Pod povećalom

Tužba za genocid u Svetoj Zemlji: Može li sud zaustaviti Izrael?

Nakon iscrpnog saslušanja o stradanjima u Gazi, Međunarodni sud može Izraelu narediti zaustavljanje operacije, ali nema sredstva prisile da se to i provede.
Izvor: ICJ

Južnoafrička Republika izvela je prošli tjedan pred lice međunarodne zajednice i njenog Suda pravde (ICJ) državu Izrael, optuživši je za najteži zločin – genocid.  Od najvišeg UN-ovog suda smještenog u haškoj Palači mira zatražili su hitno izricanje devet privremenih mjera za zaustavljanje nemilosrdnog ubijanja civila u Gazi i zločina zabranjenih Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948., a čije su potpisnice i JAR i Izrael.

Iste je 1948. godine započelo preseljenje Židova u Palestinu. Židovski narod iz Europe, žrtva genocida uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata, tada kreće naseljavati povijesno i biblijski Svetu Zemlju Židova, ostavljajući sve manje prostora za narod koji je ondje zatekao. 76 godina kasnije Izrael pred međunarodnim sudom biva optužen za genocid, a u satima između izlaganja optužbe i obrane pred ICJ-jem u izraelskim medijima se upravo biblijske reference izraelskog vodstva kristaliziraju kao najjača točka južnoafričke optužbe.

“Ovo je prvi genocid u povijesti u kojemu njegove žrtve emitiraju vlastito uništenje u stvarnom vremenu, u očajničkoj i zasad uzaludnoj nadi da će svijet možda nešto učiniti”, izjavila je zastupnica JAR-a Blinne Ní Ghrálaigh.

Tri sata je južnoafrički tim izlagao optužbu, ne prikazavši ni jednu kapljicu krvi prolivenu u Gazi, ni jedno osakaćeno ili mrtvo dijete, premda ih je u zadnja tri mjeseca ubijeno deset tisuća.

“Južna Afrika je odabrala izbjeći prikazivanje eksplicitnih videosnimki i fotografija. Odlučili smo protiv pretvaranja ovog suda u pozorišni spektakl. Postoji napast za obje strane da paradiraju slikama kako bi izazvale šok, ali prijava JAR-a ovome sudu danas izgrađena je na temelju jasnoga prava, ne slika”, objasnio je professor Max du Plessis. Pravnici su se vodili isključivo javno dostupnim podacima i dosadašnjom praksom suda. U ukupno 574 reference pravnog podneska, argumentirali su izvršenje četiri od pet glavnih djela zabranjenih Konvencijom o genocidu:

Članak II.

U ovoj Konvenciji, genocid znači bilo koja od sljedećih radnji počinjenih s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelomično, nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine, kao takve:
(a) Ubijanje članova skupine;
(b) Nanošenje ozbiljne tjelesne ili mentalne štete članovima skupine;
(c) Namjerno nametanje uvjeta života skupini s namjerom izazivanja njezina fizičkog uništenja u cijelosti ili djelomično;
(d) Nametanje mjera s ciljem sprječavanja rođenja unutar skupine;
(e) Prisilno premještanje djece skupine u drugu skupinu.

Namjera: “Sve ćeš pogubiti, ljude i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce”

Ipak, prikazali su više videosnimki. Njome su nastojali dokazati namjeru počinjenja genocida, presudnu odrednicu pravne kvalifikacije tog djela. U tu svrhu citirali su izjave najviših dužnosnika izraelske države, počevši od Benjamina Netanyahua.

Odvjetnik Tembeka Ngcukaitobi podsjetio je svjetski sud da je Netanyahu 28. listopada u javnom nastupu evocirao biblijsku priču o potpunom uništenju Amaleka od strane Izraelita, izjavljujući: “Morate se sjetiti što vam je Amalek učinio, kaže naša Sveta Biblija“. Relevantni biblijski odlomak glasi: “Sada, dakle, idi i udari Amalek… Nećeš poštedjeti nikog. Sve ćeš pogubiti, ljude i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce.” Premijer je ponovno spomenuo Amaleka u pismu poslanom 3. studenog 2023. izraelskim vojnicima i časnicima.

Citirali su i izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta koji je kazao da se Izrael “bori protiv ljudskih životinja” u Gazi i da će se “ponašati u skladu s tim”, “eliminirati sve”, nametnuti “potpunu opsadu” bez unosa hrane, električne energije i vode. Izraelski ministar Amichai Eliyahu je, pak, predložio bacanje nuklearne bombe i kazao da je “sjever pojasa Gaze ljepši nego ikada”; “Sve je razoreno i poravnato, jednostavno uživanje za oči”. Ustvrdio je i kako nema “neuključenih civila”.

