Razotkriveno

Posljednje riječi Stevea Jobsa nisu bile o bogatstvu i bolesti

Posljednje riječi Stevea Jobsa objavila je njegova sestra u članku za The New York Times. Taj članak demantira viralne objave na Facebooku.
Ilustracija: Unsplash.com/S. H. Gue

Već godinama korisnici društvenih mreža distribuiraju tekst za koji tvrde da sadrži posljednje riječi suosnivača kompanije “Apple” Stevea Jobsa. Predmetni tekst, navodna posljednja poruka slavnog američkog inovatora i poslovnog čovjeka, glasi ovako:

“U ovom trenutku, ležeći na krevetu, bolestan i sjećajući se cijelog života, shvaćam da je svo moje priznanje i bogatstvo koje imam besmisleno pred neminovnom smrću. Možete unajmiti nekoga da vozi auto umesto vas, da zarađuje za vas – ali ne možete iznajmiti nekoga da nosi bolest umesto vas. Kako starimo postajemo pametniji i polako shvaćamo da sat vrijedi 30 ili 300 dolara – oba pokazuju isto vrijeme. Bilo da vozimo automobil vrijedan 150.000 dolara ili automobil vrijedan 2.000 dolara – put i razdaljina su isti, stižemo na isto odredište. Ako popijemo flašu vrijednu 300 dolara ili vino od 10 dolara, pijani smo.”

U nastavku se dodaje:

“Posljednje riječi i životne činjenice! – Ne obrazujte svoju djecu da budu bogati. Obrazujte ih da budu sretni. – Pa kad porastu znat će vrijednost stvari, a ne cijenu. – Jedite svoju hranu kao lijek, inače ćete morati da jedete svoj lijek kao hranu. – Tko te voli nikada te neće ostaviti, čak i ako ima 100 razloga da odustane. Uvijek će naći jedan razlog da izdrže. – Postoji velika razlika između čovjeka i čovjeka. – Ako hoćeš brzo – idi sam! Ali ako želite da odete daleko – idite zajedno” (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Ovaj tekst u različitim varijantama, rekosmo, cirkulira još od Jobsove prerane smrti uzrokovane teškom bolešću, a i danas ga dijeli na tisuće korisnika Facebooka. Međutim, nije točno da su u pitanju posljednje Jobsove riječi i poruke.

Naime, o ovoj temi još 2015. godine pisao je portal Snopes, koji je kao jedno od najranijih spominjanja teksta, što sadrži navodne posljednje riječi Steve Jobsa, detektirao objavu na wordpress adresi s nadnevkom 6. studenog 2015. godine, četiri godine nakon Jobsove smrti. U naslovu objave stoji: “Inspirirajuća priča – podučavanje velike lekcije o životu”. Već uvod tog teksta daje do znanja da je pogrešno i proizvoljnu pripisivati navedene riječi suosnivaču Applea: “Iako su mi ove riječi poslane u ime Stevea Jobsa, zbog nedostatka čvrstog izvora ne mogu se pripisati gospodinu Jobsu….”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Uostalom, posljednje riječi američkog vizionara i poslovnog čovjeka poznate su javnosti. Objavila ih je njegova sestra Mona Simpson 5. listopada 2011. godine, u posveti napisanoj povodom njegove smrti. Posvetu je objavio The New York Times.

Njezin tekst završava ovako: “Steveove posljednje riječi, nekoliko sati prije, bile su sastavljene od jednog sloga, ponovljene tri puta. Prije nego što je krenuo, pogledao je svoju sestru Patty, zatim dugo gledao svoju djecu, potom svoju životnu partnericu Laurene, a onda je pogledao preko njihovih ramena. Steveove posljednje riječi bile su: “O, WOW. O, WOW. O, WOW.”

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.