Razotkriveno

Snimka ne prikazuje prelet borbenog zrakoplova F-35 iznad kampa u Istri

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u floti nema borbene avione F-35. Do isporuke francuskih Rafalea hrvatski piloti lete na Migovima-21.
Foto: Unsplash.com/Arturo Alvarez

S Facebook profila privatnog korisnika 22. siječnja podijeljena je snimka preleta borbenog zrakoplova. U tekstu na snimci se navodi da se prelet dogodio u Hrvatskoj, što nije točno.

“Novi ratni avioni armije RH. Autokamp Ladin Gaj”, piše na snimci (arhivirana ovdje) objavljenoj na Facebooku.

No, snimka iz statusa nije snimljena kod kampa Ladin gaj smještenog južno od istarskog grada Umaga. Video iz statusa nije uopće snimljen u Hrvatskoj te ne prikazuje borbeni avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje, inače, u svojoj floti niti nema zrakoplove F-35 već ima avione tipa Mig-21, a potpisala je ugovor o nabavi francuskih Rafalea. Snimka iz statusa nastala je u SAD-u u kolovozu 2022. godine.

Snimka nastala u SAD-u u kolovozu 2022. godine

Originalni video iz statusa prvi puta objavljen je na Instagram profilu aircraft_static_and_moving 30. kolovoza prošle godine. Isti autor je u kraćoj verziji od 9 sekundi podijelio snimku na TikToku 4. rujna prošle godine. Prije šest dana na istom profilu objavljen je novi video, ali u nešto duljoj verziji koja traje 37 sekundi. Snimke su identične onoj iz statusa na Facebooku gdje se netočno navodi da prikazuje prelet aviona u Istri.  Originalne snimke su objavljene na profilu korisnika koji i inače objavljuje snimke preleta različitih modela zrakoplova, i to na više društvenih mreža – Facebooku, YouTubeu, Instagramu te TikToku.

Američki portal The Warzone, specijaliziran za vojne i geopolitičke analize, članak o istoj snimci objavio je 1. rujna prošle godine.  Navode da je autor videa i prethodno spomenutih profila Amerikanac Andrew King. Također, pojašnjavaju kako im je autor ustupio video snimljen 7. kolovoza prethodne godine, dakle 2022.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U članku su također napisali da je riječ o mlažnjaku koji leti iz međunarodne luke King County, poznatije kao Boeing Field, nedaleko Seattlea u američkoj saveznoj državi Washington. Mlažnjakom je upravljala američka pilotkinja Kristin “Beo” Wolfe koja je napuštala bazu kako bi izvela rutinski let iznad jezera Washington tijekom Boeing Seafair Air Showa.

F-35 Lightning II je borbeni zrakoplov pete generacije namijenjen napadima na zemaljske ciljeve. Razvijan je unutar programa Joint Strike Fighter, čija je osnovna inačica X-35A. U snimci, kao što je navedeno u ranije spomenutom članku, vidi se prelet modela F-35A. Partneri u dizajniranju i izradi tog modela bile su tvrtke Lockheed Martin, BAE Systems te Northrop Grumann.

Iz navedenog zaključujemo da je hrvatski korisnik Facebooka netočno naveo da se radi o snimci iz Hrvatske koja prikazuje prelet borbenog aviona F-35 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nedavno je isti korisnik na Facebooku podijelio još jedan netočno opisan video preleta borbenih aviona. Kao što je pisao Faktograf, tada je riječ bila o srpskim avionima, a ne NATO snagama kako je inicijalno navedeno.

Hrvatska nabavlja francuske Rafale, SAD je nudio F-16

Hrvatska Vlada je u studenom 2021. godine potpisala ugovor o nabavi 12 korištenih francuskih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda). U studenom 2023. godine u Francuskoj je održana primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj. Kako se navodi na stranicama Ministarstva obrane postupna isporuka svih 12 aviona Rafale i prateće opreme u Hrvatsku očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine.

Potencijalna hrvatska kupovina borbenih aviona F-35, koji se vide na snimci Facebook korisnika, spominjala se početkom 2021. godine. Tada je potpredsjednik aeronautičkog odjela tvrtke Lockheed Martin, Greg Ulmer, izjavio kako je Hrvatska pokazala interes za kupnju tog zrakoplova. Međutim, iz hrvatske ambasade u Washingtonu su tada poručili kako se u sklopu natječaja za nabavu borbenih aviona analizira i ponuda za kupovinu novih američkih zrakoplova F-16 Block 70/72. Reuters je naveo da se hrvatsko veleposlanstvo nije izjasnilo o potencijalnoj kupovini borbenih avion F-35.

Hrvatska je u sklopu natječaja od SAD-a zatražila ponudu za nove borbene avione F-16, a SAD su u studenom 2020. dostavile svoju konačnu ponudu za tip F-16 Block 70. No, ta ponuda Amerikanaca nije prošla jer je Vlada, na kraju, izabrala kupovinu francuskih Rafalea.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.