Nakon snimke govora Netanyahua vojnicima, sud je mogao vidjeti izraelske vojnike kako u ratničkom deliriju pjevaju kako će zatrti sjeme Amaleku i da “nema neuključenih civila”. Snimka je dostupna na internetu:

Huškanju na Palestince pridružile su se i brojne javne osobe te novinari, iz čijih se usta moglo čuti “žena je neprijatelj”, “beba je neprijatelj”, “trudnica je neprijatelj”, “Gazu treba pretvoriti u klaonicu”.

Genocidna retorika, istakli su pravnici iz JAR-a, zabranjena je trećim člankom Konvencije, a izraelska država prekršila je svaki njegov stavak:

Članak III

Sljedeće radnje bit će kažnjive:
(a) Genocid;
(b) Zavjera da se počini genocid;
(c) Izravno i javno poticanje na počinjenje genocida;
(d) Pokušaj počinjenja genocida;
(e) Sudioništvo u genocidu.

Izrael terete i da je u zadnja tri mjeseca počinio zločin nekažnjavanja genocida izostankom izrečenih kazni, kao i neprovođenje zakona kojim bi se štitile odredbe Konvencije. Na teret im stavljaju i onemogućavanje i/ili izravno ili neizravno ometanje istrage nadležnih međunarodnih tijela ili misija za utvrđivanje činjenica genocidnih djela počinjenih nad Palestincima u Gazi, uključujući i nad onim Palestincima koje su izraelski državni agenti ili snage premjestili u Izrael, što označava i kršenje I., IV., V. i VI. članka Konvencije. Genocid, naglašava se Konvencijom, može se počiniti i protiv samo jednog dijela grupe, pod uvjetom da taj dio može biti identificiran, uključujući unutar geografski ograničenog područja, i da je “značajan”.

Horor Gaze

Do trenutka izlaganja JAR-a pred ICJ-em, u Gazi je ubijeno više od 23 000 ljudi, dok ih je 7 000 nestalo i smatra ih se mrtvima, pod ruševenima. To je više od jedan posto populacije Gaze za tri mjeseca. Prosječan dan u Gazi u zadnja tri mjeseca opisala je pravnica Ní Ghrálaigh poražavajućim brojkama. U Gazi je svakoga dana u prosjeku ubijeno 247 ljudi, od toga 48 majki, dvije svakog sata, ubijeno je 117-ero djece svakog dana, a desetero djece svakoga dana prolazi amputacije jedne ili obje noge, mnogi bez anestezije i sterilnog kirurškog pribora. Tim citira podatak da je do 19. prosinca oko tisuću djece izgubilo udove. Dječje postoperativne rane prekrivene su muhama i crvima.

Svakoga dana ranjeno je 629 ljudi, neki drugi ili treći puta dok bježe u zonu koju Izrael proglašava sigurnom, da bi je onda bombardirao. Amnesty International navodi da postoje indikacije o upotrebi bijelog fosfora, koji izaziva teške i duboke opekline. Podnesak opisuje i scene iz nefunkcionalnih i pretrpanih bolnica, gdje liječnici bez anestetika, na prljavim i krvavim podovima, liječe pacijente da bi im rane postale “inficirane, nekrotične i gangrenozne”.

U prosjeku, svakoga su dana ubijena tri zdravstvena radnika, kao i dva učitelja, više od jednog novinara i jednog radnika UN-a… Svakog dana ima sve više djece označene akronimom koji su liječnici počeli koristiti tek u Gazi: “WCNSF” – “wounded child, no surviving family“, ranjeno dijete bez preživjelih članova obitelji.

Izvor: webtv.un.org

 

Ali broj Palestinaca koji umiru polako, vjeruje odvjetnički tim, “značajno nadmašuje” broj ubijenih u bombardiranjima. Četvero od petero ljudi na svijetu u ekstremnoj opasnosti od gladi danas živi u Gazi. Ako ne umru od gladi, umrijet će od žeđi, bolesti, spavanja na hladnoći, nedostupnosti osnovnih potrepština, lijekova i medicinske pomoći. Do sredine prosinca registrirano je čak 360 tisuća oboljelih od zaraznih bolesti samo u UN-ovim skloništima. Citira se članak iz Lanceta, u kojemu liječnici opisuju genocidnu dimenziju sloma zdravstvenog sustava u Gazi.

