Razotkriveno

Deepfake snimka Mojmire Pastorčić i Milanovića: Oni nisu predstavili državnu investicijsku platformu

U još jednoj u nizu prevara na Facebooku se pojavila lažna snimka urednice RTL-a i hrvatskog predsjednika.
Zoran Milanović
HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Na Facebook profilu Hrvatska inicijativa 17. siječnja (arhivirano ovdje) objavljena je deepfake snimka (arhivirana ovdje), odnosno video generiran alatima umjetne inteligencije, u kojoj su spojene lažna najava urednice i voditeljice emisije RTL Direkt Mojmire Pastorčić i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Tu najavu i izjavu Pastročić i Milanović nikada nisu izgovorili.

U statusu se navodi: “Panika u vladi! Prva državna investicijska platforma u Hrvatskoj!”, dok na snimci stoji natpis: “Svaki građanin Hrvatske 250 eura u ovaj projekt, dobit će 10.000 eura u prom mjesecu“. U lažnoj izjavu na snimci prvo Pastorčić kaže: “Predsjednik Hrvatske objavio je početak borbe protiv inflacije za stanovništvo. On je izjavio da, budući da je u sadašnjim okolnostima teško zadržati razinu inflacije, Vlada je pronašla način da obični ljudi ne osjete njezine posljedice. Poslušajmo njegov govor“.

Potom se snimka nastavlja lažnom izjavom predsjednika Zorana Milanovića koji kaže da je država zbog inflacije za 500 milijuna eura razvila automatiziranu platformu za investicije hrvatskih građana koja će ulagati na burzama i donijeti im veliki novac, a koji država neće oporezivati. Jedino što građani trebaju napraviti je registrirati se na stranici koja se nalazi u linku.

Mojmira Pastročić potvrdila da se radi o lažnoj snimci

Urednica i voditeljica RTL Direkta Mojmira Pastorčić potvrdila je za Faktograf da se ne radi o stvarnoj njezinoj izjavi ili najavi u emisiji. To je jednostavno zaključiti i prema tome što njezin glas na snimci nije pretjerano dobro rekonstruiran. Čini se da su se prevaranti više usmjerili na to da pokreti usana budu usklađeni s onim što se govori.

Da se radi o nemušto načinjenoj prevari može se zaključiti i iz onoga što je pripisano da su Pastorčić i Milanović rekli. Naime, predsjednik Republike u Hrvatskoj nema ovlasti niti mehanizam za borbu protiv inflacije jer su ti alati u Hrvatskoj u rukama Vlade. S obzirom na tvrdu kohabitaciju predsjednika države i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, malo je vjerojatno i da bi Milanović u javnosti predstavljao investicijsku platformu koju je razvila Vlada. Također, nema niti jedne izjave, dokumenta ili bilo kojeg drugog izvora da je Vlada zaista razvijala ili razvila investicijsku platformu preko koje će zarađivati hrvatski građani. Da je Vlada zaista razvila takvu platformu, sigurno bi to sama objavila javnosti, a i morali bi postojati dokumenti koji taj projekt prate.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prošlog tjedna objavljena prva AI snimka Zorana Milanovića

Faktograf je prošlog tjedna pisao o pojavi prve lažne izjave predsjednika Zorana Milanovića generirane alatima umjetne inteligencije. Tada su prevaranti tvrdili kako predsjednik Milanović potiče građane na ulaganje u trgovinsku platformu MOL-a, naftne kompanije koja je većinski vlasnik INA-e. Prošlog tjedna Faktografu je iz Ureda predsjednika Milanovića potvrđeno da se radi o online prevari i da Milanović nije sudjelovao u bilo kakvoj prodajno-propagandnoj akciji vezanoj za ulaganja u energetske kompanije ili kriptovalute.

Ni u tom slučaju, a niti u slučaju lažne snimke vezane za ulaganje u državnu platformu, ne može se pronaći niti jedna izjava predsjednika Milanovića u kojima on poziva građane na investicijska ulaganja, što također navodi na zaključak da se i u ovom slučaju radi o prevari.

Cilj najnovije prevare s izjavom Mojmire Pastorčić i Zorana Milanovića je da lakovjerni korisnici Facebooka kliknu na link u objavi i na lažnoj stranici nazvanoj “Croatia Invest” (arhivirano ovdje) ostave svoje ime i prezime i e-mail. Na toj stranici se ne navodi tvrtka ili organizacija koja upravlja stranicom pa korisnici ne znaju kome daju svoje podatke. Također, to je isti oblik stranice, ali je postavljena na drugu domenu, koja se koristila i u prošlotjednoj prevari kada se lažno navodilo da Milanović promiče MOL-ovu trgovinsku platformu, a za koju su nam iz Ureda predsjednika potvrdili da se radi o prevari.

AI generirane snimke su prijetnja za superizbornu 2024.

Kao što je Faktograf pisao, hrvatski korisnici društvenih mreža već mjesecima su izloženi sintetskim video i audio dezinformacijama, generiranima pomoću različitih alata umjetne inteligencije (AI). Za sada se takve dezinformacije koriste primarno u svrhu pokušaja prevare, za krađu osobnih podataka hrvatskih građana, uključujući i podatke o bankovnim karticama, dok bi u bliskoj budućnosti one mogle biti iskorištene i u političke svrhe, s obzirom da se u Hrvatskoj tijekom 2024. i 2025. godine održavaju europski, parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori.

Na takvu mogućnost korištenja AI generiranih lažnih izjava političara upozoravaju i nedavni primjeri iz inozemstva. Tako se u Slovačkoj, tik pred izbore, u periodu predizborne šutnje, društvenim mrežama počela širiti audio snimka političara Michala Šimečka i novinarke Monike Tódove u razgovoru o tome kako namjeravaju namjestiti izborni rezultat kupovinom glasova pripadnika romske manjine. Vrlo brzo je ustanovljeno da je u pitanju laž, ali tajming puštanja te snimke u javni prostor, tj. njeno plasiranje na društvene mreže netom pred dan izbora, značilo je kako postoji velika šansa da će do mnogih birača prije izlaska na birališta doći samo dezinformacija, ali ne i njen ispravak.

Slična se snimka otprilike u isto vrijeme proširila i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo se na meti našao vođa laburista Keir Starmer. Njegov glas je kloniran da bi se napravila audio snimka na kojoj psuje i vrijeđa svoje suradnike.

S obzirom na dosadašnje primjere korištenja lažnih AI generiranih izjava javnih osoba vezanih uz investicijske platforme, kriptovalute i reklamiranje čudotvornih lijekova u Hrvatskoj te primjere korištenja iste prakse u političke svrhe u svijetu, realno je očekivati da će i u superizbornoj 2024. u našoj državi kampanje ugrožavati i taj najnoviji oblik pokušaja manipulacije biračima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.