Razotkriveno

Video u kojem Musk ‘priznaje’ da je iz Republike Srpske djelo je umjetne inteligencije

Elon Musk rođen je 1971. godine u Pretoriji u Južnoj Africi, a 1988. godine se preselio u Kanadu i nema nikakve veze s Republikom Srpskom.
Screenshot: YouTube (TED)

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je video (arhivirano ovdje) na kojem vlasnik društvene mreže X (bivši Twitter) Elon Musk navodno izgovara sljedeće riječi na engleskom jeziku:

“Ja sam iz Republike Srpske. Bilo je dosta rasprave u poslednje vreme da li sam ja Srbin, ali sada je došlo vreme da ponosno kažem da jesam. Rodio sam se i odrastao u malom gradiću Šipovu. Tamo sam živeo dok nisam napunio 6 godina i onda sam se preselio u Južnu Afriku, nažalost. Živela Srbija!”

Screenshot/Facebook

Uz video je napisano samo: “BRAT ??”. Video je objavljen 27. studenog, a prikupio je 692 dijeljenja, 699 komentara i više od 2700 ostalih reakcija.

Elon Musk nije iz Republike Srpske

Mnogi su na društvenim mrežama povjerovali u autentičnost ovog videa, pa u komentarima izražavali i podršku Musku, ali radi se o videu koji je generiran pomoću umjetne inteligencije. O pojavi video snimki s lažnim Muskovim izjavama pisao je srpski dnevni list Politika u svom tekstu od 29. studenog.

“Na društvenim mrežama se može naći nekoliko varijanti ovih lažnih videa u kojima Mask priča i o tome kako podržava Novaka Đokovića i njegov izbor da ne primi vakcinu, a na drugom snimku poručuje da se nada da će Srbi vratiti Kosovo, te obećava da će uskoro posetiti Srbiju”, navodi Politika.

Priča o tome da je vlasnik X-a podrijetlom iz Republike Srpske krenula je još prije dvije godine i to od emisije Intervju koja se emitira u produkciji Balkan infa osnovanog 2015. godine u Beogradu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako piše Danas.ba u svom tekstu, gosti u intervjuima Balkan.infa su osobe uglavnom relativno nepoznate široj javnosti, iako i tu postoje izuzeci, poput pojedinih opozicijskih političara u Srbiji. Gosti uglavnom iznose mnogobrojne teorije zavjere i alternativne verzije srpske stvarnosti.

Gošća koja je proširila teoriju da je Elon Musk iz Republike Srpske je Jovanka Jolić, a njena izjava postala je viralna i poslužila je kao poligon za brojne memeove i šaljive objave na društvenim mrežama. Jolić u svojim gostovanjima promovira teorije zavjere i alternativne povijesne narative, a svoju “popularnost” u krugovima teoretičara zavjera ostvarila je zahvaljujući gostovanjima na YouTube kanalima Balkan Info, Nauka i misterije Balkan, Glas javnosti i sličnim kanalima.

Screenshot/YouTube

Na snimci na kojoj Elon Musk navodno na engleskom jeziku govori da je podrijetlom iz Republike Srpske, vidljiv je pečat @Mindsetmajstor, ali taj profil na Tik Toku više ne postoji. Snimka s tog profila objavljena je na Tik Tok profilu @nijesedesilo 1. prosinca, a uz video se navodi sljedeće: “Elon Musk priznao! #serbia #elonmusk #croatia #parrotai #fyp #ai”. Pregledom Tik Tok profila @nijesedesiloo, lako je utvrditi da je snimka kreirana pomoću umjetne inteligencije. Naime, na profilnoj fotografiji je grafika lava i natpis “Mindset majstor”, a u opisu profila piše “Svi videi su delo AI. Napravite i vi svoj video uz parrot ai na linku ispod”.

Ovim videom bavio se i partnerski portal iz regije Raskrinkavanje.ba.

Screenshot/TIk Tok

Iako je kreiran kao parodija, nisu ga svi korisnici na internetu shvatili kao šalu.

Screenshot/Facebook

Biografija Elona Muska

Enciklopedija Britannica u biografiji Elona Muska navodi da je rođen 28. lipnja 1971. u Pretoriji u Južnoj Africi. Musk je američki poduzetnik rođen u Južnoj Africi. Suosnivač je tvrtke za elektroničko plaćanje PayPal i osnovao je SpaceX, proizvođača lansirnih vozila i svemirskih letjelica. Također je bio jedan od prvih značajnih investitora, kao i glavni izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla. Osim toga, Musk je preuzeo Twitter (kasnije X) 2022.

Musku je otac Južnoafrikanac, a majka Kanađanka. Rano je pokazao talent za računala i poduzetništvo. U dobi od 12 godina napravio je video igricu i prodao je jednom kompjuterskom časopisu. Godine 1988., nakon što je dobio kanadsku putovnicu, Musk je napustio Južnu Afriku, navodi se u Muskovoj biografiji.

Zaključno, poduzetnik i vlasnik društvene mreže X Elon Musk nije podrijetlom iz Republike Srpske. Video na kojem Musk na engleskom jeziku priča o tome da je rođen u Republici Srpskoj i koji se proširio mrežama kreiran je pomoću umjetne inteligencije, a potvrđuje to i opis profila na Tik Toku s kojeg je video podijeljen. Također, biografija Elona Muska na internetu pokazuje da je poduzetnik rođen u Pretoriji u Južnoj Africi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.