Razotkriveno

Nitko nije najavio pandemiju X, a za hipotetsku bolest cjepivo još ne postoji

Svjetska zdravstvena organizacija je 2017. godine uvrstila hipotetsku bolest X na prioritetni popis bolesti koje treba istraživati.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu privatne korisnice objavljen je sljedeći status (arhivirano ovdje): “U najavi je pandemija X… Krepivo već postoji… Pametnom dosta.

Screenshot/Facebook

Znanstvenici ni medicinska struka, suprotno onome što korisnica piše nisu najavili nikakvu novu pandemiju, niti za nju postoji cjepivo. Naime, bolest X, a ne pandemija X, je termin koji su još prije nekoliko godina skovali znanstvenici kako bi se potaknuo rad na eventualnim protumjerama za nepoznate infektivne prijetnje – nove koronaviruse, poput onog koji uzrokuje Covid-19 primjerice, a ne samo za one poznate poput virusa ebole.

Što je zapravo bolest X?

Bolest X je na neki način misteriozno ime za bolest uzrokovanu trenutno nepoznatom, ali vrlo ozbiljnom mikrobnom prijetnjom. Svjetska zdravstvena organizacija dodala je bolest X još 2017. godine na listu patogena koji se smatraju glavnim prioritetom za istraživanje, uz poznate ubojite bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i ebole. Bolest X bila je tema i Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, a raspravi na tu temu, zajedno s mnogim zdravstvenim dužnosnicima, se priključio i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, izvještava Bloomberg.

Covid-19, uzrokovan novim koronavirusom, bio je primjer bolesti X kada je započela pandemija krajem 2019. Ogroman rezervoar virusa koji cirkulira među divljim životinjama smatra se vjerojatnim izvorom više takvih bolesti. To je zbog njihovog potencijala da se preliju i zaraze druge vrste, uključujući ljude, stvarajući infekciju protiv koje ljudi neće imati imunitet.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Čemu istraživanje bolesti X?

Kako pojašnjavaju iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), bolest X se proučava kako bi “omogućili ranu međusektorsku spremnost za istraživanje i razvoj koja je također relevantna” za nepoznatu bolest. Humanitarna kriza koju je izazvala epidemija ebole u zapadnoj Africi 2014. – 2016. bila je poziv na buđenje. Unatoč desetljećima istraživanja, nije bilo proizvoda spremnih za primjenu na vrijeme kako bi se spasilo više od 11 000 života. Kao odgovor na to, SZO je izradio Nacrt istraživanja i razvoja kako bi ubrzao razvoj niza alata za “prioritetne bolesti”. Trenutačni popis uključuje:

  • Covid-19,
  • Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica,
  • Ebola virusna bolest i Marburg virusna bolest,
  • Lassa groznica,
  • Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) i SARS,
  • Nipah i henipavirusne bolesti,
  • groznica Rift Valley,
  • Zika,
  • Bolest X

O tome da je bolest X zapravo hipotetička bolest, pisao je i Associated Press u jednoj od svojih provjera činjenica.

“Ciljanje na prioritetne patogene i obitelji virusa za istraživanje i razvoj protumjera ključno je za brz i učinkovit odgovor na epidemiju i pandemiju”, rekao je dr. Michael Ryan, izvršni direktor Programa za hitna zdravstvena stanja Svjetske zdravstvene organizacije, u priopćenju objavljenom još 2022. godine, pojašnjavajući zašto je zapravo bitno istraživati i potencijalne bolesti.

Kako piše Newsweek izvještavajući s panela o bolesti X na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, takozvana “bolest X” koja bi se mogla pojaviti u ljudskoj populaciji “mogla bi dovesti do 20 puta više smrtnih slučajeva nego pandemija koronavirusa”.

Je li Covid-19 zapravo bio bolest X?

Kad je pandemija koronavirusa tek zavladala, neki su znanstvenici predložili da se COVID-19 smatra prvom bolešću X. U veljači 2020., Marion Koopmans, nizozemska virologinja i savjetnica SZO-a, istaknula je u znanstvenom časopisu Cell da je tada novi virus “ubrzo postao prvi pravi pandemijski izazov koji odgovara kategoriji bolesti X”.

Covid-19 proizašao je iz obitelji koronavirusa koji su već bili poznati i koji su prethodno prešli barijeru vrsta u ljude, kao u epidemiji SARS-a.

U kolovozu 2020. Koopmans je kazala da je funkcija rezerviranog mjesta za bolest X pomoći istraživačima da procijene koji će virusi najvjerojatnije izazvati smrtonosno prelijevanje na ljude te omogućiti kreatorima politike da se u skladu s tim pripreme za takve scenarije, piše Newsweek.

Pripreme za bolest X koje su krenule još 2017. uvelike su pomogle da prvo cjepivo protiv Covida-19 bude odobreno svega 326 dana nakon prvog genetičkog sekvencioniranja virusa, ističe Bloomberg. Sada grupe poput Udruženja za inovacije u pripremama za epidemije (eng. Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) podupiru platforme za razvoj cjepiva s brzim odgovorom koje bi mogle razviti nove imunizacije unutar 100 dana od pojave virusa s pandemijskim potencijalom.

Što se pak tiče teze o cjepivu (odnosno ‘krepivu’ kako ga vole nazivati antivakseri), ona ne stoji. S obzirom na to da je bolest X hipotetska bolest koja se počela istraživati još 2017. i da ne postoji genom virusa koji bi se mogao sekvencionirati, ne postoji način na koji se moglo izraditi cjepivo protiv bolesti koja je još nepoznata.

Zaključno, nitko od znanstvenika, medicinskih stručnjaka, Svjetska zdravstvena organizacija niti Svjetski ekonomski forum nisu najavili pandemiju X. Radi se o hipotetskoj bolesti X koju je SZO još 2017. stavila na popis bolesti koje se trebaju istražiti. Naime, znanstvenici pretpostavljaju da bi se ona u nekom trenutku mogla pojaviti i odnijeti još više života nego što je pandemija koronavirusa. Upravo iz tog razloga znanstvenici rade na istraživanju kako bi eventualnu novu pandemiju dočekali spremniji.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.