Razotkriveno

Papa Franjo nije rekao da je Klaus Schwab važniji od Isusa

Jedini izvor za ovu tvrdnju je portal The People's Voice koji je poznat po tome da učestalo širi dezinformacije.
Foto: Hina/EPA/ANGELO CARCONI

Među govornicima hrvatskog jezika društvene mreže Facebook šire se novi navodi kako je papa Franjo kazao da je Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum, WEF) važnija figura od Isusa Krista.

Tako je profil ‘Živčana Žirafa’ je na društvenoj mreži Facebook podijelio status (arhiviran ovdje) sljedećeg sadržaja:

“Izjava Papa Franje, da je Klaus Schwab važniji od samog Isusa Krista, šokirala svijet! Treba li se doista čuditi što bogohulni Papa staje na stranu globalista? Svijet je ušao u mračna i olujna vremena,vsmatra papa Franjo,vkoji kaže da čovječanstvo mora vjerovati osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma,vKlausu Schwabu,vkoji je čovjek s planom – vratiti prirodi njenu primarnu poziciju u svjetskom poretku. Prošlog je mjeseca udružio snage s Billom Clintonom,vkako bi objavio da se čovječanstvo mora hitno  depopularizirati kako bi se spasio planet. Obavijestio je „svoje stado“ da su “odnosi s Isusom opasni i štetni”. Raskinuvši sa stoljetnom kršćanskom tradicijom,vFranjo je izazvao strahove da je nelegitimni papa sa zlokobnim planom,vkada je okupljenima od 33.000 hodočasnika na Trgu svetog Petra rekao da se mora izbjegavati “osoban, izravan, neposredan odnos s Isusom Kristom“!”

Snimku zaslona statusa u pitanju koji je prikupio 78 reakcija, 14 komentara te je podijeljen 65 puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Iste tvrdnje širili su i drugi profili na društvenoj mreži Facebook (primjer arhiviran ovdje).

Međutim, navedena tvrdnja nije točna te nema dokaza, niti kredibilnih izvora, koji bi potvrdili da je papa Franjo uistinu izjavio ono o čemu se navodi u statusima koji se šire društvenom mrežom Facebook. O ovoj temi već su pisale naše kolege s fact-checkerskih portala Lead Stories i Raskrinkavanje, kao i Raskrinkavanje iz Crne Gore i Istinomer iz Srbije

Statusu kojega je podijelio profil ‘Živčana Žirafa’ pridodan je i video kojega je objavio The People’s Voice (poveznica na YouTube video) u trajanju od gotovo deset minuta u kojem se iznose razne teze, između ostaloga i da je papa Franjo sotonist. Međutim, mi ćemo se osvrnuti na jednu tvrdnju, onu koja se iznosi na početku videa, a to je da je papa Franjo kazao kako je Klaus Schwab važnija osoba od Isusa Krista.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ne postoje dokazi da je papa Franjo to zaista rekao

“Svet je ušao u mračna vremena prema rečima pape Franje koji kaže da čovečanstvo mora da veruje Klausu Schwabu, osnivaču WEF-a, čoveku koji ima plan da vrati prirodu na njenu poziciju prvenstva u svetskom poretku. Prema rečima pape Franje Schwab se pojavio kao važnija figura od Isusa Hrista u sadašnjoj eri jer Isuse želi da space duše, dok Schwab priznaje da nam je potrebno manje duša”, navodi se na početku videa.

Kao što ističe Raskrinkavanje, pretraga navoda i rečenice iz videa na engleskom jeziku ne daje rezultate kojim bi se potvrdilo njeno postojanje. Kako je i u analizama naših kolega zaključeno, ne postoje nikakvi dokazi da je papa zaista izjavio ono što mu se pripisuje.

Pretraga tvrdnje da je papa Franjo proglasio Klausa Schwaba važnijim od Isusa Krista na engleskom jeziku ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je bilo tko kredibilan izvijestio o takvoj izjavi.

Jedini rezultati koji se mogu pronaći jesu prenošenja spomenutog članka portala The People’s Voice. Isto je i s navodnom izjavom o tome da “Isus želi spasiti duše, a Schwab razumije da nam je potrebno manje duša”.

Također, pretraga službenih stranica Vatikana ne daje novijih rezultata (arhivirano ovdje).

Izvor: Screenshot Vatican.va

Ni pretraga papinih govora u rujnu i listopadu na službenoj web-stranici Vatikana ne daje rezultate koji se tiču WEF-a ili Klausa Schwaba (1, 2, 3).

Papa nije spominjao niti depopulaciju

Status kojega je podijelio profil Živčana Žirafa navodi kako je papa Franjo “prošlog mjeseca udružio snage s Billom Clintonom, kako bi objavio da se čovječanstvo mora hitno  depopularizirati kako bi se spasio planet”. Pretragom govora pape Franje na službenim stranicama Vatikana nalazimo obraćanje pape Franje Clintonovoj globalnoj inicijativi iz rujna ove godine (arhivirano ovdje). Međutim, u govoru nema govora o depopulaciji, već papa Franjo ističe kako je potrebno razmijeniti mišljenja kako zajedničkim snagama doprinijeti zajedničkom dobru i ne zanemariti najranjivije skupine na svijetu, poput djece.

O sličnim navodima iz rujna koji uključuju navodnu depopulaciju koju planiraju papa Franjo i Bill Clinton pisale su kolege s USA Today, Reutersa i Lead Stories. Radilo se, naime, o zajedničkom razgovoru dvojice koji se ticao klimatskih promjena i radu pape Franje s dječjom bolnicom Bambino Gesu u Rimu. USA Today kao izvor i ovih navoda ističe The People’s Voice.

Kako navodi i fact-checkerski portal Lead Stories u članku koji se bavio o navodnim tvrdnjama pape Franje o Schwabu, The People’s Voice nije naveo izvor svojih tvrdnji te sama stranica ima dugu povijest objavljivanja lažnih tvrdnji i izmišljenih citata. Uz sve to, niti jedan drugi medij nije izvijestio o ovoj navodnoj tvrdnji pape Franje.

Jedini izvor navodne izjave je portal koji često širi dezinformacije

Kako dalje prenosi Lead Stories, tvrdnja je prvi put objavljena u članku kojega je The People’s Voice objavio 13. listopada 2023. naslovljen “Papa Franjo objavio da je Klaus Schwab ‘važniji’ od Isusa Krista (eng. Pope Francis Declares Klaus Schwab Is ‘More Important’ Than Jesus Christ) (arhiviran ovdje). Uz to što se u navedenom članku ne iznose izvori navodne izjave pape Franje, tvrdi se i da je papa Franjo “sotonist koji se skriva svima pred nosom”.

O dezinformacijama koje su se širile o Schwabu i Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) Faktograf.hr je pisao u više navrata (1, 2). Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o navodima i teorijama zavjere o depopulaciji stanovništva u koje smještaju i izjavu o tome kako Schwab “razumije da nam je potrebno manje duša”. Teorije zavjere o depopulaciji stanovništva često se smještaju WEF-u i Schwabu. I Faktograf.hr je pisao o teorijama zavjere i narativima o depopulaciji stanovništva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.