Razotkriveno

Šire se netočni opisi snimke židovskog vjerskog rituala Havdalah

Uz snimku se netočno navodi da se radi o židovskom ritualnom ubojstvu pri kojem se koristi krv ubijenih nežidova.
Ilustracija: Pixabay

Gotovo dvije stotine korisnika Facebooka podijelilo je snimku židovskog vjerskog rituala, uz opis u kojem se tvrdi da je riječ o “krvnoj kleveti”, odnosno o “židovskom ritualnom ubojstvu pri kojem se koristi krv ubijenih nejevreja” (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje).

Tvrdi se, navodi opis predmetnog videa, da je Jevrejima potrebna ljudska krv za pečenje maca, beskvasnog somuna, koji se jede za vrijeme Pashe. Nadalje se spominju ubojstva kršćanske djece, antisemitska propaganda kakva je prvi put zabilježena već u XII. stoljeću, da bi tridesetih godina XX. stoljeća postala sastavni dio nacističke antižidovske propagande.

Dakako, opis videa ne opisuje istinito ono što je u videu prikazano.

Snimka zapravo prikazuje židovski vjerski obred koji se naziva Havdalah. Riječ se s hebrejskog prevodi kao “razdvajanje”, odnosno “razlikovanje”. Obred označava kraj šabata i početak novog radnog tjedna, a sastoji se od četiri blagoslova: vina, besamima (začina, miomirisa), svijeće i svjetla.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Video iz statusa na Facebooku je izvorno objavljen u srpnju 2022. godine na Youtube kanalu “Rebbe Clips”, koji je predstavljen kao službeni kanal Jewish Daily Newsa, a iz opisa je jasno da se radi o navedenom obredu.

U članku koji je na portalu Katoličkog tjednika priredio Dražen Kustura, navodi se da je “odlazak šabata vremenom, pod utjecajem kabalista u 13. stoljeću, dobio i mističan karakter, tako da je u ponekim dijelovima svijeta postao običaj da se čaša s vinom prepuni, te da se koja kapljica prospe kako bi se zaštitilo od zlih duhova”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.