Razotkriveno

Što je Harald Glööckler želio poručiti svojim provokativnim umjetničkim djelom?

Društvenim mrežama širi se video s izložbe u njemačkom gradu Düsseldorfu za koju se tvrdi da otvoreno promovira sotonizam.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža dijele kratki video uz kojeg se u opisu navodi da se radi o otvorenom promoviranju sotonizma u Njemačkoj.

Video prikazuje osebujno odjevenu osobu u trenutku dok otkriva umjetničko djelo. Činjenica da je osoba u tom trenutku osvijetljena blicevima foto-aparata govori nam da snimka potječe s javnog događaja te da je, po svemu sudeći, snimljena u umjetničkoj galeriji (arhivirano ovdje).

 

Provokativno umjetničko djelo Haralda Glööcklera

Dakako, u pitanju nije “otvoreno promoviranje sotonizma u Njemačkoj”. Radi se o predstavljanju provokativnog umjetničkog djela poznatog njemačkog modnog dizajnera, slikara i poduzetnika Haralda Glööcklera. Fotografija rekreira čuveno djelo Michelangela Buonarrotija “Pieta”, ikonografski motiv Majke Božje koja u krilu drži tijelo Isusa Krista nakon skidanja s križa (arhivirano ovdje i ovdje).

Svoje djelo Glööckler je predstavio u Düsseldorfu, u okviru izložbe “Iza slave: Umjetnost zvijezda”, koja je otvorena 18. kolovoza 2023. godine. Predmetni video snimljen je na otvorenju izložbe. Uz Glööcklera svoje radove na njoj izlaže cijeli niz poznatih osoba: Bryan Adams, Peter Doherty Meret Becker, Tim Bendzko, Carlito (Cro), Samy Deluxe, Anna Delvey, Lea Draeger, Grimes, Josephine Henning, Anton Hofreiter, Isis-Maria Niedecken, Edi Rama, Jean Remy, Michael Stich, Laura Tonke i Gedeon Schenkt.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Glööckler: “Za mene ovaj rad govori o vjeri”

Glööcklerov rad izazvao je veliku pozornost na društvenim mrežama, gdje su ga nerijetko optuživali za blasfemiju. Da zazor bude veći pobrinuo se sam umjetnik, koji je kao partnericu u ovom projektu angažirao transrodnu osobu, koja k tome ističe da je u Švicarskoj radila kao prostitutka. Ona se predstavlja kao Electra Elite, a rođena je kao muškarac, i to u Hrvatskoj, preciznije u Kninu.

Nakon što je producirao kontroverzu, Harald Glööckler pojasnio je svoj rad u izjavi za Bild: “Uopće se ne radi o tome da za mene ništa nije sveto. Za mene ovaj rad govori o vjeri, a moja vjera nema ništa s crkvom. Crkva tlači ljude stoljećima i još uvijek ne može prihvatiti mnogo toga. (…) Odabrao sam Pietu jer je to prikaz Isusa Krista u krilu Majke Božje. Konačno, patnja koju je Isus podnio za čovječanstvo nešto je što svi mi još uvijek svakodnevno podnosimo. Ako ste, poput mene, rođeni kao pripadnik marginalizirane skupine, kao homoseksualna osoba, morate podnijeti puno patnje, prezira i zlobe. Isus je također podnio mnogo zlobe. (…) U mojim očima, Majka Božja je tu za sve ljude, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju”.

Što je sotonizam?

Predmetni umjetnički rad, dakle, ne slavi otvoreno sotonizam, kao što se tvrdi u opisu koji prati u uvodu spomenuti video. Hrvatska enciklopedija, valja na koncu dodati, sotonizam definira kao “zbirni pojam za štovanje Sotone, demona zla”, pojašnjavajući da on “obuhvaća kvazireligijske pokrete i duhovna strujanja kojih se pogledi i obredi temelje dijelom na obratu kršćanskih predodžaba o Sotoni, a dijelom neovisno o tome (bez odnosa prema poosobljenomu Sotoni)”.

Povijesnoreligijski sotonizam, dodaje se u enciklopedijskoj natuknici, “počiva na praksi antičkih gnostičkih kultova i srednjovjekovnih dualističkih sekta (luciferijanci, katari), koje su vjerovale da Sotona može naškoditi ljudima i da se treba zaštititi obdržavajući njegov kult”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.