Razotkriveno

Snimka pokazuje prelet borbenih aviona srpske vojske, a ne NATO snaga iznad Republike Srpske

Snimka je s obilježavanja Dana ratnog zrakoplovstva VS, a dijelovi su objavljeni na službenom profilu srpskog Ministarstva obrane.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu privatnog korisnika 10. siječnja objavljen je reels (arhivirano ovdje) za kojeg se navodi da prikazuje prelet “NATO aviona iznad Republike Srpske povodom dana državnosti”. Uz reels se navodi i sljedeći opis: “Neprijateljski avioni blizu Srbije“.

Screenshot/Facebook

Prelet srpskih vojnih aviona povodom Dana ratnog zrakoplovstva Srbije

Međutim, navedena snimka ne prikazuje prelet američkih aviona F16, koji su zaista nadlijetali nebo iznad Bosne i Hercegovine u sklopu vježbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga koje su se održavale na području Tuzle i Brčkog, kako je izvijestilo Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

Koristeći alat Reverse Image Search, došli smo do toga da se radi o kompilaciji više kadrova, a koji prikazuju prelete zrakoplova srpskih oružanih snaga 24. prosinca 2023. godine u sklopu Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Snimka preleta vojnih zrakoplova na području Srbije povodom tog dana objavljena je na službenom Instagram profilu srpskog Ministarstva obrane na kojem se iz opisa također jasno može razaznati da se radi o preletu povodom Dana ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije: “Našim kolegama i koleginicama čestitamo njihov dan – 24. decembar – Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Želimo im mirno nebo i uspeha u životu i radu”, navodi se u opisu na ćirilici.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O obilježavanju Dana ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije pisao je i portal Telegraf u članku pod naslovom “Danas je Dan RViPVO: Orlovi nad Beogradom, pogledajte video koji su snimili srpski piloti!”. Naslovna fotografija članka je jedna od kadrova u reelsu kojeg korisnik Facebooka pogrešno pripisuje preletu američkih vojnih zrakoplova iznad teritorija Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

“Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO) Vojske Srbije obilježava se 24. prosinca u znak sjećanja na ovaj datum 1912. godine. Tada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik donio Rješenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sjedištem u Nišu. U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta, odnosno sve komponente tadašnjeg zrakoplovstva”, navodi se u članku.

Preleti američkih vojnih zrakoplova povodom Dana Republike Srpske

Podsjetimo, Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom organizirale su dvodnevnu proslavu 9. siječnja kojega obilježavaju kao dan tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je to proglasio neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake koji u RS imaju status pripadnika konstitutivnih naroda.

Dodik je govoru koji je održao tom prigodom kazao kako u RS želi slaviti svoje praznike te da svi koji to pokušavaju uskratiti u tome neće uspjeti, a obilježavanje 9. siječnja nastavit će se i ubuduće. “Ne trebaju nam kolonizatori i tutori i zato ovo ne može biti zabranjeno”, kazao je Dodik uz poruku kako je RS “zagledana u Srbiju i Rusiju”, prenosi tportal.

SAD je upravo 9. siječnja, kada je u Banjoj Luci organizirana svečana akademija u povodu obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, u zračni prostor BiH poslao borbene zrakoplove F-16 uz pojašnjenje kako je to znak potpore teritorijalnoj cjelovitosti BiH i ujedno upozorenje onima koji zagovaraju secesionističku politiku i ugrožavaju Daytonski sporazum.

Zaključno, reels korisnika Facebooka ne prikazuje prelete vojnih zrakoplova SAD-a u povodu obilježavanja Dana Republike Srpske 9. siječnja, već se radi o snimci preleta srpskih vojnih zrakoplova u sklopu Dana ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije koju je objavilo i tamošnje Ministarstvo obrane na svom službenom profilu na Instagramu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.