Razotkriveno

Ne, Mattel ne proizvodi transrodnog i trudnog lutka Kena

Priču je 2022. godine objavio satirični portal Babylon Bee u članku naslovljenom: "Mattel otkrio novog lutka Kena".
Foto: Mattel.com

Novi način promicanja transrodnosti među decom. Video predstavlja novu reklamu za Barbie lutke, koja predstavlja novog lika – trudnu transrodnu osobu Ken“, navodi se u statusu (arhiviran ovdje) kojega je na Facebooku podijelio profil Živčana Žirafa.

Statusu je prirodan i video koji prikazuje navodne lutke proizvođača Mattel i transrodnog lutka Kena koji je trudan.

Izvor: Screenshot Facebook

Snimka satiričnog portala

Međutim, nije točno da je tvrtka Mattel proizvela “trudnog transrodnog Kena”. Priču o trudnom lutku Kenu 2022. godine napisao je satirični portal, o čemu je već izvijestio Reuters. Te godine ‘vijest’ se širila Facebookom među govornicima engleskog jezika, kao i društvenom mrežom X, tada poznatom kao Twitter.

Pretragom fotografija Reuters je te 2022. godine ustvrdio kako je fotografija koja je cirkulirala online potekla sa satirične stranice Babylon Bee (arhivirano ovdje) koja je u svibnju objavila članak naslovljen “Mattel otkrio novog lutka Kena”. Snimka priložena u statusu je također djelo tog satiričnog portala i može se pogledati ovdje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Mattel nije proizveo trudnog Kena

Tvrtka Mattel, koja proizvodi i vjerojatno najpoznatije lutke na svijetu Barbie i Kena, potvrdila je Reutersu da ne namjerava napraviti trudnog lutka Kena. Glasnogovornik Mattela kazao je i da “trudni lutak nije Mattelov proizvod”. Također, pretragom Mattelovih stranica za ‘Ken’ i ‘lutak Ken’ (eng. ‘Ken doll’) ne nalazimo da taj proizvođač u asortimanu ima transrodnog lutka Kena.

No, mnogi korisnici društvenih mreža prešućuju činjenicu da se radi o satiri i snimku dijele uz opis da prikazuje autentičnu reklamu tvrtke Mattel.

Zaključno, suprotno onome što se navodi u statusu, priložena snimka nije nova reklama za Barbie lutke u kojoj se predstavlja “transrodni trudni Ken”. Radi se o satiri koja je krenula kolati 2022. godine kada ju je prvi put objavio satirični portal Babylon Bee i od tada se širi društvenim mrežama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.