Razotkriveno

Američki magazin Time nije Benjamina Netanyahua proglasio ubojicom godine

Društvenim mrežama širi se neautentična naslovnica magazina Time koji izraelskog premijera nije proglasio "ubojicom godine".
Foto: Hina/EPA/RONEN ZVULUN / POOL

Na Facebook stranici NOMAD.ba objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) navodne naslovnice američkog magazina Time na kojoj je fotografija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i uz koju piše “Time – ubojica godine” (eng. TIME – killer of the year), a ispod naslova piše (prevedeno s engleskog jezika): “Odgovoran za ratne zločine, zločine apartheida, zločine genocida”.

Naslovnica je navodno objavljena krajem 2023. godine, a izraelski premijer na njoj se prikazuje uz kosture ljudskih lubanja.

Screenshot/Facebook

Portal je fotografiju na svom Facebook profilu objavio 27. prosinca, a prikupila je 192 dijeljenja, 11 komentara i 403 ostale reakcije.

Međutim, ne radi se o autentičnoj naslovnici magazina Time s kraja 2023. godine, potvrdio je to glasnogovornik magazina Time za Reuters. Postoje i neki drugi znakovi iz kojih se da zaključiti da se ne radi o pravoj naslovnici poznatog američkog magazina. Naime, pregledom naslovnici Timesa iz 2023. godine jasno je da je stil prikazivanja datuma na fabriciranoj naslovnici drugačiji od stvarnih naslovnica, kao i grafička oprema.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Osoba 2023. godine prema izboru Timea bila je poznata pjevačica i kantautorica Taylor Swift, sportaš godine bio je nogometaš Lionel Messi, a direktor godine Sam Altman. “Izbor osoba godine odražava procjenu urednika o pojedincima koji su najviše oblikovali naslovnice u proteklih 12 mjeseci, na bolje ili na gore”, napisao je Time uz objavu izabranih osoba.

Screenshot/Time.com

Izraelski premijer Netanyahu nije se pojavio ni na skraćenom popisu koji je Time objavio prije objave “pobjednika”. Podsjetimo, osoba godine 2022. prema izboru Timea bio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Temom lažne naslovnice Timea bavili su se i kolege iz regije – Raskrinkavanje.me i Istinomer.rs.

Zaključno, američki magazin Time nije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua proglasio ni osobom, a niti ubojicom 2023. godine. Objavljena naslovnica nije autentična što je potvrdio i glasnogovornik magazina.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.