Na Gazu je bačeno više od 2 000 najrazornijih konvencionalnih bombi. Pored uništenja bolnica, zaštićenih međunarodnim pravom, stanovnici Gaze nemoćno promatraju uništenje svojih domova, detonacijama čitavih naselja, bombardiranje kulturnih institucija, spomenika, škola, knjižnica, sveučilišta, arheoloških nalazišta i bogomolja.

Sprječavanje rađanja u skupini, članak II. stavak (d) Konvencije

Četvrto djelo II. članka Konvencije obrazloženo je brojkama ne samo ubijene djece i žena, već užasima koje proživljavaju rodilje i novorođenčad u Gazi. Trenutno ondje živi oko 50 000 trudnica; svakoga dana 180 žena je pred porodom u ovom kaosu, od kojih će 15 posto imati komplikacije u trudnoći ili pri porodu.

“Žene proživljavaju carske rezove bez anestezije, u jedva funkcionalnim bolnicama – to su scene iz horor filmova. Mnogima će u pokušaju spašavanja života biti odstranjene maternice, što se moglo izbjeći”, nabrajala je irska odvjetnica iz južnoafričkog tima Ní Ghrálaigh. Postoje svjedočanstva i o ubojstvima trudnica, čak i na ulazima u bolnice. Zbog bombardiranja bolnica tek rođene bebe su napuštene na intenzivnoj njezi, da bi ih kasnije pronašli poluraspadnute u krevetima.

Slučajevi prijevremenog rođenja povećali su se između 25 i 30 posto. Broj ruptura maternica je udvostručen. Zbog nedostatka vode, proljev kod djece mlađe od 5 godina je učestaliji 2 000 posto. Izbrisane su čitave bolnice, koje su već bile deprivirane zbog 17-godišnje blokade Gaze.

Svjetska zdravstvena organizacija 3. studenog 2023. je upozorila da se očekuje povećanje broja majki umrlih pri i zbog poroda zbog “nedostatka pristupa odgovarajućoj skrbi”. Predviđaju pogubne posljedice po reproduktivno zdravlje, uključujući veći broj pobačaja izazvanih stresom, mrtvorođenja i prijevremenih poroda. Utjecaj će nužno biti dugotrajan i težak za Palestince u Gazi kao skupinu, navodi se u podnesku koji argumentira čin genocida prema članku 2. Konvencije o sprječavanju genocida, o sprječavanju rađanja. Ovakav stav iznijela je 20. studenog 2023. Reem Alsalem, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda o nasilju prema ženama i djevojčicama, zbog “reproduktivnog nasilja koje Izrael nanosi palestinskim ženama, novorođenčadi, dojenčadi i djeci”.

Nadležnost suda

Bivši posebni izvjestitelj UN-a John Dugard govorio je u ime JAR-a o nadležnosti ICJ-ja.

“JAR i Izrael imaju povijest patnje i potpisnice su Konvencije kako bi tu patnju zaustavile”, kazao je, među ostalim. Nabrojao je što je sve Južna Afrika napravila prije prijave sudu, da bi dokazao postojanje spora između potpisnica Konvencije. Ukupno je izlistano devet prilika u kojima je JAR ili međunarodnu zajednicu ili Izrael upozorio da se u Gazi događa genocid (stranice 6.-8.).

JAR je, navodi, osudio Hamasov napad od starta i tražio njihov kazneni progon, ali je upozorio i Vijeće sigurnosti, i Opću skupštinu UN-a, i javno istupao na svjetskim forumima poput sastanka BRICS-a protiv genocidnog ponašanja Izraela. Obratili su se i službeno Izraelu, diplomatskim putem, tražeći da se drže Konvencije, no nisu dobili odgovor. JAR je predložio sastanak 5. siječnja 2024., no Izrael je poručio da se to napravi nakon saslušanja u ovom slučaju. JAR je odgovorio da takav sastanak nema svrhu.

Pritom, Izrael je čitavo to vrijeme poricao optužbe i ustrajao u genocidnom ponašanju. To je, smatra Dugard, dokaz da spor između potpisnica Konvencije postoji i da je ostvaren taj preduvjet za obraćanje sudu. Zamolio je sud da što prije poduzme privremene mjere, jer svaki trenutak znači dulje provođenje genocida.

