Razotkriveno

AI generirana fotografija nije predložak za projekt hrvatskog nacionalnog stadiona

Na društvenim mrežama netočno se navodi da će se hrvatski nacionalni stadion graditi na temelju projekta stadiona u obliku slova U.
Foto: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Brojni korisnici društvenih mreža dijele fotografiju najvjerojatnije napravljenu uz pomoć umjetne inteligencije, koja prikazuje stadion u obliku slova U (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5)

U opisima koji prate fotografiju neki od njih sugeriraju da je riječ o pravom stadionu, odnosno o fotografiji postojećeg stadiona, navodeći: “Dobra ideja za naš nacionalni stadion! Lijepi stadioni u Utrechtu i Harvardu!” (arhivirano ovdje).

I dok je fotografija navodnog stadiona u Utrechtu u tom statusu AI generirana fotografija, Harvard Stadium na američkom Sveučilištu Harvard, gledan iz zraka, zaista ima tribine u obliku slova U.

Na sličnom tragu su i opisi drugih korisnika, koji tvrde da je riječ o “novom nacionalnom stadionu”, koji se se “gradi prema projektima postojećeg stadiona u Utrechtu, u Nizozemskoj” (arhivirano ovdje).

Nije točno da je stadion Galgenwaard u Utrechtu građen u obliku slova U. Riječ je o klasičnom nogometnom stadionu s četiri natkrivene tribine.

Među korisnicima koji dijele ovu fotografiju, najvjerojatnije generiranu uz pomoć umjetne inteligencije, nalazi se i jedan koji u opisu piše da je riječ o “prijedlogu za nacionalni stadion”, dajući pritom do znanja da je istim “prijedlogom” zgrožen (arhivirano ovdje). Fotografiju i prateći opis “komentatorska sekcija” nerijetko shvaća ozbiljno te poručuje: “Nama to ne treba. Fuj. Neka si ga naprave u Mostaru ili Međugorju.”

Sam korisnik koji je fotografiju objavio pojasnio je naknadno u komentarima da je riječ o “izrugivanju revizionistima”, ali brojni su tu objavu shvatili ozbiljno i nastavili je širiti društvenim mrežama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dakako, predmetna fotografija, najvjerojatnije generirana uz pomoć umjetne inteligencije, na hrvatskom dijelu Facebooka dijeljena je i kao politička provokacija, što se daje do znanja u nekima od opisa koji prate fotografiju: “Novi nacionalni stadion se gradi prema projektima postojeceg stadiona u Utrechtu, u Nizozemskoj. Projektna dokumentacija je vec otkupljena, a skoro otvorenje radova su najavili vođe hrvatske vlasti, a istovremeno oporbe hrvatskom narodu, Plenković, Tomašević i Pupovac” (arhivirano ovdje).

U drugom se opisu navodi: “PRIJELOMNA VIJEST, UDARNA VIJEST: Iz pouzdanih krugova saznaje se kako će otprilike izgledati novi nacionalni stadion u Zagrebu koji će koristiti i GNK Dinamo Zagreb. Doznaje se i tko je bio uzor za novi projekt. Također će se pitati i Mamića. Konačnu rijeć će imati gradonačelnik T. Tomašević pošto će projekt kompletno financirati Zagrebgrad” (arhivirano ovdje).

Tri serije sličnih AI generiranih fotografija na profilu ljubitelja nogometa

U tekstu pišemo da se najvjerojatnije radi o fotografiji generiranoj putem alata umjetne inteligencije jer obrnutom pretragom fotografija nismo uspjeli utvrditi točan izvor fotografije stadiona u obliku slova U. No, putem Google pretrage može se pronaći veliki broj fotografija stadiona generiranih preko alata umjetne inteligencije.

Također, na Facebook stranici 433 namijenjenoj nogometnim fanovima pronašli smo tri serije fotografija stadiona, koje stilom jako podsjećaju na predmetnu fotografiju iz statusa, a za koje je jasno navedeno da su generirane alatima umjetne inteligencije. U prvoj seriji fotografija prikazane su AI generirane fotografije stadiona nekih od najpopularnijih svjetskih klubova, druga prikazuje AI generirane fotografije stadiona po uzoru na popularne filmove i serije, a na trećoj su prikazani AI generirane fotografije nacionalnih stadiona.

Na AI generiranim fotografijama objavljenima na stranici 433 se vidi i oznaka 4, koja je određeni trademark tog profila, a ista zaokružena brojka 4 može se vidjeti i na fotografiji u statusima hrvatskih korisnika. Zbog toga se s velikom vjerojatnošću može utvrditi da je ta fotografija AI generirana te da je izvor Facebook profil 433.

Također, utvrdili smo i da fotografija iz statusa ne prikazuje postojeći stadion, kao što nije niti fotografija stadiona u Utrechtu. Nisu točni niti navodi da će se hrvatski nacionalni nogometni stadion graditi na temelju tog predloška.

Za novi stadion u Maksimiru još nije proveden urbanističko-arhitektonski natječaj

Kako je prije tjedan dana u emisiji na Radio Sljemenu kazao zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, za taj projekt još nije proveden urbanističko-arhitektonski natječaj, što znači da se još ne zna kako će stadion izgledati. Korlaet je rekao da je sada pri kraju dogovor između Crkve, države i Grada oko zemljišta za izgradnju budućeg maksimirskog stadiona te da vjeruje da će za nekoliko mjeseci biti spreman i veliki međunarodni urbanističko arhitektonski natječaj za novi stadion.

“Pregovaramo i blizu smo dogovoru. Paralelno s tim treba provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj, koji je 90 posto spreman. To je dosta ambiciozan program koji ima sportski dio koji uključuje stadion za 30-32 tisuće gledatelja, ali ima i onaj komercijalni dio koji sadrži dućane, poslovne prostore, hotel i sve ono što će održavati i otplaćivati hladni pogon stadiona, koji sam sebe ne može otplaćivati”, kazao je Korlaet.

Sportski dio projekta je spreman, kazao je zamjenik gradonačelnika, no još treba doraditi studiju o nužnim popratnim komercijalnim sadržajima. “Angažirali smo jednu ozbiljnu konzultantsku kuću koja je skenirala cijeli grad, odnosno kvart i koja će predložiti koliko poslovnih prostora treba biti, koliko hotelskih soba, garažnih mjesta i slično. Kad sve to bude spremno, a bit će skoro, organizirat ćemo veliki međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj. To će biti sigurno sljedeće godine, nadam se u prvom kvartalu”, rekao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

AI generirana fotografija je u statusima na društvenim plasirana kao politička provokacija. Stilizirano slovo U, podsjetimo, simbol je ustaškog pokreta, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata, uz pomoć svojih fašističkih i nacističkih saveznika, u Hrvatskoj uspostavio zločinački režim.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.