Razotkriveno

Širi se AI generirana fotografija Putina i Trumpa u neformalnom druženju

Dio korisnika Facebooka povjerovao je da su fotografije druženja Donalda Trumpa i Vladimira Putina autentične.

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju koja prikazuje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u neformalnom druženju (arhivirano ovdje).

Fotografija, dakako, nije prava, kako su to pomislili neki od korisnika, koji u komentarima pod objavom zaključuju da su u pitanju dvojnici, odnosno postavljaju pitanje koliko je fotografija stara.

Riječ je o fotografiji koju je generirala umjetna inteligencija. Fotografija dobro raspoloženih Putina i Trumpa objavljena je 9. siječnja na instagram profilu @nftplug, u seriji fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, koja prikazuje Vladimira Putina i Donalda Trumpa kao zaljubljeni dvojac u izlasku (arhivirano ovdje).  Na jednoj od fotografija Trump i Putin tako leže u krevetu s buketom crvenih ruža, na drugoj poziraju nazdravljajući bijelim vinom, na trećoj sjede za restoranskim stolom.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Predmetna fotografija, dakle, dio je serije fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, a da je kreirana umjetnom inteligencijom može se vidjeti već i na prvi pogled. Žlica na jednom tanjuru je, primjerice, neobično iskrivljena, u jednoj od čaša s vinom je nešto kao kineski štapić za jelo, a na Putinovom tanjuru umjetna inteligencija “zamislila” je neobičnu tečnost.

Na prvoj u seriji fotografija jasno se navodi da je “AI (umjetna inteligencija) stvorila scenarij za noćni izlazak Putina i Trumpa”, dok u jednom od komentara stoji da je fotografiju generirao program Midjourney.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.