Izvor: ICJ

 

Hamas nije država pa ne može biti stranka Konvencije

Pravnik Vaughan Lowe odgovorio je na anticipirano pitanje s izraelske strane o tome zašto JAR nije poduzeo pravne korake protiv Hamasa. Ustvrdio je kako Hamas nije država i ne može biti stranka Konvencije. Kazao je i kako se razina destrukcije u Gazi ne može okarakterizirati kao potjera za pripadnicima Hamasa. Uništava se mogućnost stanovnicima Gaze da se ikada vrate; a trenutno je 85 posto protjerano iz domova. Kako god da se pažljivo izvede, nasilje prema Gazi je usmjereno tako da uništi cijeli ili dio naroda ondje i ono mora biti zaustavljeno. Izraelska vlada nije napravila ništa da zaustavi i osujeti genocidnu retoriku. Činjenica da se djela izraelske države mogu okarakterizirati i kao etničko čišćenje te zločin protiv čovječnosti, dodao je, nije obrana od optužbe za genocid, a dokazi upućuju da se radi o tome djelu.

Lowe također smatra da se Izrael ne može braniti tezom o samoobrani. Izrael zločin provodi na svom teritoriju, provodeći okupaciju. Bez obzira koliko užasan napad ili provokacija, kazao je, “genocid nikada nije dozvoljen odgovor”. Svaka upotreba sile, u samoobrani ili u policijskoj operaciji, mora ostati u granicama međunarodnog prava i prvog članka Konvencije o genocidu, koji traži da se taj zločin prevenira.

Ništa ne može opravdati genocid, zaključio je. Bez obzira što je napravio Hamas i kakvu god prijetnju predstavlja; namjera i pokušaj da se uništi stanovnike Gaze ne može biti opravdana, a Izrael trenutno “melje Gazu i njen narod u prašinu”.

Privremene mjere

Od suda JAR traži da vlastima u Izraelu naloži da smjesta prestanu s vojnim operacijama protiv Gaze. Drugom mjerom se traži da država Izrael osigura da snage pod njenom kontrolom ne nastavljaju daljnja vojna djelovanja. Treća je da JAR i Izrael naprave sve što je u njihovoj moći da preveniraju genocid.

Četvrta je da Izrael odustane od činova opisanih u članku 2. Konvencije – ubijanja, uzrokovanja teških povreda, fizičkog uništenja cjeline ili dijela populacije te prevencije rađanja. Peta je da Izrael naloži zaustavljanje protjerivanja, deprivacije u hrani, vodi i humanitarnoj pomoći, gorivu, sanitetskim potrebama, medicinskoj pomoći. Šesta mjera je da Izrael osigura da vojne i naoružane jedinice pod njegovim utjecajem ne počine nikakve činove protivne Konvenciji, da ne sudjeluju i u poticanju, zavjeri, pokušaju ili suradnji u počinjenju genocida te da kažnjava te zločine.

Sedma mjera je da Izrael učinkovito prevenira uništavanje dokaza i tako što neće ograničavati pristup istražiteljima. Osma je da izvijesti sud u roku od tjedan dana o tome što je učinjeno pa sve do finalne odluke suda i do njene objave. Deveta je da se Izrael suzdrži od bilo kakvih akcija koje mogu pogoršati ovaj slučaj i učiniti ga teže rješivim.

Voljna migracija

Zastupnici JAR-a na samom su početku istakli i da je nasilje nad Palestincima započelo davno prije 7. listopada 2023.; započelo je nasilnim izbacivanjem stotina tisuća ljudi iz domova, prije 76 godina. Od tada je na teritoriju s kojega Izrael protjeruje Palestince uveden apartheid, zločin kojeg je trpjela Južnoafrička Republika. Izraz su ranije koristile brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, detaljno dokumentirajući nejednakosti i opresiju Palestinaca, a upotrijebio ga je – samo mjesec dana prije Hamasovog napada – i bivši šef izraelske tajne službe Mossad.

Nad Gazom zadnjih 16 godina traje i potpuna opsada, jer je nadzirana i kontrolirana iz zraka, s mora i s kopna, a Izrael kontrolira sve što ulazi i izlazi iz nje.

Trenutno izraelske vlasti komuniciraju prema javnosti da će “nastaviti s pritiskom” na stanovnike Gaze kako bi se ostvarila “voljna migracija” Palestinaca, što se po riječima ministra komunikacije Shloma Karhija tumači kao “prisiljavanje dok kažu da su voljni otići”. Sila je usmjerena prema Hamasu, što odvjetnici iz JAR-a odbacuju. Izrael o prihvatu palestinskih “voljnih migranata” pregovara s Kongom, jednom od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Odgovor Izraela – JAR podržava Hamas, a time i genocidni plan

Država Izrael odgovorila je na optužbu za genocid dan kasnije, u petak. Izrael s gađenjem odbacuje optužbu, navodeći da JAR služi širenju Hamasovog narativa. Isto tako, iz govora obrane dalo se zaključiti da odluka ICJ-ja ne bi trebala imati posljedice na sam sukob. Izraelska strana opetovano je dala do znanja da bi prihvaćanje mjera koje JAR traži od suda značilo “vezanje ruku” Izraelu u oslobađanju talaca i “obrani svoga naroda” od “genocidnog plana Hamasa” i davanje vremena toj organizaciji da se konsolidira i naoruža.

