Razotkriveno

Stara vozila na parkingu NASA-e dio su seta filma sa Scarlett Johansson i Channingom Tatumom

Uz snimku na društvenim mrežama netočno se navodi da se američka svemirska agencija priprema za proboj elektromagnetskog impulsa.
Foto: Hina/Cesare GRASSELLI / ua

Na Facebook profilu Rubni portal 17. siječnja objavljena je snimka (arhivirano ovdje) s parkinga američke svemirske agencije NASA-e na kojoj se vide stari automobili iz 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća uz status: “Parking NASA , još im fali Elvis!?“.

Glas na snimci na engleskom jeziku čudi se zašto američka svemirska agencija na svojem parkingu ima stare automobile te se pita za što se to pripremaju u NASA-i.

“Zašto NASA ima sve te stare automobile. U tim automobilima nema računala i svi su iz 1970-ih. Pripremaju se za udar elektromagnetskog impulsa (EMP blast). No, to nisu samo stari NASA-ini automobili. Ima i automobila medijskih kuća te cijelu flotu različitih tipova vozila… Možda za to troše svoj proračun od 50 milijuna dolara na dan. Jer svi znamo da nas ne vode u svemir. Kolekcionari CGI snimki i starih automobila”, kaže glas u snimci.

Narator u videu izbacuje nekoliko netočnih teorija zašto se stari automobili nalaze na parkiralištu NASA-e. Prva teorija je da se pripremaju za proboj elektromagnetskog impulsa. Prema završnom radu s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci elektromagnetskim impulsom (EMP) naziva se elektromagnetski poremećaj odnosno kratki skok elektromagnetske energije koji može poremetiti ili uništiti visokotehnološku infrastrukturu. Takav impuls može biti prirodna pojava ili stvorena djelovanjem čovjeka.

U snimci se navodi i česta teorija zavjere da se NASA uopće ne bavi proučavanjem i misijama u svemiru te da ljudi nikada nisu bili na Mjesecu, a za to se često koriste “dokazi” da su sve te snimke iz svemira zapravo nastale u studiju. Zbog toga, vjerojatno, narator spominje računalno generirane snimke (CGI) za koje se, prema njegovom mišljenju, troši veliki proračun američke svemirske agencije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Vozila korištena u snimanju filma “Project Artemis”

No, niti jedna od tih teorija nema nikakve veze sa snimkom u statusu. Jer, kao što je prošlog tjedna pisao američki portal Florida Today stara vozila parkirana na NASA-inom parkiralištu kod Svemirskog centra Kennedy u američkoj saveznoj državi Floridi su automobili korišteni na filmskom setu. Na toj se lokaciji u veljači i ožujku 2023. godine snimala romantična komedija smještena u eru “svemirske utrke” SAD-a i SSSR-a “Project Artemis”, film u kojem glume svjetske zvijezde Scarlett Johansson i Channing Tatum.

Snimka iz statusa Rubnog portala se profilima američkih korisnika društvenih mreža počela širiti 11. siječnja ove godine (1, 2, 3, 4, 5, 6). Portal Florida Today u svom je članku objavio i snimku te veliku fotogaleriju s 26 fotografija iz ožujka 2023. na kojima se vidi isti dio parkirališta sa starim vozilima iz statusa na Rubnom portalu. U opisu i snimke i fotogalerije stoji kako je to filmski set za “Project Artemis”, film koji bi se u kinima trebao pojaviti 12. srpnja ove godine. To je samo nekoliko dana prije obilježavanja 55. godišnjice slijetanja na Mjesec misije Apollo s astronautima Neilom Armstrongom, Buzzom Aldrinom i Michaelom Collinsom.

“Project Artemis” nije prvi film sniman na toj lokaciji

I dok je jasno kako viralna snimka iz statusa pokazuje vozila korištena na tom filmskom setu, nije jasno zašto je početkom siječnja postala viralna.

Inače, “Project Artemis” nije prvi film koji se snimao u Svemirskom centru Kennedy na Floridi. Ranije su na istoj lokaciji snimani i “First Man” u kojem je Ryan Gosling glumio astronauta Neila Armstronga, Corey Stoll Buzza Aldrina, a Claire Foy je bila Janet Armstrong. Također, na istoj lokaciji se snimao i film sa Bruceom Willisom, Benom Affleckom, Liv Tyler, Steveom Buscemiem i Owenom Wilsonom “Armagedon” te “Tomorrowland” sa zvijezdama Georgeom Clooneyjem, Britt Robertson i Hughom Lauriem.

Zaključno, statusu na Facebook profilu Rubni portal nedostaje kontekst, odnosno pojašnjenje da su stara vozila na parkiralištu Svemirskog centra Kennedy bila smještena jer se na toj lokaciji snimao film “Project Artemis”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.