Razotkriveno

Snimka ne prikazuje doček Zelenskog u Kijevu. Nastala je na prosvjedu u Moskvi

Na snimci je prosvjed podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom koji se tada, u siječnju 2021. godine, nalazio u istražnom zatvoru.
Foto: HINA/ Vlada RH/ ml

Društvenim mrežama kruži  gotovo tri godine star video iz Moskve, koji se prikazuje kao “doček Volodimira Zelenskoga u Kijevu“, uz komentar da mu je “narasla popularnost”.

Prikazuje dolazak crne limuzine s rotacijom pred poveću grupu prosvjednika koji je napadaju grudama snijega.

Tekstom naslova djelomice je prikriveno pročelje zgrade ispred koje se dešava “bombardiranje” grudama, pa i logo Moskovskog cirkusa na ledu.

Međutim, zgradu je moguće prepoznati po ostakljenim katovima, položaju prometnih znakova, kao i izgledu prozora te vrata, koji se jasno – uz logo Cirkusa – vide na drugoj snimci, snimljenoj iz sličnog kuta.

Ukuca li se adresa cirkusa na Google Street View, jasno se vidi zgrada ispred koje se događa ovaj napad prosvjednika.

Prosvjed podrške Navalnom

Radi se o događaju o kojemu je naširoko izvještavano u siječnju 2021. godine [1, 2, 3]. Radi se o prosvjedu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom, koji se tada nalazio u istražnom zatvoru. Uhićen je nakon što je predvodio višestruke prosvjede protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i antikorupcijski politički pokret, koji je kasnije zabranjen.

Najpoznatiji je ruski politički zatvorenik. Takvim ga smatra i Amnesty International, a Europski sud za ljudska prava je osudio njegov progon [1, 2]. Osuđen je po šest točaka optužnice uključujući poticanje i financiranje ekstremizma, stvaranje ilegalne nevladine organizacije, rehabilitaciju nacizma i poticanje djece na opasne radnje. Trenutno se nalazi u jednom od najstrožih zatvora u Rusiji, na Arktiku, gdje odslužuje 19-godišnju zatvorsku kaznu.

Tog 23. siječnja 2021. brojni su se demonstranti, tražeći slobodu za Navalnog, sukobili s policijom. Gađali su njihova vozila snijegom i mnogi su pohapšeni. Vozilo koje se vidi na snimci imalo je na sebi rotaciju, zbog čega je protumačeno da pripada ruskoj tajnoj službi (FSB). Moscow Times i RT izvijestili su tada kako je uhićeno više mladih zbog gađanja i snimanja automobila FSB-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zelenski i Macron

Što se Zelenskog tiče, javna podrška u Ukrajini mu je značajno porasla nakon ruskog napada i do danas je tek djelomično opala. Međutim, u padu je podrška dijela javnosti u SAD-u, konkretnije Republikanaca, kada je riječ o izdvajanju za vojnu pomoć Ukrajini. To je već dovelo do odgode odobrenja nove, najveće tranše pomoći, koja je do sada premašila stotinu milijardi dolara.

Napomenimo da je video gađanja automobila FSB-a i ranije korišten za širenje lažnih vijesti. U proljeće 2021. se pojavio na TikToku uz tvrdnju da se radi o posjeti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Montpellieru. Na snimku su montirani povici s prosvjeda u Francuskoj, među ostalim i pozivi na njegovu ostavku. Kao i u slučaju “Kijeva” pročelje zgrade moskovskog cirkusa je izrezano i prikriveno tekstom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.