Teza da je JAR glasnogovornik i pravna ruka Hamasa, mogla se čuti i u haškoj sudnici više puta. Tal Becker, svojevremeno pravnik izraelske vojske, otvorio je izlaganje obrane. Ustvrdio je da JAR u svojoj tužbi “delegitimira 75 godina postojanja Izraela” i “zvuči jedva drugačije od Hamasove retorike”. Južnoafrička republika, kazao je također, “ima bliske odnose s Hamasom, bez obzira na to što je označen kao teroristička organizacija u brojnim državama svijeta”.

“Južnoafrička Republika je dugo bila domaćin i slavila svoje veze s osobama iz Hamasa, uključujući visoko izaslanstvo Hamasa koje je – nevjerojatno – posjetilo zemlju na ‘okupljanju solidarnosti’ samo nekoliko tjedana nakon masakra”, izjavio je Becker.

Ovdje je nužno napomenuti da se radilo o Petoj konvenciji solidarnosti s Palestinom, u čijoj organizaciji nisu sudjelovale vlasti JAR-a, već udruga Royal House of Mandela. Njome, pak, upravljaju potomci borca protiv apartheida i podražavatelja Palestine, Nobelovca Nelsona Mandele. Ove godine je konvencija smještena u Johannesbourgu povodom desete godišnjice Mandeline smrti. Vlasti u Pretoriji ogradile su se da ne odgovaraju za privatne posjete članova grupacija koje nisu na UN-ovoj listi terorističkih organizacija.

Hamas je organizacija sa stvarnom genocidnom agendom, istakao je Becker, citirajući dužnosnika te organizacije, Ghazija Hamada koji je kazao da Palestinu treba očistiti “prljavštine Židova”, najavljujući nove napade nalik onome od 7. listopada. Prikazali su slike otetih i pročitali iskaze o događanjima tog dana, uključujući silovanje sa sakaćenjem i ubojstvom. Za vrijeme Beckerovog izlaganja prikazali su i fotografije otmica, kao i sliku vojnikinje sa smeđom flekom na stražnjem dijelu hlača, kazavši da su “prisiljeni sudu prikazati samo fragment tog horora, najveći pokolj Židova u jednome danu od Holokausta”.

“U opravdavanju pokretanja ovog postupka, Južna Afrika ističe mnogo svojih obveza prema Konvenciji o genocidu. Čini se prikladnim da joj se naloži da sama poštuje te obveze; da okonča vlastiti jezik de-legitimizacije postojanja Izraela; okonča podršku Hamasu; i da koristi svoj utjecaj kod te organizacije kako bi Hamas trajno prekinuo svoju kampanju genocidnog terora i oslobodio taoce”, poručio je.

Optužbe da Izrael želi okupirati Gazu i izbaciti njenu populaciju nazvao je lažnima i zlonamjernima, kazavši da je to kleveta kojom se poriče pravo na samoobranu i oslobođenje 136 talaca.

Mjere suda, zaključuje, pomogle bi Hamasu ne samo “da se izvuku s ubojstvom, nego da se Izraelu uskrati inherentno pravo da se brani i da onemogući da Hamas nastavi napadati”.

Spora nema?

O nadležnosti ICJ-ja raspravljao je britanski stručnjak za međunarodno pravo Malcolm Nathan Shaw. Optužio je JAR da je dugo pripremao optužbu protiv Izraela, izbjegavajući bilateralne susrete i konzultacije kako bi se rasprava dogodila tek na saslušanju u Haagu. Poriče da nisu odgovarali na pozive JAR-a i tvrde da je bilo obratno – nema dokaza pozitivne opozicije tvrdnjama, nema relevantne razmjene, “što je normalno ponašanje između dvije države”.

“Unilateralno su zaključili da spor postoji, usprkos pomirljivim i prijateljskim odgovorima Izraela”, kazao je Shaw, dodajući “možda da je JAR prihvatio tu ponudu, zaključili bismo da nema spora oko podneska o genocidu”.

Izjavio je i kako je Hamas zaslužan za genocidno ponašanje te da je teroristička organizacija za Australiju, Europsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Saudijsku Arabiju. Države koje su slavile događaje 7. listopada suučesnice su u genocidu, što Konvencija zabranjuje. “JAR je podržavao Hamas, u najmanju ruku”, dodao je Shaw.

