjetništvu, Državnom inspektoratu, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu kulture i medija kao i Hrvatskoj liječničkoj komori kako bi se djelovalo na svim razinama sustava i maksimalno zaštitilo zdravlje građana.

“Ministarstvo zdravstva dodatno ukazuje na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui kao što je vidljivo i u ovom primjeru. Pored toga, nužno je upozoriti građane da kupnja lijekova putem interneta, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje te da nabavljaju lijekove isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)”, poručili su iz ministarstva u odgovoru na naš upit.

Dodaju i da “svjesni postojećeg trenda dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, Vlada i ova zdravstvena administracija čine oštri zaokret prema prevenciji i podizanju razine zdravstvene pismenosti u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva”.

Ministarstvo zdravstva apelira na građane i pacijente da ne ‘nasjedaju’ na oglase o čudotvornim lijekovima, slušaju svoje liječnike i aktivno brinu o svojem zdravlju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.