Razotkriveno

U ilegalno iskopanom tunelu ispod sinagoge u New Yorku nisu zlostavljana i prodavana djeca

Društvenim mrežama šire se dezinformacije o namjeni tunela pronađenog ispod povijesne sinagoge u Brooklynu.
Ilustracija: Pixabay

Od otkrića ilegalno iskopanog tunela ispod povijesne sinagoge u Brooklynu, koja je inače sjedište utjecajnog hasidskog pokreta Chabad-Lubavitch utemeljenog koncem 18. stoljeća, društvenim mrežama šire se različite teorije zavjere o namjeni tunela, pri čemu se najčešće dijele one koje govore da je tunel služio za trgovinu djecom, odnosno za mučenje i seksualno zlostavljanje djece (arhivirano 1, 2, 3, 4, 5).

U nekim objavama, pak, tvrdi se da je tunel iskopan ispod sinagoge bio povezan s “dječjim muzejom” (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje). Ništa od navedenoga nije dokazano, niti potkrijepljeno vjerodostojnim argumentima.

Sukob unutar pokreta Chabad-Lubavitch

Prema dostupnim informacijama, u ovom slučaju radi se o sukobu unutar samog pokreta Chabad-Lubavitch, o čemu je pisao i glasnogovornik pokreta, rabin Motti Seligson.

Dan nakon intervencije policije u brooklynskoj sinagogi i njezinom neposrednom okruženju, 9. siječnja, Seligson je na svom Twitter profilu izvijestio: “Prije nekog vremena, skupina ekstremističkih studenata probila je nekoliko zidova u susjednim objektima do sinagoge na adresi 784-788 Eastern Parkway, kako bi omogućili neovlašteni pristup sinagogi. Ranije danas, kamion s cementom dovezen je kako bi se popravili ti zidovi. Ti napori su poremećeni od strane ekstremista koji su probili zid prema sinagogi, vandalizirajući svetište u nastojanju da sačuvaju svoj neovlašteni pristup. Oni su uhićeni, a zgrada je zatvorena do završetka pregleda strukturne sigurnosti. Službenici Lubavitcha pokušali su steći pravnu kontrolu nad prostorom putem suda savezne države New York. Na žalost, unatoč dosljednom pobjeđivanju na sudu, postupak se otegao godinama. Ovo je, očito, duboko uznemirujuće za pokret Lubavitch i židovsku zajednicu diljem svijeta. Nadamo se i molimo da ćemo brzo obnoviti svetost i dostojanstvo ovog svetog mjesta”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dva dana kasnije rabin Seligson na istoj je platformi dopunio svoje objašnjenje: “DOB (Department of Buildings op.aut) je izdao izvještaj koji se odnosi na prostor ilegalno iskopan pored sinagoge. Ovaj prostor, dugačak i osam stopa širok, iskopali su mladi agitatori ispod proširenja koje je u razini tla i koje je sinagoga napravila desetljećima ranije. To nije prostor koji se spominje u novinskim izvještajima kao “tajni tunel” paralelan s Kingston Avenue. U srijedu navečer, u suradnji s gradskim odjelom za gradnju, u ilegalno iskopani prostor uliven je beton, kako bi se pridružena surerenska prostorija uz sinagogu zatvorila i i kako bi se ojačali oštećeni zidovi. U ponedjeljak navečer obavijestili smo vlasti o vandalizmu na prostoru sinagoge. U suradnji s NYPD-om, zgrada je evakuirana kako bi se zaustavio vandalizam i kako bi se omogućila procjenu sigurnosti zgrade. Zgrada je od tada ostala zatvorena. Ova epizoda duboko nas je povrijedila, kao i cijelu židovsku zajednicu. Sinagoga ima duboko značenje za pokret Chabad-Lubavitch i židovski narod diljem svijeta…”.

Prema izvještaju ABC Newsa, odjela za vijesti američke televizijske mreže ABC, gradski dužnosnici New Yorka “izjavili su da su izdali naredbe o iseljenju zbog ilegalno izgrađenog ‘podzemnog tunela’ povezanog sa kompleksom sinagoge Chabad, gdje je izbila kaotična situacija oko tajnog prolaza”.

“Inženjeri Gradskog odjela za izgradnju istražuju mjesto od utorka ujutro, dan nakon što su policajci reagirali na izvješća o oštećenom zidu na svjetskom sjedištu Chabad Lubavitch u Brooklynu. Policija je rekla da su odgovorili na pozive 911 o grupi koja pravi nered na adresi 770 Eastern Parkway, u susjedstvu Crown Heights u Brooklynu. Policajci su obaviješteni da je grupa pojedinaca ‘nezakonito ušla u 770 Eastern Parkway oštećujući zid'”, prenosi ABC News priopćenje policije New Yorka.

Optuženi za oštećenje imovine i ugrožavanje sigurnosti

Kad je počeo popravak oštećenog zida na mjestu gdje su vandali pokušali spojiti iskopani tunel sa sinagogom, grupa muškaraca je pokušala spriječiti popravak. Policija je uhitila devet muškaraca u dobi od 19 do 22 godine zbog optužbi za kriminalno oštećenje imovine i ugrožavanje sigurnosti.

ABC News prenosi i izjave dužnosnika Gradskog odjela za izgradnju New Yorka prema kojima je nakon “temeljitog istraživanja” utvrđeno da je tunel “ilegalno iskopan” ispod jednokatne dogradnje koja se nalazi iza četverokatnica na adresama 784 i 786 Eastern Parkway. Tunel je dug otprilike 60 stopa, širok 8 stopa, s visinom stropa od 5 stopa i povezuje četiri susjedne zgrade, uključujući one na adresama 784 i 786 Eastern Parkway. Gradski odjel za izgradnju poručuje da je prolaz “izgrađen bez odobrenja i dozvola” te da je “tunel pronađen prazan”, da nije pronađeno ništa osim “zemlje, alata i otpada radnika”.

Tunel nije korišten za maltretiranje i prodaju djece

O ovom slučaju pisao je i fact-check odjel Associated Pressa, koji je tvrdnju da je tunel povezivao sinagogu i dječji muzej prokazao kao neistinitu. U blizini sinagoge zaista se nalazi Židovski muzej za djecu, ali on je smješten “istočno od sjedišta Chabada, preko puta Kingston Avenue, na adresi 792 Eastern Parkway”.

Zgrada sjedišta Chabada nalazi se, pak, na adresi 770 Eastern Parkway, kupljena je 1940. godine i prva je u nizu objekata koji su danas poznati kao kompleks Chabada. Novinari AP-a također netočnim i neutemeljenim ocjenjuju tvrdnje da je tunel korišten kao prostor za maltretiranje, odnosno prodaju djece. Od newyorške policije AP je dobio popis izdanih optužnica u ovom slučaju. Uhićeni su optuženi za zločine koji uključuju kriminalno uništavanje imovine, nepažljivo ugrožavanje sigurnosti i ometanje izvršne vlasti, a troje ljudi prekršajno je prijavljeno zbog nereda.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.