IDF – “najmoralnija vojska svijeta”

Kazao je da nije dokazana namjera, što optužbu čini “autom bez motora”. Netanyahuova izjava o Amaleku je izvađena iz konteksta, jer je u istom govoru premijer Izraela kazao da je cilj poraz “ubojitog neprijatelja” te da je izraelska vojska “najmoralnija vojska svijeta” koja “čini sve da bi izbjegla štetu po neuključene”.

“JAR distorzira sliku, pogrešno interpretira prirodu i porijeklo izjava određenih političara”, izjavio je Shaw i zamolio da mu se “dopusti objasniti širu sliku”.

Pozvao se i na svježu izjavu Netanyahua koji je na dan saslušanja JAR-a na sudu kazao da čine sve da ne oštete ljude koji ne sudjeluju u borbama.

Rat u ime vlade Izraela vode isključivo dva centralna organa, dodao je Shaw. Jedan je ministarski komitet za nacionalnu sigurnost, a drugi je ratni kabinet, kojeg je uspostavio ministarski komitet. JAR je citirao izjave političara koji nisu dio tih tijela, a “kolektivne odluke imaju obvezujuće značenje”, naglasio je. Među takvim direktivama bila je i da se grade poljske bolnice, omogući pomoć, da se izbjegne šteta po civile, kao i podsjećanje da zakon dozvoljava uništenje civilne infrastrukture samo kada je upotrjebljena u vojne svrhe. Civili se ne smiju ponižavati i ne smije ih se kažnjavati, ugrožavati, nabrajao je Shaw.

Napori Izraela da pomognu Palestincima

Galit Raguan, vršiteljica dužnosti direktorice Međunarodnog odjela pravde u Uredu zamjenika državnog odvjetnika Izraela osporavala je optužbu genocida navodeći da je izraelska vojska poduzela napore da ljudima u Gazi dâ vremena za evakuaciju te da im se dostavi humanitarna pomoć. Ovi navodi se sudaraju s tvrdnjama UN-ovih dužnosnika, agencija, Crvenog križa i WHO-a. Raguan je izjavila da je IDF olakšavao ulazak novih ambulantnih vozila i inkubatora za bolnice u Gazu, isporuku hrane, vode i lijekova preko prijelaza Kerem Shalom i Rafah te osigurao četiri poljske bolnice na jugu Gaze te dva bolnička broda u Sredozemnom moru. Ovi prijelazi, kao i pomoć o kojoj je govorila Raguan – daleko su od dovoljnih.

Prema podacima koje je objavila Bisan Owda, dokumentaristica iz Gaze, u prvih je 88 dana nakon 7.10. u Gazu ušlo 5 294 kamiona, odnosno 60 dnevno, što je 140 dnevno manje od minimuma kojeg zahtijevaju međunarodne humanitarne organizacije. Pola ih je bilo napunjeno hranom, a ostatak kamiona prevozio je odjeću i obuću, solarne panele, šatore, madrace, deke, gorivo, vodu, medicinske i higijenske potrepštine. No, Owda podsjeća da je u tom trenutku 1,9 milijuna ljudi mjesecima protjerano iz domova, a nitko od 2,3 milijuna ukupne populacije nema nikakvog izvora prihoda. Prije 7. listopada, u Gazu je dnevno stizalo 500 kamiona pomoći.

O brodovima-bolnicama, pak, izvijestili su i izraelski mediji. Dolazak francuskog broda “Dixmude” krajem studenog nazvali su “kapljom u moru” u odnosu na 30 000 ranjenih u Gazi tada, kao i da je luka u Gazi oštećena do te mjere da otežava pristup medicinskoj pomoći. Par dana kasnije, stigao je i talijanski brod “Volcano”. Oba broda zajedno imaju manje od 300 privremenih kreveta. Broj ranjenih je danas gotovo udvostručen i približio se 60 000. U poljskim bolnicama liječnici nemaju ništa osim gaze i joda, ne uspijevaju spriječiti infekcije. Liječnici bez granica poručili su da “gaze preko leševa djece da bi liječili drugu djecu, koja će svakako umrijeti”.

Napadi na bolnice

Raguan je izraelske napade na bolnice, posebno zaštićene međunarodnim pravom, opravdala riječima: “U svakoj bolnici koju je IDF pretražio u Gazi pronašao je dokaze o Hamasovu korištenju.” Prikazala je slike raketa ispaljenih iz UN-ovih škola i pored postrojenja za desalinizaciju vode, lansera raketa skrivenih unutar prostorija odreda skauta u Gazi i tunela unutar bolničkih kompleksa. Posebno je istaknula da je Hamas držao izraelske taoce u podrumu bolnice Rantissi, ispaljivao protuoklopne rakete na izraelske trupe sa stepenica bolnice Al Quds, kopao sustav vojnih tunela ispod bolnice Al Shifa u Gazi, upravljao vojnim operacijama iz bolnice u Jabaliyi te da se u jednom incidentu 80 terorista Hamasa sklonilo unutar bolnice Adwan i predalo izraelskim snagama.

