Razotkriveno

Snimka ne prikazuje sprječavanje broda od prelaska 60. paralele

Na originalnoj snimci iz 2018. godine navode se točne koordinate mjesta: zemljopisna širina 38, a zemljopisna dužina 148.
Ilustracija: Pixabay

Društvenim mrežama dijeli se snimka koja prikazuje ribarski brod zaustavljen od strane bojnog broda.

Uz ovu snimku na engleskom jeziku je ispisano: “Htjeli su vidjeti što će se dogoditi ako pokušaju preći 60. paralelu prema Antarktiku.” Korisnik koji je snimku podijelio dodao je i svoj opis: “Šta se desi ako želite doći do zida Antarktika i priđete 60-oj paraleli? Evo ovo. Presretne vas ratni brod i upozori da ste prišli zabranjenom području te da se odmah vratite odakle ste došli. Ponoviću: RATNI BROD‼️ Ne kakva obalska straža ili vojni čamac. Antarktički zid je očigledna granica prema drugim civilizacijama, nema uopšte sumnje” (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje).

Dakako, opis je u potpunosti netočan.

Slučaj prikazan na videu dogodio se u travnju 2018. godine, u vodama Bass Straita, morskog prolaza koji razdvaja južnu obalu Australije od Tasmanije. Australski bojni brod klase Hobart zaustavio je ribarsko plovilo Bad Boys.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Posadu je činila autorska ekipa YouFishTV, koja na internetu emitira emisije o ribolovu. Snimljeni događaj originalno je objavljen u lipnju 2018. godine na Youtube kanalu YouFishTV, (arhivirano ovdje) kao i na Instagram i TikTok profilima YiuFisTV. Razarač klase Hobart – kako je navedeno u opisu videa na spomenutom Youtube kanalu – ribolovce je presreo na ruti koja je uobičajena za rekreacijske i lokalne komercijalne brodove.

Na originalnoj snimci navode se i točne koordinate mjesta gdje je došlo do presretanja: zemljopisna širina 38.13.00, zemljopisna dužina 148.29.00. U pitanju je, dakle, 38. paralela južne zemljine hemisfere. Uzmemo li da se prosječna udaljenost između paralela procjenjuje na oko 111 kilometara, približna udaljenost od 38. do 60. paralele bila bi oko 2.664 kilometara.

Ribarski brod, dakle, nije zaustavljen u namjeri da pokuša prijeći 60. paralelu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.