Razotkriveno

Snimka vrijeđanja Klausa Schwaba nije iz Davosa. Radi se o montaži satiričara

U objavama na društvenim mrežama iranski producent Damon Imani jasno je napisao da se radi o satiri, a ne stvarnom događaju.
Screenshot: YouTube/World Economic Forum

Na Facebook profilu Ajvar Blagi objavljen je video s Tik Toka (arhivirano ovdje) koji prikazuje navodni govor iranskog producenta i umjetnika Damona Imanija na skupu Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu. Uz video je objavljen sljedeći opis:

“Okupljanje u Davosu inspiracija je mnogima za podijeliti istinu ono iz srca.  Inače, čovjek je video artist, pa je sebi ovdje dao oduška…a bgm i nama”.

U videu od 19 sekundi Damoni izgovara sljedeće riječi (prevedeno s engleskog jezika):

“Cijenim priliku koju mi je Svjetski ekonomski forum dao da budem na ovoj pozornici i kažem ‘jebi se, Klause Schwabu. I vaš Novi svjetski poredak također. Mi kao narod smo rođeni slobodni, a ti i svi tvoji globalistički prijatelji, uključujuči sve u ovoj prostoriji se možete ići jebati”, govori Damon u videu.

Nakon toga se pojavljuje poznati zvučni signal i natpis “Signal izgubljen”.

Screenshot/Facebook

Osim na profilu Ajvar Blagi, snimka je bez odgovarajućeg konteksta, odnosno bez informacije da se radi o montiranoj snimci, a ne događaju koji se zaista dogodio na skupu u Davosu, podijeljena i na još nekoliko Facebook profila i stranica: Ursha Lionn, InfoMedia Regionalni Portal te profilu privatnog korisnika.

Naime, radi se o satiričnom videu koji je producent Imani snimio na zelenoj podlozi  te potom stavio pozadinu sa Svjetskog ekonomskog foruma. Da je video uistinu satira, može se zaključiti odlaskom na Imanijeve profile na društvenim mrežama gdje je objavio ovaj video i u čijim se opisima navodi: “Novi sudionik Svjetskog ekonomskog foruma napravio je nezamislivo na godišnjem okupljanju u Davosu 2024. Satira, ali je istinito”.

Imani se inače bavi snimanjem parodija, a potvrdio je to i DPA u jednom od svojih tekstova u kojem su provjeravali točnost jednog drugog satiričnog videa koji je iranski producent snimio. “On je danski producent koji često snima videozapise o politici s duhovitim pristupom”, ističu. Njegovim montiranim snimkama ranije su se bavili i drugi portali za provjeru činjenica (1, 2)

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na svoj satirični pristup obradi društvenih tema iranski producent, koji živi u Danskoj, upozorava i na službenoj stranici. “Damon Imani je iranski producent i umjetnik sa sjedištem u Danskoj, koji stvara video sadržaj povezan s različitim temama, uključujući društvena pitanja, vijesti i aktualna događanja. Poznat po svom satiričnom pristupu, Imani svojim radom skreće pozornost na društvena i politička pitanja. S napetom političkom klimom u svijetu u eri 2016.-20., Imanijev sadržaj pridobio je pažnju korisnika društvenih mreža s obje strane političkog spektra, kao i javnih osoba poput Donalda Trumpa, Joea Rogana, Alexa Jonesa, Elona Muska i mnogih drugih utjecajnih osoba. Njegov rad također je predstavljen u medijima kao što su USA Today, InfoWars, The Associated Press, BPR Politics And Business i mnogi drugi”, navodi se na njegovoj stranici.

Svjetski ekonomski forum i njegov čelnik Klaus Schwab predmet su mnogih teorija zavjere o kojima smo pisali i na Faktografu, o čemu više možete pročitati ovdje.

Zaključno, video koji je objavljen na mnogim Facebook profilima i koji prikazuje iranskog producenta i umjetnika Damona Imanija kako vrijeđa čelnika Svjetskog ekonomskog foruma, zapravo je satira i ne prikazuje događaj koji se zaista dogodio na skupu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Pregledom videa vidljivo je da se radi o videomanipulaciji i da Imani nije stvarno bio sudionik godišnjeg skupa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, a i sam producent je u opisu videa napisao da se radi o satiri. Imani je i inače poznat po svojim satiričnim videima različite tematike.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.