Dvije suprotstavljene strane tvrde suprotno kada je riječ o postojanju Hamasovih tunela u bolnicama. Međunarodna je javnost također zgrožena izvještajima o napadima na posljednju funkcionalnu bolnicu u gradu Gazi, Adwan [1, 2, 3]. UN je zatražio istragu zbog suprotstavljenih tvrdnji IDF-a i bolničkog osoblja, koje je tvrdilo da u bolnici nije bilo boraca te su se požalili na monstruozno ponašanje – od slanja pasa na bolesnike do oskvrnuća mrtvih i zakapanja živih buldožerima.

“SZO je zgrožena efektivnim uništenjem bolnice Kamal Adwan na sjeveru Gaze tijekom posljednjih nekoliko dana, čime je ona postala nefunkcionalna i rezultirala smrću barem osam pacijenata. Mnogi zdravstveni radnici navodno su zadržani, a WHO i partneri hitno traže informacije o njihovom statusu”, poručio je šef Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ističući da je najmlađi preminuli pacijent 9-ogodišnje dijete.

Izraelska vojska objavila je na društvenim mrežama editiranu snimku iskaza čelnika bolnice, Ahmada Kahalota, koji je priznao da je u Hamasu od 2010. No, ovdje treba naglasiti da Međunarodni odbor Crvenog križa općenito smatra da je objavljivanje snimaka ispitivanja ratnih zarobljenika kršenje statuta Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika od “javne znatiželje”. Osim toga, tortura zarobljenika u Izraelu je polulegalna, odnosno opravdana u iznimnim situacijama, prema odluci Vrhovnog suda, pogotovo kada je u pitanju osumnjičeni pripadnik Hamasa.

Opravdavajući napade, Raguan je kazala da Hamas krši međunarodno pravo i dovodi u opasnost pacijente i osoblje. “Da, došlo je do štete i štete, ponekad od strane snaga IDF-a, ponekad od strane vatre Hamasa, ali uvijek kao izravna posljedica odvratne metode ratovanja Hamasa”, rekla je Raguan.

Također je odbacila tvrdnje Južne Afrike da su upozorenja Izraela civilima da evakuiraju svoje domove dio nastojanja da se uništiti palestinski život u Gazi i stoga genocidni čin.

“Podnositelj zahtjeva iznenađujuće tvrdi da su ovi [upozoravajući] napori sami po sebi genocidni, mjera namijenjena ublažavanju štete civilima, dok zapravo dokazuju potpuno suprotno”, rekla je.

(Ne)obvezujuća odluka

Međutim, ovdje treba podsjetiti da odvjetnici iz JAR-a nisu usamljeni u takvoj interpretaciji. Izraelski povjesničar koji živi u SAD-u i izvanredni je profesor studija o holokaustu i genocidu, Raz Segal, već je 13. listopada u časopisu Jewish Currents objavio tekst “Udžbenički primjer genocida“. Otvara ga upravo nalogom za evakuaciju Sjevera Gaze, a argumentira namjerom iz najave državnog vrha, poglavito ministra obrane, da se bore protiv “ljudskih životinja”.

“Doista, genocidni napad Izraela na Gazu vrlo je eksplicitan, otvoren i nezapamćen. Počinitelji genocida obično ne izražavaju svoje namjere tako jasno, iako postoje iznimke… Cilj Izraela je uništiti Palestince u Gazi. A mi koji promatramo diljem svijeta zanemarujemo svoju odgovornost da ih spriječimo u tome”, zaključio je.

Za većinu mjera koje je JAR predložio ICJ-ju, odvjetnički tim je ustvrdio da prejudicira meritum, odnosno da se unaprijed odlučuje o nedokazanim zločinima, odnosno genocidnim aktima. Fundamentalno se, na primjer, ne slažu s 4. mjerom, kojom se poziva Izrael da prestane raditi djela opisana u članku II. Konvencije, jer se implicira da je Izrael do sada počinio bilo koje genocidno djelo. Mjeru za sprječavanje uništenja dokaza također smatraju klevetničkom, jer smatraju da takvo što nije dokazano izraelskoj strani. Nisu voljni niti izvještavati sud, jer smatraju da materijala o stanju u Gazi ne manjka s izraelske strane.

Izvor: Naaman Omar apaimages

 

Skupina UN-ovih eksperata za ljudska prava pozdravila je postupak i pohvalila Južnoafričku Republiku za napor da se zaustavi napad na Gazu. Podsjećaju da je odluka ICJ-a o donošenju privremenih mjera obvezujuća.  Obvezujuća znači da protiv odluke nema žalbe; konačna je i potpisnice Konvencije obvezale su se na poštivanje. No to ne znači i da sud ima ikakva sredstva prisile. Odluka Međunarodnog suda pravde, najvišeg suda UN-a, do sada nije zaustavila brojne zločine, ni napade. Primjerice, 16. ožujka 2022. ICJ je naložio privremenu mjeru da “Ruska Federacija odmah obustavi vojne operacije koje je započela 24. veljače 2022. na teritoriju Ukrajine”. Međutim, Rusija nije prihvatila tu odluku i iznijela je “preliminarne prigovore” na nadležnost Suda i nedopustivost tužbe.

Jedini koji ima ovlasti progoniti odgovorne pojedince je Međunarodni kazneni sud (ICC), koji nije tijelo UN-a. Izrael nije ratificirao Rimski statut, ali ICC je ipak nadležan za ovaj sukob jer je Palestina potpisnica i ICC je već ranije odlučio o svojoj nadležnosti na tom području.

Globalni Jug vs. globalni Sjever

Odluka ICJ-ja o privremenim mjerama, koja se očekuje dva tjedna nakon izlaganja, nije odluka o meritumu, odnosno o tome je li se genocid dogodio. Vijećanje o tome može potrajati godinama. Ukoliko ICJ odluči donijeti privremene mjere, to ne znači da će ih Izrael poštovati, kao što nije ni ranije kada je ICJ proglasio okupaciju protuzakonitom, piše Christine Schwöbel-Patel, stručnjakinja za međunarodno pravo.

U konačnici, mogla bi tek naštetiti ugledu Izraela, kao i saveznika – mahom s globalnog Sjevera. Tim od 50 pravnika, također iz domovine apartheida, Južnoafričke Republike, priprema tužbu i protiv SAD-a i Velike Britanije zbog savezništva s Izraelom u činjenu ratnih zločina. Države Globalnog Juga, piše Schwöbel-Patel, stalno iznova uviđaju kako “snažne države Globalnog Sjevera koriste međunarodno pravo kako bi opravdale militarizam, eksploataciju i tlačenje”.

“Redovito, vojna moć ovih država je alat imperijalizma, korišten kako bi se otvorile nove prilike za vlastito bogaćenje. Često se koristi rasistički jezik kako bi se zatim krivilo države Globalnog Juga za nerazvijenost. Brzina s kojom zapadne države ponovno koriste bombe u Globalnom Jugu kada je ugrožen tok kapitala može se vidjeti na primjeru prošlotjednog bombardiranja u Jemenu“, napominje pravnica.

Na temelju iskustva s naseljeničkim kolonijama i imperijalnim silama te međunarodnim pravom, postoji mogućnost da će Međunarodni sud pravde donijeti odluku u korist Izraela, upozorava.

“Ako ipak presudi protiv Izraela, vjerojatno je da će privremene mjere biti ignorirane, čak i ako su presude obvezujuće prema međunarodnom pravu. Ipak, to ne znači da pronalazak vjerojatnosti genocida nema posljedica. Države koje pružaju oružje Izraelu, poput SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, bit će izložene optužbama za poticanje genocida. To bi moglo ojačati organizacije koje se zalažu za razoružanje, kako državne tako i one civilnog društva, stvarajući veći pritisak na vlade da prekinu s isporukom oružja. Također bi moglo pružiti dodatnu podršku pokretu Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), nenasilnom pokretu koji teži izolaciji Izraela na svjetskoj pozornici”, zaključuje Schwöbel-Patel.

NAPOMENA: Odlukom 26. siječnja ICJ je naložio Izraelu da poduzme sve mjere u svojoj moći kako bi spriječio genocid, međutim, nije usvojio prvu mjeru koju je tražio JAR, a to je trenutno zaustavljanje vojnih operacija. No Izrael mora osigurati da njegove snage ne počine genocid, osigurati očuvanje dokaza o mogućem genocidu te mora osigurati humanitarnu pomoć populaciji Gaze. Iako nisu odlučivali o meritumu, sud smatra da su tvrdnje o počinjenju djela koje brani Konvencija za sprječavanje genocida plauzibilne te da se Izraelu ne može udovoljiti na zahtjevu da se slučaj pred ICJ-jem odbaci. Izricanje mjera podržala je značajna većina sudaca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.